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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
29/01/2014 |
Data da última atualização: |
04/07/2016 |
Autoria: |
BEZERRA JUNIOR, R. Q.; TEIXEIRA, M. F. S.; MARTINS, G. R; ABRANTES, M. R.; DIAS, R. P.; ALVES, L. A. O.; LOPES JUNIOR, C. A. F.; SILVA, J. B. A.; EVANGELISTA, J. S. A. M.; SALLES, M. G. F. |
Título: |
Alterações histopatológicas da glândula mamária e qualidade do leite de cabras naturalmente infectadas com o CAEV. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 64, n. 6, p. 1577-1583, 2012. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352012000600025 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Avaliou-se a influência do vírus da CAE nas características físico-químicas de amostras de leite de 54 cabras, sem predileção racial, distribuindo-as em dois grupos: cabras positivas e negativas para o teste de imunodifusão em gel de agarose. As amostras de leite foram submetidas à análise ultrassônica para obtenção de parâmetros físico-químicos - gordura, extrato seco, proteínas, lactose e densidade; realização de microbiologia - bactérias mesófilas (UCF/mL). Foram coletadas amostras de tecido mamário para exame histopatológico e imunohistoquímica. Não houve diferença significativa das características avaliadas entre os dois grupos; no microbiológico, não houve relação direta da presença de mesófilas associada à infecção pelo CAEV. Na histopatologia, observaram-se áreas com infiltração celular de monócitos, polimorfonucleares, plasmócitos, fibrose, ausência de morfologia normal do parênquima mamário, denotando processo inflamatório crônico; e foi confirmada a presença do vírus na glândula pela imunohistoquímica. Os resultados não mostraram relação direta da incidência da CAE como fator negativo no desenvolvimento do rebanho.
[Histopathological changes in the mammary gland and milk quality of goats naturally infected with CAEV].
Abstract: Aiming to evaluate the influence of CAE viruses in the chemical and physical characteristics of milk, the samples were collected from 54 goats, without racial predilection, these were divided into two groups: goats positive and negative according results of test Agarose Gel Immunodiffusion. Milk samples were ultrasonic analyzed to obtain physicochemical parameters (fat, solids, protein, lactose and density); performance microbiology (mesophilic bacteria - CFU/mL) and mammary gland samples were collected for evaluation histopathology and immunohistochemistry. The results of physical-chemical analysis showed no significant difference between the milk samples of two groups. In the microbiological analysis showed the presence of aerobic mesophilic bacteria, but this change is not associated with the presence of CAEV infection. On histopathology, there were areas with infiltration of mononuclear-leukocyte and polymorph nuclear, plasma cells, fibrosis and absence of normal morphology of the mammary tissue, indicating a chronic inflammatory process; and confirmed the presence of virus, in the gland, by immunohistochemistry. The results showed no direct relationship between incidence of CAE in the herd as a negative factor for its development, however it is known that the disease in its chronic nature, causes reduction in the productivity of the herd. MenosResumo: Avaliou-se a influência do vírus da CAE nas características físico-químicas de amostras de leite de 54 cabras, sem predileção racial, distribuindo-as em dois grupos: cabras positivas e negativas para o teste de imunodifusão em gel de agarose. As amostras de leite foram submetidas à análise ultrassônica para obtenção de parâmetros físico-químicos - gordura, extrato seco, proteínas, lactose e densidade; realização de microbiologia - bactérias mesófilas (UCF/mL). Foram coletadas amostras de tecido mamário para exame histopatológico e imunohistoquímica. Não houve diferença significativa das características avaliadas entre os dois grupos; no microbiológico, não houve relação direta da presença de mesófilas associada à infecção pelo CAEV. Na histopatologia, observaram-se áreas com infiltração celular de monócitos, polimorfonucleares, plasmócitos, fibrose, ausência de morfologia normal do parênquima mamário, denotando processo inflamatório crônico; e foi confirmada a presença do vírus na glândula pela imunohistoquímica. Os resultados não mostraram relação direta da incidência da CAE como fator negativo no desenvolvimento do rebanho.
