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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
15/09/2003 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
BESERRA, F. J.; BEZERRA, L. C. N. de M.; SILVA, E. M. C. da; SILVA, C. E. M. da. |
Afiliação: |
Frederico José Beserra; Luciana Cristina Nogueira de Moraes Bezerra; Elisabeth Mary Cunha da Silva; Cláudio Ernani Mendes da Silva. |
Título: |
Efeito do aleitamento artificial à base de soro de queijo de leite cabra sobre as características da carcaça e da carne de cabritos "mamão" do tipo genético three cross. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 33, n. 5, p. 929-935, 2003. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782003000500021 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliou-se a influência da substituição parcial na etapa de alimentação líquida do leite de vaca por soro de queijo de cabra (SLC) sobre alguns aspectos qualitativos da carne e quantitativos da carcaça de cabritos "mamão" Three cross (1/2 Anglonubiana x 1/4 Pardo-Alpina x l/4 Moxotó), em quatro níveis: 0% (Tratamento1); 20% (Tratament02); 40% (Tratament03) 60% (Tratamento 4). Os pesos vivos ao abate (84 dias) mostraram-se homogêneos (10,88 a 13,42kg), assim como o rendimento de carcaça (44,62 a 47,86%) e a área do Longíssimus dorsi (9,55 a 10,80cm2). O Tratamento 2 apresentou os maiores teores de tecido muscular (48,37%). A composição centesimal mostrou valores médios entre 76,78 a 77,62% de umidade; 20,39 a 21,43% de proteína; 4,86 a 6,59% de gordura e 1,06 a 1,14% de cinza. Para os minerais estudados, os valores médios variaram de 16,77 a 35,68mg/ 100g para o cálcio; 110,33 a 153,90mg/100g para o fósforo; 1,29 a 2,17mg/100g para o ferro; 0,72 a 1,30mg/100g para magnésio; 128,86 a 165,94mg/100g para o sódio e 404,88 a 504, 73mg/100g para o potássio. Concluiu-se que os níveis de soro de leite de cabra utilizados, de uma maneira geral, não tendo influenciado de forma significativa (P<0,05) as variáveis estudadas, podem ser indicados até o nível de 60% de substituição, sem afetar o desenvolvimento corporal dos animais e a qualidade química de sua carne.
[Influence of the replacement of cow milk by goat milk cheese whey on meat composition carcass characteristics of three cross suckling kids].
Abstract: In this study, the influence of the replacement of cow milk by goat cheese whey on some quality aspects of meat and on some aspects of carcass composition of suckling kids Three cross (½ Anglonubiana x ¼ Pardo-Alpina x ¼ Moxotó) was evaluated. The replacements goat cheese whey levels were: 0% (treatment 1); 20% (treatment 2); 40% (treatment 3); 60% (treatment 4). The values of live weight for all were statistically similar (10.88 to 13.42kg); the same happened to the carcass yield which ranged from 44.62 to 47.86% and to the Longissimus dorsi area (9.55 to 10.80cm2). The treatment 2 showed the highest contents of muscular tissue (48.37%). Proximal composition of the meat showed mean values ranging from 76.78 to 77.62% for moisture; 20.39 to 21.43% for protein; 4.86 to 6.59% for fat and 1.06 to 1.14% for ash. There was no significant difference among treatments. For mineral composition mean values ranged from 16.77 to 35.68mg/100g for calcium; 110.33 to 153.90mg/100g for phosphorus; 1.29 to 2.17mg/100g for iron; 0.72 to 1.30mg/100g for magnesium; 128.86 to 165.94mg/100g for sodium and 404.88 to 504.73mg/100g for potassium. It was concluded that the whey levels used in this study, did not influence in the parameters analyzed (P<0,05). It can be indicated a replacement of up to 60% of whey on the animal diets without affecting their corporal performance and meat quality. MenosAvaliou-se a influência da substituição parcial na etapa de alimentação líquida do leite de vaca por soro de queijo de cabra (SLC) sobre alguns aspectos qualitativos da carne e quantitativos da carcaça de cabritos "mamão" Three cross (1/2 Anglonubiana x 1/4 Pardo-Alpina x l/4 Moxotó), em quatro níveis: 0% (Tratamento1); 20% (Tratament02); 40% (Tratament03) 60% (Tratamento 4). Os pesos vivos ao abate (84 dias) mostraram-se homogêneos (10,88 a 13,42kg), assim como o rendimento de carcaça (44,62 a 47,86%) e a área do Longíssimus dorsi (9,55 a 10,80cm2). O Tratamento 2 apresentou os maiores teores de tecido muscular (48,37%). A composição centesimal mostrou valores médios entre 76,78 a 77,62% de umidade; 20,39 a 21,43% de proteína; 4,86 a 6,59% de gordura e 1,06 a 1,14% de cinza. Para os minerais estudados, os valores médios variaram de 16,77 a 35,68mg/ 100g para o cálcio; 110,33 a 153,90mg/100g para o fósforo; 1,29 a 2,17mg/100g para o ferro; 0,72 a 1,30mg/100g para magnésio; 128,86 a 165,94mg/100g para o sódio e 404,88 a 504, 73mg/100g para o potássio. Concluiu-se que os níveis de soro de leite de cabra utilizados, de uma maneira geral, não tendo influenciado de forma significativa (P<0,05) as variáveis estudadas, podem ser indicados até o nível de 60% de substituição, sem afetar o desenvolvimento corporal dos animais e a qualidade química de sua carne.
