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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  13/02/2008
Data da última atualização:  27/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAIA, J. G. S.; ANDRADE, E. H. A.; COUTO, H. A. R. do; SILVA, A. C. M. da; MARX, F.; HENKE, C.
Afiliação:  José Guilherme S. Maia, UFPA; Eloisa Helena A. Andrade, UFPA; HILMA ALESSANDRA RODRIGUES DO COUTO, CPAA; Ana Carla M. da Silva, SEDUC-PA; Friedhelm Marx, University of Bonn; Christoph Henke, University of Bonn.
Título:  Plant sources of Amazon rosewood oil.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Química Nova, v. 30, n. 8, p. 1906-1910, 2007.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study is to reevaluate the plant sources of the Amazon rosewood oil which have been named Aniba rosaeodora Ducke and Aniba duckei Kosterm. There is some disagreement on the exact botanical status of these species. Some Lauraceae specialists analyzing available material from both species concluded that there is no basis for regarding them as different. Based on our results we are confirming that the chemical composition of both species is quite different from that previously reported. So we are suggesting to bring back the previous botanical rosewood status as proposed by Adolph Ducke.
Palavras-Chave:  Aniba duckei; Pau-rosa.
Thesagro:  Aniba rosaeodora.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/112386/1/a21v30n8.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA18912 - 1UPCAP - PPS8559S8559
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2020
Data da última atualização:  09/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  OLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Afiliação:  Juliane Barreto de Oliveira, (1) LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; Ricardo Egipto, INIAV, I.P., Pólo de Dois Portos, Quinta da Almoínha, 2565-191 Dois Portos, Portugal; Olga Laureano, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; Rogério de Castro, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Jorge Manuel Ricardo da Silva, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.
Título:  Chemical and sensorial characterization of tropical syrah wines produced at different altitudes in northeast of the Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  South African Journal of Enology and Viticulture, v. 40, . 2, p. 157-171, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Over the years, viticulture has expanded to new regions outside the temperate zones, such as Northeast Brazil, India, Thailand, Myanmar, Vietnam, Bangladesh and Venezuela, characterized by the production of tropical wines. It is important for the productive sector to comprehend the effects of grapevine interaction with the characteristics of each new region on wines composition. In this study, the composition of wines of Syrah from two regions with different altitudes in Northeast Brazil were analyzed by different methodologies to characterize chemical compounds as sugar, acids, minerals, phenolics (anthocyanins, flavonols, stilbenes and condensed tannins) and the sensory profile. The wines of the Bahia region (1100 m of altitude) obtained high concentrations for chemical parameters related to color, monomeric anthocyanins, stilbenes and monomeric and oligomeric tannins. Wines of the low altitude region, Pernambuco (350 m of altitude) were characterized by higher concentrations of flavonols (kaempferol, isorhamnetin, quercetin and rutin) and polymerized tannins. The chemical composition of wines from the two studied regions was influenced by altitude. A trend towards higher concentrations in most for phenolic compounds analyzed was observed in wines from the higher altitude region during the two years of study. Regarding the sensory profile, fruity, floral, herbaceous and empyreumatic attributes aromatic obtained highest scores in wines of the 350 m altitude region, the othe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Altitude tropical region; Organic acids; Semi-arid tropical region; Syrah.
Thesagro:  Ácido Orgânico; Composto Fenólico; Uva.
Thesaurus NAL:  Grapes; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208394/1/3101-12295-3-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18410 - 1UPCAP - DD
CPATSA60000 - 1UPCAP - DD
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