[Histopathological changes in the mammary gland and milk quality of goats naturally infected with CAEV].
Abstract: Aiming to evaluate the influence of CAE viruses in the chemical and physical characteristics of milk, the samples were collected from 54 goats, without racial predilection, these were divided into two groups: goats positive and ne... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise físico-química; CAE. |
Thesagro: |
Caprino; Contaminação; Controle de qualidade; Higiene de alimento; Leite de cabra; Vírus. |
Thesaurus Nal: |
Lentivirus. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03774naa a2200349 a 4500 001 1977810 005 2016-07-04 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352012000600025$2DOI 100 1 $aBEZERRA JUNIOR, R. Q. 245 $aAlterações histopatológicas da glândula mamária e qualidade do leite de cabras naturalmente infectadas com o CAEV. 260 $c2012 520 $aResumo: Avaliou-se a influência do vírus da CAE nas características físico-químicas de amostras de leite de 54 cabras, sem predileção racial, distribuindo-as em dois grupos: cabras positivas e negativas para o teste de imunodifusão em gel de agarose. As amostras de leite foram submetidas à análise ultrassônica para obtenção de parâmetros físico-químicos - gordura, extrato seco, proteínas, lactose e densidade; realização de microbiologia - bactérias mesófilas (UCF/mL). Foram coletadas amostras de tecido mamário para exame histopatológico e imunohistoquímica. Não houve diferença significativa das características avaliadas entre os dois grupos; no microbiológico, não houve relação direta da presença de mesófilas associada à infecção pelo CAEV. Na histopatologia, observaram-se áreas com infiltração celular de monócitos, polimorfonucleares, plasmócitos, fibrose, ausência de morfologia normal do parênquima mamário, denotando processo inflamatório crônico; e foi confirmada a presença do vírus na glândula pela imunohistoquímica. Os resultados não mostraram relação direta da incidência da CAE como fator negativo no desenvolvimento do rebanho. [Histopathological changes in the mammary gland and milk quality of goats naturally infected with CAEV]. Abstract: Aiming to evaluate the influence of CAE viruses in the chemical and physical characteristics of milk, the samples were collected from 54 goats, without racial predilection, these were divided into two groups: goats positive and negative according results of test Agarose Gel Immunodiffusion. Milk samples were ultrasonic analyzed to obtain physicochemical parameters (fat, solids, protein, lactose and density); performance microbiology (mesophilic bacteria - CFU/mL) and mammary gland samples were collected for evaluation histopathology and immunohistochemistry. The results of physical-chemical analysis showed no significant difference between the milk samples of two groups. In the microbiological analysis showed the presence of aerobic mesophilic bacteria, but this change is not associated with the presence of CAEV infection. On histopathology, there were areas with infiltration of mononuclear-leukocyte and polymorph nuclear, plasma cells, fibrosis and absence of normal morphology of the mammary tissue, indicating a chronic inflammatory process; and confirmed the presence of virus, in the gland, by immunohistochemistry. The results showed no direct relationship between incidence of CAE in the herd as a negative factor for its development, however it is known that the disease in its chronic nature, causes reduction in the productivity of the herd. 650 $aLentivirus 650 $aCaprino 650 $aContaminação 650 $aControle de qualidade 650 $aHigiene de alimento 650 $aLeite de cabra 650 $aVírus 653 $aAnálise físico-química 653 $aCAE 700 1 $aTEIXEIRA, M. F. S. 700 1 $aMARTINS, G. R 700 1 $aABRANTES, M. R. 700 1 $aDIAS, R. P. 700 1 $aALVES, L. A. O. 700 1 $aLOPES JUNIOR, C. A. F. 700 1 $aSILVA, J. B. A. 700 1 $aEVANGELISTA, J. S. A. M. 700 1 $aSALLES, M. G. F. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia$gv. 64, n. 6, p. 1577-1583, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrossilvipastoril. Para informações adicionais entre em contato com cpamt.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
08/03/2017 |
Data da última atualização: |