[Influence of the replacement of cow milk by goat milk cheese whey on meat composition carcass characteristics of three cro... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cabrito mamão; Composição de carcaça; Desenvolvimento corporal; Rendimento de carcaça; Soro de leite de cabra; Substituição alimentar. |
Thesagro: |
Caprino; Carne; Ganho de Peso; Leite de Cabra; Soro de Leite. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03989naa a2200301 a 4500 001 1529683 005 2016-07-01 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782003000500021$2DOI 100 1 $aBESERRA, F. J. 245 $aEfeito do aleitamento artificial à base de soro de queijo de leite cabra sobre as características da carcaça e da carne de cabritos "mamão" do tipo genético three cross.$h[electronic resource] 260 $c2003 520 $aAvaliou-se a influência da substituição parcial na etapa de alimentação líquida do leite de vaca por soro de queijo de cabra (SLC) sobre alguns aspectos qualitativos da carne e quantitativos da carcaça de cabritos "mamão" Three cross (1/2 Anglonubiana x 1/4 Pardo-Alpina x l/4 Moxotó), em quatro níveis: 0% (Tratamento1); 20% (Tratament02); 40% (Tratament03) 60% (Tratamento 4). Os pesos vivos ao abate (84 dias) mostraram-se homogêneos (10,88 a 13,42kg), assim como o rendimento de carcaça (44,62 a 47,86%) e a área do Longíssimus dorsi (9,55 a 10,80cm2). O Tratamento 2 apresentou os maiores teores de tecido muscular (48,37%). A composição centesimal mostrou valores médios entre 76,78 a 77,62% de umidade; 20,39 a 21,43% de proteína; 4,86 a 6,59% de gordura e 1,06 a 1,14% de cinza. Para os minerais estudados, os valores médios variaram de 16,77 a 35,68mg/ 100g para o cálcio; 110,33 a 153,90mg/100g para o fósforo; 1,29 a 2,17mg/100g para o ferro; 0,72 a 1,30mg/100g para magnésio; 128,86 a 165,94mg/100g para o sódio e 404,88 a 504, 73mg/100g para o potássio. Concluiu-se que os níveis de soro de leite de cabra utilizados, de uma maneira geral, não tendo influenciado de forma significativa (P<0,05) as variáveis estudadas, podem ser indicados até o nível de 60% de substituição, sem afetar o desenvolvimento corporal dos animais e a qualidade química de sua carne. [Influence of the replacement of cow milk by goat milk cheese whey on meat composition carcass characteristics of three cross suckling kids]. Abstract: In this study, the influence of the replacement of cow milk by goat cheese whey on some quality aspects of meat and on some aspects of carcass composition of suckling kids Three cross (½ Anglonubiana x ¼ Pardo-Alpina x ¼ Moxotó) was evaluated. The replacements goat cheese whey levels were: 0% (treatment 1); 20% (treatment 2); 40% (treatment 3); 60% (treatment 4). The values of live weight for all were statistically similar (10.88 to 13.42kg); the same happened to the carcass yield which ranged from 44.62 to 47.86% and to the Longissimus dorsi area (9.55 to 10.80cm2). The treatment 2 showed the highest contents of muscular tissue (48.37%). Proximal composition of the meat showed mean values ranging from 76.78 to 77.62% for moisture; 20.39 to 21.43% for protein; 4.86 to 6.59% for fat and 1.06 to 1.14% for ash. There was no significant difference among treatments. For mineral composition mean values ranged from 16.77 to 35.68mg/100g for calcium; 110.33 to 153.90mg/100g for phosphorus; 1.29 to 2.17mg/100g for iron; 0.72 to 1.30mg/100g for magnesium; 128.86 to 165.94mg/100g for sodium and 404.88 to 504.73mg/100g for potassium. It was concluded that the whey levels used in this study, did not influence in the parameters analyzed (P<0,05). It can be indicated a replacement of up to 60% of whey on the animal diets without affecting their corporal performance and meat quality. 650 $aCaprino 650 $aCarne 650 $aGanho de Peso 650 $aLeite de Cabra 650 $aSoro de Leite 653 $aCabrito mamão 653 $aComposição de carcaça 653 $aDesenvolvimento corporal 653 $aRendimento de carcaça 653 $aSoro de leite de cabra 653 $aSubstituição alimentar 700 1 $aBEZERRA, L. C. N. de M. 700 1 $aSILVA, E. M. C. da 700 1 $aSILVA, C. E. M. da 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 33, n. 5, p. 929-935, 2003.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
