Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  31/03/2015
Data da última atualização:  09/04/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRESSAN, C. R.; KUNZ, A.; SCHMIDELL, W.; SOARES, H. M.
Afiliação:  CLEO R. BRESSAN, UFSC; AIRTON KUNZ, CNPSA; WILLIBALDO SCHMIDELL, UFSC; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC.
Título:  Toxicity of the colistin sulfate antibiotic used in animal farming to mixed cultures of nitrifying organisms.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Water, Air and Soil Pollution, v. 224, n. 1441, 2013.
DOI:  10.1007/s11270-013-1441-4.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Colistin is a peptide antibiotic widely used as a food additive in animal farming, specially swine and poultry, and also has recently been applied in human medicine to treat infections caused by multiresistant gram-negative bacteria strains. When orally administered, colistin is eliminated in feces virtually unaltered; thus, it may reach water bodies and wastewater treatment facilities in its active form. Apart from the risks associated with development of antimicrobial resistance and environmental toxicity issues, the presence of antimicrobials in wastewater can, additionally, interfere in biological processes commonly used to treat them. Nitrifying bacteria are among the most sensitive microorganisms to inhibitory compounds, including pharmaceuticals, and are useful as biosensors to access contaminant toxicity information in wastewater treatment plants. Therefore, in order to assess the colistin acute toxicity to the microorganisms involved in the nitrification processes, the nitritation and nitratation kinetics were monitored under different colistin concentrations. The results showed that only ammonia-oxidizing bacteria are sensitive to the antibiotic, presenting an IC50 of 10.8 mg L−1 of colistin when used as a commercial formulation and 67.0 mg L−1 when used as raw colistin sulfate. For nitrite-oxidizing bacteria, even the highest colistin concentration used in the assays (316 mg L−1) was not sufficient to inhibit the process. Accord... Mostrar Tudo
Thesagro:  Antibiótico; Dejeto; Microbiologia do solo; Nitrificação; Produção animal; Resíduo químico.
Thesaurus Nal:  Acute toxicity; Animal diseases; Antibiotics; Colistin; Nitrification; Polymyxins.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA19895 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBRESSAN, C. R.; KUNZ, A.; SCHMIDELL, W.; SOARES, H. M. Toxicity of the colistin sulfate antibiotic used in animal farming to mixed cultures of nitrifying organisms. Water, Air and Soil Pollution, v. 224, n. 1441, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoTRINDADE, A. M. G.; MULLER, J. M.; PEREIRA, G. E.; SCHMIDELL, W. Composição mineral de vinhos orgânicos Sauvignon blanc elaborados a partir de diferentes fases de maturação das uvas no Vale do São Francisco, Brasil. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. M. C. S.; FACCIOTTI, M. C. R.; SCHMIDELL, W. Temperatura otima para producao industrial de Azospirillum brasiliense sp 245 em frutose. Revista de Microbiologia, Sao Paulo, v.22, n.3, p.39, 1991. Suplemento. Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. M. C. S.; FACCIOTTI, M. C. R.; SCHMIDELL, W. Temperatura otima para producao industrial de Azospirillum brasiliense sp 245 em Glicerol. Revista de Microbiologia, Sao Paulo, v.22, n.3, p.39, 1991. Suplemento. Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. L. B. da; SOARES, H. M.; FURIGO JÚNIOR, A.; SCHMIDELL, W.; CORSEIUL, H. X. Effects of nitrate injection on microbial enhanced oil recovery and oilfield reservoir souring. Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 174, n. 5, p. 1810-1821, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional