Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  09/05/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, Y. J. S.; MALEGORI, C.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M.
Afiliação:  UNIVERSITY OF SÃO PAULO; UNIVERSITY OF GENOVA, GENOVA, ITALY; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; UNIVERSITY OF SÃO PAULO.
Título:  Application on infrared spectroscopy for the analysis of total phenolic compounds in fruits.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Critical Reviews in Food Science and Nutrition, v. 64, n. 10, 2024.
Páginas:  2906–2916
DOI:  https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2128036
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Recent studies have demonstrated the metabolic benefits of phenolic compounds on human health. However, traditional analytical methods used for quantification of total phenolic compounds are time-consuming, laborious, require a high volume of reagents, mostly toxic substances, and involve several steps that can result in systematic and instrumental errors. Spectroscopic techniques have been used as alternatives to these methods for the determination of bioactive compounds directly in the food matrix by minimal sample preparation, without using toxic reagents. Therefore, this overview presents the advantages of nondestructive methods focusing on infrared spectroscopy (IR), for the quantification of total phenolic compounds in fruits. In addition, the main difficulties in applying these spectroscopic techniques are presented, as well as a comparison between the quantification of total phenolic compounds by traditional and IR methods. This review concludes by focusing on model building, highlighting that IR data are mainly processed using the partial least-squares (PLS) regression method to predict total phenolic content. The development of portable and inexpensive IR instruments, combined with multivariate data processing, could give to the consumers a straightforward technology to evaluate the total phenolic content of fruits prior to purchase.
Palavras-Chave:  Metabolic benefits; Noninvasive methods.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18422 - 1UPCAP - DDPROCI.24/282024/45
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  28/10/2010
Data da última atualização:  07/11/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NEGREIROS, J. R. da S.; FARIAS, S. B.; LOPES, L. M.; OLIVEIRA, S. K. P.; OLIVEIRA, J. A. de.
Afiliação:  JACSON RONDINELLI DA S NEGREIROS, CPAF-AC; Sirlley B. Farias, União Educacional do Norte (Uninorte); Lucas M. Lopes, Universidade Federal do Acre (Ufac); Suanni Kelli Pereira Oliveira, União Educacional do Norte (Uninorte); Jair A. de Oliveira, União Educacional do Norte (Uninorte).
Título:  Variabilidade genética entre acessos de pimenta longa do banco ativo de germoplasma para produção de safrol.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2010, Salvador. Bancos de germoplasma:descobrir a riqueza, garantir o futuro. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010.
Páginas:  1 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Série:  (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 304).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo desse trabalho foi estudar a diversidade genética de acessos de pimenta longa do banco de germoplasma por meio de caracteres fitoquímicos.
Palavras-Chave:  Acre; Amazônia Ocidental; Banco ativo de germoplasma; Embrapa Acre; Variabilidade genética.
Thesagro:  Pimenta Longa; Piper Hispidinervum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190797/1/23688.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC23688 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional