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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  31/01/2024
Data da última atualização:  31/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PIRES, C. R. F.; SILVA, C. D. M. da; SOUSA, D. N. de; CHICRALA, P. C. M. S.; SANTOS, V. F. dos.
Afiliação:  CAROLINE ROBERTA FREITAS PIRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; CAROLINE DANTAS MENDES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA; VIVIANE FERREIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS.
Título:  Perfil lipídico y calidad nutricional de especies de pescado enlatadas en aceite vegetal: matrinxa (Brycon amazonicus) y sardina de agua dulce (Hemiodus unicamculatus).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista de Ciencia y Tecnologia (RECyt), v. 25, n. 40, p. 50-56, 2023.
ISSN:  1851-7587
DOI:  https://doi.org/10.36995/j.recyt.2023.40.006
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Given the need to satisfy the demand for fish consumption, canned native fish has emerged as a market alternative, but it is necessary to determine the nutritional aspects of this product. The aim of this study was to characterise the lipid profile and evaluate the nutritional quality of matrinxã preserved in vegetable oil and compare these results with freshwater sardines obtained from the same type of processing and canning. Matrinxã species had higher protein content than sardines, but sardines had higher levels of moisture, lipids and total minerals. The predominant fatty acid in the canned fish samples was linoleic acid, followed by oleic acid and palmitic acid. In terms of nutritional quality, matrinxã showed higher indices of atherogenicity and thrombogenicity and lower values of the following ratios: hypocholesterolemic and hypercholesterolemic fatty acids; polyunsaturated/saturated and omega 6/omega 3 ratio in relation to sardines. In view of the results, it can be affirmed that Matrinxã, from a nutritional point of view, presents itself as a good alternative for the canned fish industry.
Palavras-Chave:  Native fish; Nutritional quality; Perfil lipídico.
Thesagro:  Alimento Enlatado; Brycon; Consumo Alimentar; Eficiência Nutricional; Hemiodus Unimaculatus; Matrinxã; Óleo Vegetal; Peixe; Sardinha.
Thesaurus Nal:  Brycon amazonicus; Fatty acids.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161501/1/Recyt-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA1348 - 1UPCAP - DD20232023
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Para informações adicionais entre em contato com cpatc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  22/01/2015
Data da última atualização:  22/01/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  Silva-Filho, E. V.; Kütter, V. T.; Figueiredo, T. S.; Tessier, E.; Rezende, C. E.; Teixeira, D. C.; SILVA, C. A. da; Donard, O. F. X.
Afiliação:  Emmanoel V. Silva-Filho, UFF; Vinicius T. Kütter, UFF; Thiago S. Figueiredo, UFF; Emmanuel Tessier, Université de Pau et des Pays de l' Adour; Carlos E. Rezende, UENF; Daniel C. Teixeira, UFF; CARLOS ALBERTO DA SILVA, CPATC; Olivier F. X. Donard, Université de Pau et des Pays de l' Adour.
Título:  Mercury speciation in plankton from the Cabo Frio Bay, SE - Brazil.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Environ Monit Assess, 14, August, 2014.
DOI:  10.1007/s10661-014-3992-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mercury (Hg) is considered a global pollutant, and the scientific community has shown great concern about its toxicity as it may affect the biota of entire systems, through bioaccumulation and bioamplification processes of its organic form, methylmercury (MeHg), along food web. However, few research studies deal with bioaccumulation of Hg from marine primary producers and the first-order consumers. So, this study aims to determine Hg distribution and concentration levels in phytoplankton and zooplankton in the Cabo Frio Bay, Brazil, a site influenced by coastal upwelling. The results from Hg speciation analyses show that inorganic mercury Hg(II) was the predominant specie in plankton from this bay. The annual Hg species distribution in plankton shown mean concentration of 2.00± 1.28 ng Hg(II)g − 1 and 0.15±0.08 ng MeHg g − 1 wet weight (phytoplankton) and 2.5±2.03 ng Hg(II)g − 1 and 0.25±0.09 ng MeHg g − 1 wet weight (zooplankton). Therefore, upwelling zones should be considered in the Hg biogeochemical cycle models as a process that en- hances Hg(II) bioaccumulation in plankton, raising its bioavailability and shelf deposition.
Thesaurus NAL:  Biogeochemistry; Phytoplankton; Trace elements; Zooplankton.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC23900 - 1UPCAP - DDSP4473
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