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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. R. G.; SILVA, D. H. J.; PEREIRA, M. C. B.; FONTES, P. C. R.; MARTINEZ, H. E. P. Produção, teores de nitrato e de vitamina C e composição mineral de raízes de cenoura, em solo com alto nitrogênio. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.2, p. 675-677.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Tabuleiros Costeiros.

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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. R. G.; SILVA, D. H. J.; FONTES, P. C. R.; MARTINEZ, H. E. P.; BARACAT-PEREIRA, M.C. Teores de nitrato, composicao mineral e producao de raizes de beterraba, em solo com alto nitrogenio. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.13, n.1, p.104, maio 1995. Resumo.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/09/2023
Data da última atualização:  18/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LÚCIO, H.; ANUNCIAÇÃO, P.; SILVA, B. da; SILVA, A. da; QUEIROZ, V. A. V.; CARVALHO, C. W. P. de; PINHEIRO-SANT'ANA, H.; MARTINO, H.
Afiliação:  HAIRA LÚCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; PAMELLA ANUNCIAÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; BARBARA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ALESSANDRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HELENA PINHEIRO-SANT'ANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; HERCIA MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Consumption of extruded sorghum SC319 improved gut microbiota at genus level and reduced anthropometric markers in men with overweight: a randomized controlled clinical trial.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Nutrients, v. 15, n. 17, 3786, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/nu15173786
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Sorghum is a cereal source of energy, carbohydrates, resistant starch, proanthocyanidins, and 3-deoxyanthocyanins; it promotes satiety by slowing digestion and benefits intestinal health. Objective: This study investigated the effects of extruded sorghum SC319 consumption on intestinal health, weight loss, and inflammatory markers in men with overweight. Methods: This was a randomized, controlled, single-blind clinical trial. Twenty-one men were randomly allocated into one of two groups: the sorghum group (test), which received 40 g of extruded SC319 whole sorghum (n = 10), or the wheat group (control), which received 38 g of extruded whole wheat (n = 11) for eight weeks. Results: The sorghum consumption increased the weight loss intragroup, decreased the body fat percentage intergroup, and did not change inflammatory markers, while the wheat group had increased IL-6 levels compared to baseline. Short-chain fatty acid production, fecal pH, and Alfa and Beta diversity indexes did not differ intra- and intergroup after interventions. However, sorghum consumption decreased genus levels of Clostridium_sensu_stricto 1, Dorea, and Odoribacter and increased CAG-873 and Turicibacter compared to baseline. Further, sorghum showed a tendency (p = 0.07) to decrease the proteobacteria phyla compared to wheat. Conclusion: Extruded sorghum SC319 improved intestinal microbiota and body composition and promoted weight loss, demonstrating its prebiotic potential.
Palavras-Chave:  Beta diversity; Fecal pH; Short-chain.
Thesagro:  Ácido Graxo; Cadeia Alimentar; Extrusão; Perda de Peso; Peso; Sorghum Bicolor; Sorgo.
Thesaurus NAL:  Body fat; Fatty acids; Weight loss.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156322/1/Consumption-of-extruded-sorghum-SC319-improved-gut-microbiota.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30130 - 1UPCAP - DD
CTAA15546 - 1UPCAP - DD
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