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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  11/05/2012
Data da última atualização:  15/08/2017
Autoria:  BORGHEZAN, M.; GAVIOLI, O.; VIEIRA, H. J.; SILVA, A. L. da.
Afiliação:  Marcelo Borghezan, Universidade Federal de Santa Catarina/Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Fitotecnia; Olavo Gavioli, Cooperativa Agrícola de São Joaquim – SANJO; Hamilton Justino Vieira, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina/Centro de Informações de Recursos Ambientais e de Hidrometeorologia de Santa Catarina; Aparecido Lima da Silva, Universidade Federal de Santa Catarina/Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Fitotecnia.
Título:  Shoot growth of Merlot and Cabernet Sauvignon grapevine varieties.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 2, p. 200-207, fev. 2012.
Idioma:  Inglês
Português
Notas:  Título em português: Crescimento de ramos das variedades de videira Merlot e Cabernet Sauvignon.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate shoot growth of the grapevine varieties Merlot and Cabernet Sauvignon, during 2006/2007, and Cabernet Sauvignon, during 2008/2009, in São Joaquim, SC, Brazil. The experiment was carried out in a commercial vineyard trained on a vertical trellis system. The shoots of the central part of the plants were selected, and the lengths from the base to the apex of 20 shoots per cultivar were evaluated. In 2006/2007, monitoring began at pruning, on 9/15/2006, and ended on 2/6/2007, totalizing 144 days of evaluation. During the 2008/2009 cycle, phenology and shoot growth for 'Cabernet Sauvignon' were assessed from grape development (1/13/2009) (pea?sized grapes) until shoot vegetative growth had ceased. Budburst occurred in the second half of September, and shoot?growth cessation occurred during ripening. Higher growth rates (about 4 cm per day) were observed in pre? and post?flowering, followed by reduction due to the competition for photosynthates for the formation of flowers and bunches. Temperature and photoperiod induce grapevine shoots to cease growth in the highland regions of Santa Catarina State, Brazil.
Palavras-Chave:  Cabernet Sauvignon; Crescimento vegetativo; Fotoperíodo; Merlot; Santa Catarina; São Joaquim.
Thesagro:  Fisiologia vegetal; Ramo; Temperatura; Uva; Viticultura; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Photoperiod; Temperature; Vegetative growth.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/80740/1/200-207.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE53399 - 1UPEAP - PP630.72081P474
CNPUV13865 - 1EMBAP - PP
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  09/11/2017
Data da última atualização:  09/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BUENO, A. C. S. O.; CASTRO, G. L. S.; SILVA JUNIOR, D. D.; PINHEIRO, H. A.; FILIPPI, M. C. C.; SILVA, G. B.
Afiliação:  A. C. S. O. BUENO, UFRA; G. L. S. CASTRO, UFRA; D. D. SILVA JUNIOR, UNVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; H. A. PINHEIRO, UFRA; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; GISELE BARATA DA SILVA, UFRA.
Título:  Response of photosynthesis and chlorophyll a fluorescence in leaf scald-infected rice under influence of rhizobacteria and silicon fertilizer.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Plant Pathology, v. 66, n. 9, p. 1487-1495, Dec. 2017.
DOI:  10.1111/ppa.12690
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Leaf scald caused by Monographella albescens reduces the photosynthetic area, causing yield losses in rice. This study investigated the efficacy of the rhizobacteria Burkholderia pyrrocinia (BRM-32113) and Pseudomonas fluorescens (BRM-32111), combined with silicon (Si) fertilization, to reduce lesion size and the area under the disease progress curve (AUDPC), as well as to minimize the negative effects on gas exchange, chlorophyll a fluorescence, chlorophyll content and the activity of oxidative stress enzymes. The experiment used a completely randomized design with four replications and seven treatments. Compared with plants only fertilized with Si, plants fertilized with Si and treated with BRM-32113 showed reductions of 22% in scald lesion expansion and 37% in AUDPC, a 27% increase in the rate of CO2 assimilation (A), a 33% decrease in the internal CO2 concentration (Ci), and a 40% increase in ascorbate peroxidase activity. It was therefore concluded that the combination of BRM-32113 with Si fertilization reduces the severity of leaf scald, protecting the photosynthetic apparatus, thus representing a sustainable method of reducing the loss of income caused by leaf scald in rice.
Palavras-Chave:  Gas-exchange.
Thesagro:  Arroz; Clorofila; Oryza sativa; Pseudomonas Fluorescens; Rizosfera.
Thesaurus NAL:  Burkholderia pyrrocinia; Chlorophyll; Monographella albescens; Rhizosphere bacteria; Rice; Scald diseases.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34925 - 1UPCAP - DD20172017
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