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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
17/11/2011 |
Data da última atualização: |
27/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MENEZES, A. J. E. A. de; HOMMA, A. K. O.; SCHÖFFEL, E. R.; FILGUEIRAS, G. C. |
Afiliação: |
ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; ALFREDO KINGO OYAMA HOMMA, CPATU; EDGAR RICARDO SCHÖFFEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GRISALDA CARAVLHO FILGUEIRAS, UFPA. |
Título: |
A comercialização do fruto de bacuri pela agricultura familiar no Nordeste paraense e ilha de Marajó, no Pará. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO REGIONAL DA SOBER, 6., 2011, Petrolina. Nordeste: desafios do desenvolvimento para a inclusão social. Petrolina: Embrapa Semiárido: FACAPE: UNIVASF: Instituto Federal do Sertão Pernambucano, 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O bacurizeiro, originário da Amazônia, é uma das espécies importantes na economia paraense, local de maior incidência, cujo aproveitamento econômico se distribui para o consumo (frutas e polpas), energia e madeireiro. Árvore de porte médio a grande, mais recentemente tem-se transformado de uma atividade essencialmente extrativista para o cultivo o racional, dado a valorização do fruto bacuri como insumo para agroindústria. Visando destacar essa transformação socioeconômica da exploração do bacuri, em duas mesorregiões paraenses (Nordeste e Ilha de Marajó), área de maior incidência do bacurizeiro, aplicou-se 108 questionários aos produtores da agricultura familiar para estudar a comercialização do fruto bacuri e da polpa, por ser um aspecto importante da cadeia produtiva. Os resultados da pesquisa apontaram que a comercialização tanto dos frutos como da polpa de bacuri se dá de forma desorganizada, sem infra-estrutura de apoio para melhorar o beneficiamento e armazenamento do produto e que os principais agentes da comercialização são os atravessadores, levando os ganhos desta transação nos principais pontos em que o bacuri é vendido em Belém, como à CEASA, Sorveterias e o mercado Ver-o-Peso |
Palavras-Chave: |
Marajó; Pará. |
Thesagro: |
Bacuri; Comercio; Fruto. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/46837/1/TrabalhoBacuriSoberNordeste2011-2.pdf
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Marc: |
LEADER 02019nam a2200205 a 4500 001 1906185 005 2023-10-27 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de 245 $aA comercialização do fruto de bacuri pela agricultura familiar no Nordeste paraense e ilha de Marajó, no Pará.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO REGIONAL DA SOBER, 6., 2011, Petrolina. Nordeste: desafios do desenvolvimento para a inclusão social. Petrolina: Embrapa Semiárido: FACAPE: UNIVASF: Instituto Federal do Sertão Pernambucano$c2011 520 $aO bacurizeiro, originário da Amazônia, é uma das espécies importantes na economia paraense, local de maior incidência, cujo aproveitamento econômico se distribui para o consumo (frutas e polpas), energia e madeireiro. Árvore de porte médio a grande, mais recentemente tem-se transformado de uma atividade essencialmente extrativista para o cultivo o racional, dado a valorização do fruto bacuri como insumo para agroindústria. Visando destacar essa transformação socioeconômica da exploração do bacuri, em duas mesorregiões paraenses (Nordeste e Ilha de Marajó), área de maior incidência do bacurizeiro, aplicou-se 108 questionários aos produtores da agricultura familiar para estudar a comercialização do fruto bacuri e da polpa, por ser um aspecto importante da cadeia produtiva. Os resultados da pesquisa apontaram que a comercialização tanto dos frutos como da polpa de bacuri se dá de forma desorganizada, sem infra-estrutura de apoio para melhorar o beneficiamento e armazenamento do produto e que os principais agentes da comercialização são os atravessadores, levando os ganhos desta transação nos principais pontos em que o bacuri é vendido em Belém, como à CEASA, Sorveterias e o mercado Ver-o-Peso 650 $aBacuri 650 $aComercio 650 $aFruto 653 $aMarajó 653 $aPará 700 1 $aHOMMA, A. K. O. 700 1 $aSCHÖFFEL, E. R. 700 1 $aFILGUEIRAS, G. C.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
02/01/2014 |
Data da última atualização: |
12/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DOMINGUES, L. F.; GIGLIOTI, R.; FEITOSA, K. A.; FANTATTO, R. R.; RABELO, M. D.; OLIVEIRA, M. C. de S.; BECHARA, G. H.; OLIVEIRA, G. P. de; BARIONI JUNIOR, W.; CHAGAS, A. C. de S. |
Afiliação: |
LUCIANA FERREIRA DOMINGUES, Universidade Estadual Paulista; RODRIGO GIGLIOTI, Universidade Estadual Paulista; KARINA ALVES FEITOSA, Centro Universitário Central Paulista; RAFAELA REGINA FANTATTO, Centro Universitário Central Paulista; MARCIO DIAS RABELO, CPPSE; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; GERVÁSIO HENRIQUE BECHARA, Centro Universitário Central Paulista; GILSON PEREIRA DE OLIVEIRA, Universidade Estadual Paulista; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE; ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE. |
Título: |
In vitro and in vivo evaluation of the activity of pineapple (Ananas comosus) on Haemonchus contortus in Santa Inês sheep. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Veterinary Parasitology, v. 197, N. 1-8, p. 263-270, oct. 2013. |
DOI: |
10.1016/j.vetpar.2013.04.031 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The development of resistance to anthelmintics has prompted research into alternative methods of controlling intestinal nematodes in ruminants. This study aimed to assess the activity of Ananas comosus on Haemonchus contortus in Santa Inês sheep. The aqueous extract of pineapple skin (AEPS), bromelain from pineapple stems (B4882) and residue from pineapple processing was evaluated in in vitro and in vivo tests. The enzymatic activity of substances was analyzed by the azocasein method. The egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) were performed using the Embrapa2010 isolate of H. contortus. In the in vivo test, 36 sheep artificially infected with H. contortus were divided into six groups: G1: 2 g/kg BW of the aqueous extract administered for three days; G2: 2 g/kg BW of the industrial pineapple residue for 60 days; G3: 180 mg/animal of bromelain in a single dose; G4: negative control I; G5: positive control (levamisole phosphate); and G6: negative control II. The eggs per gram (EPG) in the feces were counted till 28 days after treatment. LC?? and LC?? were obtained by the probit procedure, while the in vivo test results were analyzed by GLM. The aqueous extract in the in vitro and in vivo test, the bromelain and industrial residue presented 0.102, 0.157, 1.864 and 0.048 enzyme units/mL, respectively. In the egg hatch test, the LC?? and LC?? were respectively 31 and 81 mg/mL for the aqueous extract and 0.50 and 2 mg/mL for bromelain. In the larval development test, the LC?? and LC?? were respectively 1.7 and 7.3 mg/mL for the aqueous extract and 0.019 and 0.086 mg/mL for bromelain. In the in vivo test, the general efficacies of the treatments in relation to the negative control were 22.6%, 42.2%, 3.65% and 89% for the aqueous extract, industrial pineapple residue, bromelain and positive control respectively. The transformed EPG values were 3.19 ± 0.59, 3.32 ± 0.25, 2.85 ± 0.66, 3.44 ± 0.50, 2.28 ± 0.93 and 2.75 ± 0.94 for the aqueous extract, industrial residue, bromelain, negative control I, positive control and negative control II respectively. The results for all the treated groups differed significantly (p<0.05) from the positive control, and although the residue presented efficacy of 42.2%, there was no statistical difference (p>0.05) in relation to the negative control. Therefore, both the aqueous extract and bromelain were effective in vitro, but showed reduced anthelmintic efficacy in vivo. For the pineapple residue, the 42.2% in vivo efficacy in reducing the EPG and the possibility of reducing environmental contamination through reuse of industrial residue indicate it can also be useful for control of this parasite. MenosThe development of resistance to anthelmintics has prompted research into alternative methods of controlling intestinal nematodes in ruminants. This study aimed to assess the activity of Ananas comosus on Haemonchus contortus in Santa Inês sheep. The aqueous extract of pineapple skin (AEPS), bromelain from pineapple stems (B4882) and residue from pineapple processing was evaluated in in vitro and in vivo tests. The enzymatic activity of substances was analyzed by the azocasein method. The egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) were performed using the Embrapa2010 isolate of H. contortus. In the in vivo test, 36 sheep artificially infected with H. contortus were divided into six groups: G1: 2 g/kg BW of the aqueous extract