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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  11/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  RUBÉN DARÍO ROMERO PELÁEZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; LUANA ASSIS SERRA; DAIANA WISCHRAL; JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9110945
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work investigates the effects of the co-culture between the filamentous fungus Panus lecomtei and the yeast Sporidiobolus pararoseus in the production of laccases. The variations of time interval and inoculum volume of S. pararoseus in co-cultures with P. lecomtei stimulated laccase production, reaching its highest activity at nearly 2960.7 ± 244 U/mL with a maximum time point of 120 h and 2.0% (v/v), respectively. Further application in the pretreated sugarcane bagasse hydrolysis was performed, using P. lecomtei and S. pararoseus extract added to an enzyme mixture from the co-culture of P. lecomtei and Trichoderma reesei that positively favored the hydrolysis efficiency by 66.87%. Furthermore, the addition of P. lecomtei and S. pararoseus extract increased the degradation of industrial anthraquinone Remazol Brilliant Blue R by 78.98%. As a result, the extract derived from the co-culture of P. lecomtei and S. pararoseus rich in laccases presents potential in biotechnological applications, being suitable in the hydrolysis of lignocellulosic biomass and the degradation of unwanted dyes released in the environment.
Palavras-Chave:  Enzyme cocktail; Fungal co-culture; Laccases.
Thesaurus Nal:  Lignocellulose.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
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CNPAE4342 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; DE MARCO, J. L.; ALMEIDA, J. R. M. de. Expressão heteróloga e caracterização bioquímica de enzimas lignocelulolíticas e proteínas acessórias do fungo Thermomyces lanuginosus em Komagataella phaffii. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 6., 2020, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 152-158
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; SILVA, F. C. de P.; ALMEIDA, J. R. M. de. Seleção de linhagens industriais de Saccharomyces cerevisiae para produção de ácidos orgânicos. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 14-20.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de. Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization. Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSTEINDORFF, A. S.; SERRA, L. A.; FORMIGHIERI, E. F.; FARIA, F. P. de; POÇAS-FONSECA, M. J.; ALMEIDA, J. R. M. de. Insights into the Lignocellulose-Degrading Enzyme System of Humicola grisea var. thermoidea Based on Genome and Transcriptome Analysis. Microbiology Spectrum, v. 9, n. 2, e01088-21, 2021. PDF: il. color.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; TRICHEZ, D.; CARNEIRO, C. V. G. C.; FERREIRA, L. M. M.; FRANCO, P. F.; ALMEIDA, J. R. M. de. Microbial production of biobased chemicals: improvements and challenges. In: CHANDEL, A. K. Lignocellulose bioconversion through white biotechnology. Boston: John Wiley & Sons, 2023. 136-176
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, C. V. G. C.; SERRA, L. A.; PACHECO, T. F.; FERREIRA, L. M. M.; DUARTE, L. T.; FREITAS, M. N. de M.; TRICHEZ, D.; ALMEIDA, J. R. M. de. Advances in Komagataella phaffii Engineering for the Production of Renewable Chemicals and Proteins Fermentation, v. 8, n. 575, p. 2-37, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBO, G. DE S.; MENDES, I. V.; SOUTO, B. de M.; BARRETO, C. C.; SERRA, L. A.; NORONA, E. F.; PARACHIN, N. S.; ALMEIDA, J. R. M. de; QUIRINO, B. F. Identification and functional expression of a new xylose isomerase from the goat rumen microbiome in Saccharomyces cerevisiae. Letters in Applied Microbiology, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSERRA, L. A.; CRUZ, R. G. da S.; GUTIERREZ, D. M. R.; CRUZ, A. J. G.; CANIZARES, C. A. T.; CHEN, X.; MOSIER, N.; THOMPSON, D.; ASTON, J.; DOOLEY, J.; SHARMA, P.; DE MARCO, J. L.; ALMEIDA, J. R. M. de; ERK, K.; XIMENES, E.; LADISCH, M. R. Screening method for Enzyme-based liquefaction of corn stover pellets at high solids. Bioresource Technology, v. 363, 127999, Nov., 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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