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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/02/2011 |
Data da última atualização: |
08/05/2018 |
Autoria: |
KUNRATH, M. A.; KESSLER, A. de M.; RIBEIRO, A. M. L.; VIEIRA, M. de M.; SILVA, G. L. da; PEIXOTO, F. D. |
Afiliação: |
Marco Antônio Kunrath, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Alexandre de Mello Kessler, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Andréa Machado Leal Ribeiro, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Maitê de Moraes Vieira, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Gabriel Luz da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Felipe D’Ávila Peixoto, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Metodologias de avaliação do valor nutricional do farelo de arroz desengordurado para suínos. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 10, p. 1172-1179, nov. 2010 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Evaluation methodologies of nutritional value of defatted rice bran for swine. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi comparar o método de substituição com o de análise de regressão, na determinação do valor nutricional do farelo de arroz desengordurado, em dietas para suínos, nas fases de crescimento e terminação. Foram conduzidos dois ensaios de digestibilidade com 16 suínos machos castrados na fase de crescimento, com peso vivo inicial de 50,0±3,1 kg, e 16 suínos machos castrados na fase de terminação, com peso vivo inicial de 95,0±3,8 kg, alojados em gaiolas metabólicas. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos - 0, 15, 30 e 45% de substituição da dieta-referência por farelo de arroz desengordurado - e quatro repetições, com um animal como unidade experimental. A análise de regressão foi mais precisa para estimar o valor nutricional do farelo de arroz desengordurado do que o método de substituição. Por esta análise, os coeficientes de digestibilidade aparente da matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta e o valor de energia metabolizável do farelo de arroz desengordurado foram, respectivamente: 57,7, 64,8, 56,6% e 2.429 kcal kg-1, na fase de crescimento, e 57,7, 64,7, 62,6% e 2.233 kcal kg-1, na fase de terminação. |
Palavras-Chave: |
Fibra dietética; Metabolizabilidade. |
Thesagro: |
Digestibilidade; Nutrição Animal; Oryza sativa; Sus scrofa domesticus. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Digestibility. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105619/1/Metodologias.pdf
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Marc: |
LEADER 02175naa a2200289 a 4500 001 1877800 005 2018-05-08 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKUNRATH, M. A. 245 $aMetodologias de avaliação do valor nutricional do farelo de arroz desengordurado para suínos. 260 $c2010 500 $aTítulo em inglês: Evaluation methodologies of nutritional value of defatted rice bran for swine. 520 $aO objetivo deste trabalho foi comparar o método de substituição com o de análise de regressão, na determinação do valor nutricional do farelo de arroz desengordurado, em dietas para suínos, nas fases de crescimento e terminação. Foram conduzidos dois ensaios de digestibilidade com 16 suínos machos castrados na fase de crescimento, com peso vivo inicial de 50,0±3,1 kg, e 16 suínos machos castrados na fase de terminação, com peso vivo inicial de 95,0±3,8 kg, alojados em gaiolas metabólicas. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos - 0, 15, 30 e 45% de substituição da dieta-referência por farelo de arroz desengordurado - e quatro repetições, com um animal como unidade experimental. A análise de regressão foi mais precisa para estimar o valor nutricional do farelo de arroz desengordurado do que o método de substituição. Por esta análise, os coeficientes de digestibilidade aparente da matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta e o valor de energia metabolizável do farelo de arroz desengordurado foram, respectivamente: 57,7, 64,8, 56,6% e 2.429 kcal kg-1, na fase de crescimento, e 57,7, 64,7, 62,6% e 2.233 kcal kg-1, na fase de terminação. 650 $aAnimal nutrition 650 $aDigestibility 650 $aDigestibilidade 650 $aNutrição Animal 650 $aOryza sativa 650 $aSus scrofa domesticus 653 $aFibra dietética 653 $aMetabolizabilidade 700 1 $aKESSLER, A. de M. 700 1 $aRIBEIRO, A. M. L. 700 1 $aVIEIRA, M. de M. 700 1 $aSILVA, G. L. da 700 1 $aPEIXOTO, F. D. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 45, n. 10, p. 1172-1179, nov. 2010
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
30/12/2019 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GOMIDE, C. A. de M.; PACIULLO, D. S. C.; MORENZ, M. J. F.; COSTA, Igor A.; LANZONI, Clarissa L. |
Afiliação: |
CARLOS AUGUSTO DE MIRANDA GOMIDE, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL. |
Título: |