administered for three days; G2: 2 g/kg BW of the industrial pineapple residue for 60 days; G3: 180 mg/animal of bromelain in a single dose; G4: negative control I; G5: positive control (levamisole phosphate); and G6: negative control II. The eggs per gram (EPG) in the feces were counted till 28 days after treatment. LC?? and LC?? were obtained by the probit procedure, while the in vivo test results were analyzed by GLM. The aqueous extract in the in vitro and in vivo test, the bromelain and industrial residue presented 0.102, 0.157, 1.864 and 0.048 enzyme units/mL, respectively. In the egg hatch test, the LC?? and LC?? were respectively 31 and 81 mg/mL for the aqueous extract and 0.50 and 2 mg/mL for bromelain. In the larval development tes... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aqueous extract; Bromelain; Industrial residue. |
Thesaurus NAL: |
Cysteine proteinases; Phytotherapy. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 03637naa a2200301 a 4500 001 1974794 005 2023-05-12 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.vetpar.2013.04.031$2DOI 100 1 $aDOMINGUES, L. F. 245 $aIn vitro and in vivo evaluation of the activity of pineapple (Ananas comosus) on Haemonchus contortus in Santa Inês sheep.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aThe development of resistance to anthelmintics has prompted research into alternative methods of controlling intestinal nematodes in ruminants. This study aimed to assess the activity of Ananas comosus on Haemonchus contortus in Santa Inês sheep. The aqueous extract of pineapple skin (AEPS), bromelain from pineapple stems (B4882) and residue from pineapple processing was evaluated in in vitro and in vivo tests. The enzymatic activity of substances was analyzed by the azocasein method. The egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) were performed using the Embrapa2010 isolate of H. contortus. In the in vivo test, 36 sheep artificially infected with H. contortus were divided into six groups: G1: 2 g/kg BW of the aqueous extract administered for three days; G2: 2 g/kg BW of the industrial pineapple residue for 60 days; G3: 180 mg/animal of bromelain in a single dose; G4: negative control I; G5: positive control (levamisole phosphate); and G6: negative control II. The eggs per gram (EPG) in the feces were counted till 28 days after treatment. LC?? and LC?? were obtained by the probit procedure, while the in vivo test results were analyzed by GLM. The aqueous extract in the in vitro and in vivo test, the bromelain and industrial residue presented 0.102, 0.157, 1.864 and 0.048 enzyme units/mL, respectively. In the egg hatch test, the LC?? and LC?? were respectively 31 and 81 mg/mL for the aqueous extract and 0.50 and 2 mg/mL for bromelain. In the larval development test, the LC?? and LC?? were respectively 1.7 and 7.3 mg/mL for the aqueous extract and 0.019 and 0.086 mg/mL for bromelain. In the in vivo test, the general efficacies of the treatments in relation to the negative control were 22.6%, 42.2%, 3.65% and 89% for the aqueous extract, industrial pineapple residue, bromelain and positive control respectively. The transformed EPG values were 3.19 ± 0.59, 3.32 ± 0.25, 2.85 ± 0.66, 3.44 ± 0.50, 2.28 ± 0.93 and 2.75 ± 0.94 for the aqueous extract, industrial residue, bromelain, negative control I, positive control and negative control II respectively. The results for all the treated groups differed significantly (p<0.05) from the positive control, and although the residue presented efficacy of 42.2%, there was no statistical difference (p>0.05) in relation to the negative control. Therefore, both the aqueous extract and bromelain were effective in vitro, but showed reduced anthelmintic efficacy in vivo. For the pineapple residue, the 42.2% in vivo efficacy in reducing the EPG and the possibility of reducing environmental contamination through reuse of industrial residue indicate it can also be useful for control of this parasite. 650 $aCysteine proteinases 650 $aPhytotherapy 653 $aAqueous extract 653 $aBromelain 653 $aIndustrial residue 700 1 $aGIGLIOTI, R. 700 1 $aFEITOSA, K. A. 700 1 $aFANTATTO, R. R. 700 1 $aRABELO, M. D. 700 1 $aOLIVEIRA, M. C. de S. 700 1 $aBECHARA, G. H. 700 1 $aOLIVEIRA, G. P. de 700 1 $aBARIONI JUNIOR, W. 700 1 $aCHAGAS, A. C. de S. 773 $tVeterinary Parasitology$gv. 197, N. 1-8, p. 263-270, oct. 2013.
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