06/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BATISTA, K. D.; SILVA, K. E. da; MARTINS, G. C.; WADT, L. H. de O.; SILVA, L. M. da; MELEM JUNIOR, N. J.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; MAGALHAES, C. A. de S.; TARDINI, A. B. B. |
Afiliação: |
KARINE DIAS BATISTA, CPAF-RR; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; GILVAN COIMBRA MARTINS, CPAA; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-Rondonia; LUCIELIO MANOEL DA SILVA, CPAF-Acre; NAGIB JORGE MELEM JUNIOR, CPAF-AP; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; CIRO AUGUSTO DE SOUZA MAGALHAES, CPAMT; AISY BOTEGA BALDONI TARDIN, CPAMT. |
Título: |
Selenium soil mapping under native Brazil nut forests in Brazilian Amazon. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SELENIUM IN THE ENVIRONMENT AND HUMAN HEALTH, 4., 2015, São Paulo. Global advances in selenium research from theory to application: proceedings. Londres: Taylor & Francis Group, 2016. p. 17-18. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Editores: Gary S. Banuelos, Zhi-Qing Lin, Milton Ferreira Moraes, Luiz Roberto Guimarães Guilherme, Andre Rodrigues dos Reis. |
Conteúdo: |
Brazil nut is distributed in Amazon and represents an important source of selenium, which plays an important role in the human diet. The Brazilian Agricultural Research Corporation, EMBRAPA, through the project "Brazil Nut Mapping and Environmental, Social and Economic Characterization of Production Systems in Amazon - MapCast" has been conducting studies in six Amazon States, aiming to increase knowledge about this species. Among the various research lines from the project, studies on selenium in the soil have been developed with a wide sampling spatial range. The results of this study are an important source of information that will subsidize studies on the relationship of Se with fruit production, as well as the association of this element in the soil with selenium content in nuts, contributing to identify areas with higher selenium levels and for food safety of nut human consumers. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa. |
Thesaurus NAL: |
Brazil nuts. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01964naa a2200265 a 4500 001 2066562 005 2022-04-06 008 2016 bl --- 0-- u #d 100 1 $aBATISTA, K. D. 245 $aSelenium soil mapping under native Brazil nut forests in Brazilian Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2016 500 $aEditores: Gary S. Banuelos, Zhi-Qing Lin, Milton Ferreira Moraes, Luiz Roberto Guimarães Guilherme, Andre Rodrigues dos Reis. 520 $aBrazil nut is distributed in Amazon and represents an important source of selenium, which plays an important role in the human diet. The Brazilian Agricultural Research Corporation, EMBRAPA, through the project "Brazil Nut Mapping and Environmental, Social and Economic Characterization of Production Systems in Amazon - MapCast" has been conducting studies in six Amazon States, aiming to increase knowledge about this species. Among the various research lines from the project, studies on selenium in the soil have been developed with a wide sampling spatial range. The results of this study are an important source of information that will subsidize studies on the relationship of Se with fruit production, as well as the association of this element in the soil with selenium content in nuts, contributing to identify areas with higher selenium levels and for food safety of nut human consumers. 650 $aBrazil nuts 650 $aBertholletia Excelsa 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aMARTINS, G. C. 700 1 $aWADT, L. H. de O. 700 1 $aSILVA, L. M. da 700 1 $aMELEM JUNIOR, N. J. 700 1 $aGUEDES, M. C. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, R. C. de 700 1 $aMAGALHAES, C. A. de S. 700 1 $aTARDINI, A. B. B. 773 $tIn: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SELENIUM IN THE ENVIRONMENT AND HUMAN HEALTH, 4., 2015, São Paulo. Global advances in selenium research from theory to application: proceedings. Londres: Taylor & Francis Group, 2016. p. 17-18.
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Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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