Productive and morphophysiological responses of Panicum maximum Jacq. cv. BRS Zuri to timing and doses of nitrogen application and defoliation intensity. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Grassland Science, v. 65, n. 2, p. 93-100, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/grs.12226 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The response of plants to nitrogen fertilization is subject to several factors, including the level of stress caused by defoliation. After defoliation, the plant needs to adjust its energy balance to meet the demands of shoot and root recovery. Our objective was to evaluate the production of forage mass and other morphophysiological responses of zurigrass (Panicum maximum cv. BRS Zuri) subjected to five nitrogen doses (0, 20, 40, 60 and 80 mg/dm3) that were applied at two stages (after the cut and after the appearance of the first leaf on the tiller) under two defoliation intensities (15 and 30 cm of residual height). The pot experiment was conducted in a greenhouse in a completely randomized design with three replications, and the forage mass, as well as other morphophysiological traits, was measured in three regrowth cycles after the first standardization cut. Moreover, to understand the effect of cutting height on the root system, the root mass and root carbohydrate content were evaluated at zero, seven and 14 days after the standardization cut. The root mass reduced after 7 days since cutting under the low residual height (15 cm), but no effects on the root carbohydrate content were observed. The dose of nitrogen had a marked effect on most of the variables analyzed, leading to a linear increase in the root mass, the SPAD chlorophyll content and the harvested forage mass, whereas the number of tillers increased quadratically in response to the nitrogen dose. An increase was observed in the harvested forage mass for plants under the 15 cm of residue treatment compared with those under the 30-cm treatment (16.0 vs. 13.6 g/pot), but no effect was observed for the time of nitrogen application. MenosThe response of plants to nitrogen fertilization is subject to several factors, including the level of stress caused by defoliation. After defoliation, the plant needs to adjust its energy balance to meet the demands of shoot and root recovery. Our objective was to evaluate the production of forage mass and other morphophysiological responses of zurigrass (Panicum maximum cv. BRS Zuri) subjected to five nitrogen doses (0, 20, 40, 60 and 80 mg/dm3) that were applied at two stages (after the cut and after the appearance of the first leaf on the tiller) under two defoliation intensities (15 and 30 cm of residual height). The pot experiment was conducted in a greenhouse in a completely randomized design with three replications, and the forage mass, as well as other morphophysiological traits, was measured in three regrowth cycles after the first standardization cut. Moreover, to understand the effect of cutting height on the root system, the root mass and root carbohydrate content were evaluated at zero, seven and 14 days after the standardization cut. The root mass reduced after 7 days since cutting under the low residual height (15 cm), but no effects on the root carbohydrate content were observed. The dose of nitrogen had a marked effect on most of the variables analyzed, leading to a linear increase in the root mass, the SPAD chlorophyll content and the harvested forage mass, whereas the number of tillers increased quadratically in response to the nitrogen dose. An increase ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Forage mass; Root mass; SPAD chlorophyll; Tiller number. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02484naa a2200229 a 4500 001 2117827 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/grs.12226$2DOI 100 1 $aGOMIDE, C. A. de M. 245 $aProductive and morphophysiological responses of Panicum maximum Jacq. cv. BRS Zuri to timing and doses of nitrogen application and defoliation intensity.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe response of plants to nitrogen fertilization is subject to several factors, including the level of stress caused by defoliation. After defoliation, the plant needs to adjust its energy balance to meet the demands of shoot and root recovery. Our objective was to evaluate the production of forage mass and other morphophysiological responses of zurigrass (Panicum maximum cv. BRS Zuri) subjected to five nitrogen doses (0, 20, 40, 60 and 80 mg/dm3) that were applied at two stages (after the cut and after the appearance of the first leaf on the tiller) under two defoliation intensities (15 and 30 cm of residual height). The pot experiment was conducted in a greenhouse in a completely randomized design with three replications, and the forage mass, as well as other morphophysiological traits, was measured in three regrowth cycles after the first standardization cut. Moreover, to understand the effect of cutting height on the root system, the root mass and root carbohydrate content were evaluated at zero, seven and 14 days after the standardization cut. The root mass reduced after 7 days since cutting under the low residual height (15 cm), but no effects on the root carbohydrate content were observed. The dose of nitrogen had a marked effect on most of the variables analyzed, leading to a linear increase in the root mass, the SPAD chlorophyll content and the harvested forage mass, whereas the number of tillers increased quadratically in response to the nitrogen dose. An increase was observed in the harvested forage mass for plants under the 15 cm of residue treatment compared with those under the 30-cm treatment (16.0 vs. 13.6 g/pot), but no effect was observed for the time of nitrogen application. 653 $aForage mass 653 $aRoot mass 653 $aSPAD chlorophyll 653 $aTiller number 700 1 $aPACIULLO, D. S. C. 700 1 $aMORENZ, M. J. F. 700 1 $aCOSTA, Igor A. 700 1 $aLANZONI, Clarissa L. 773 $tGrassland Science$gv. 65, n. 2, p. 93-100, 2019.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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