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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  30/06/2014
Data da última atualização:  07/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GRUNVALD, A. K.; CARVALHO, C. G. P. de; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; ANDRADE, C. A. de B.; SCAPIM, C. A.
Afiliação:  ANNA KAROLINA GRUNVALD, UEM; CLAUDIO GUILHERME PORTELA DE CARVALHO, CNPSO; RODRIGO SANTOS LEITE, CNPSO; JOSÉ MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; CARLOS ALBERTO DE BASTOS ANDRADE, UEM; CARLOS ALBERTO SCAPIM, UEM.
Título:  Predicting the oil contents in sunflower genotype seeds using near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 36, n. 2, p. 233-237, Apr./June 2014.
ISSN:  1679-9275
DOI:  http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v36i2.17677
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The aim of this experiment was to calibrate the NIR spectroscopy equation to evaluate the oil content of sunflower seeds from different genotypes produced under different environmental conditions in Brazil. The spectra of 901 standard samples obtained from 88 hybrids and 116 lines, which were evaluated in 11 locations, were collected from intact seeds (achenes) and correlated with data generated by nuclear magnetic resonance analysis. The calibration was determined by linear regression using partial least squares to estimate the parameters. The goodness of fit was evaluated using the coefficient of determination (R2), standard error of calibration (SEC) and the standard error of performance (SEP). The wavelengths ranging from 1319 to 1760 nm were selected for the calibration. The R2 was 0.87, the SEC was 2.39, and the SEP was 1.97. The oil content values obtained for the 19 hybrid seeds analyzed by NIR spectroscopy that were not included in the calibration were similar to the values obtained using the chemical method. The similarities between the values obtained using both methods and the R2, SEC and SEP values indicated that it is possible to establish a calibration equation using NIR spectroscopy to determine the oil contents of sunflower seeds produced under Brazilian field conditions. RESUMO: O objetivo desse trabalho foi estabelecer uma equação de calibração pela análise da espectroscopia de NIR para a avaliação dos teores de óleo em sementes de genótipos de g... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Sunflower.
Thesagro:  Girassol.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104147/1/Predicting-the-oil-contents-in-sunflower-genotype-seeds-using-near-infrared-reflectance-NIR-spectroscopy.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35239 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/10/2020
Data da última atualização:  01/12/2020
Tipo da produção científica:  Programa de rádio
Título:  VARIEDADE de milho branco para panificação sem glúten: programa 43: Sul.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: PROGRAMA Prosa Rural: novembro. Brasília, DF: Embrapa; Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2020.
Idioma:  Português
Notas:  Programa de rádio.
Conteúdo:  O Prosa Rural desta semana fala sobre o milho BRS 015 Farináceo Branco. É uma variedade de milho branco para panificação sem glúten. O BRS 015 é branquinho e esfarela fácil. Em comparação com outros milhos, gera uma farinha mais fininha e parecida com a de trigo, que pode ser usada para a fabricação de produtos sem glúten, já que o milho não possui esse composto. O pesquisador da Embrapa Clima Temperado, Éberson Eicholz, explica melhor como essa variedade foi desenvolvida, quais as características e como é o desempenho no campo.
Thesagro:  Farinha; Glúten; Milho Branco; Produto de Panificação; Variedade.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217355/1/PGM-SUL-43.mp3
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65031 - 1UPEGS - DD
CPACT21707 - 1UMTGS - DD
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