30/10/2019 |
Data da última atualização: |
31/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, M. dos S. da; SILVA, S. de O. e; DONATO, S. L. R.; LEDO, C. A. da S.; SAMPAIO FILHO, O. M.; SILVA, G. de M. A. |
Afiliação: |
MAURICIO DOS SANTOS DA SILVA, UFRB; SEBASTIÃO DE OLIVEIRA E SILVA, UFRB; SÉRGIO LUIZ RODRIGUES DONATO, IF Baiano; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; ORLANDO MELO SAMPAIO FILHO, IF Baiano; GILMARA DE MELO ARAÚJO SILVA, UFRB. |
Título: |
Optimal experimental plot size for papaya cultivation. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.54, e00768, 2019. |
ISSN: |
1678-3921 |
DOI: |
10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.00768 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to determine the optimal size of experimental plots for the evaluation of agronomic characteristics and fruit quality of papaya, by the linear model of plateau response, under soil and climatic conditions of the Recôncavo Baiano region, in the state of Bahia, Brazil. The experiment consisted of a uniformity test, with the papaya lineage L78, at 3×2 m spacing, in 16 rows with 22 plants, totaling 352 plants and 2,112 m2 useful area. Each plant was considered as a basic unit, and 11 forms of pre-established plots, with rectangular and row formats, were obtained. The agronomic characteristics and fruit quality were evaluated in the plots. Optimal plot size varied greatly among the variables related to agronomic characteristics, with a greater participation of the variable number of marketable fruit per plant at 14 months (16 basic units). The optimal plot size for the evaluation of the agronomic characteristics and fruit quality in papaya is eight experimental units, with 48 m2 area, at a spacing of 3 m between rows and 2 m between papaya plants. |
Palavras-Chave: |
Experimental accuracy; Precisão experimental; Uniformidade; Uniformity. |
Thesagro: |
Carica Papaya; Mamão. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203929/1/26600-126791-2-PB.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204852/1/Optimal-experimental-plot-size.pdf
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Marc: |
LEADER 01906naa a2200277 a 4500 001 2113639 005 2019-10-31 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-3921 024 7 $a10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.00768$2DOI 100 1 $aSILVA, M. dos S. da 245 $aOptimal experimental plot size for papaya cultivation.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe objective of this work was to determine the optimal size of experimental plots for the evaluation of agronomic characteristics and fruit quality of papaya, by the linear model of plateau response, under soil and climatic conditions of the Recôncavo Baiano region, in the state of Bahia, Brazil. The experiment consisted of a uniformity test, with the papaya lineage L78, at 3×2 m spacing, in 16 rows with 22 plants, totaling 352 plants and 2,112 m2 useful area. Each plant was considered as a basic unit, and 11 forms of pre-established plots, with rectangular and row formats, were obtained. The agronomic characteristics and fruit quality were evaluated in the plots. Optimal plot size varied greatly among the variables related to agronomic characteristics, with a greater participation of the variable number of marketable fruit per plant at 14 months (16 basic units). The optimal plot size for the evaluation of the agronomic characteristics and fruit quality in papaya is eight experimental units, with 48 m2 area, at a spacing of 3 m between rows and 2 m between papaya plants. 650 $aCarica Papaya 650 $aMamão 653 $aExperimental accuracy 653 $aPrecisão experimental 653 $aUniformidade 653 $aUniformity 700 1 $aSILVA, S. de O. e 700 1 $aDONATO, S. L. R. 700 1 $aLEDO, C. A. da S. 700 1 $aSAMPAIO FILHO, O. M. 700 1 $aSILVA, G. de M. A. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília$gv.54, e00768, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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