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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
22/11/2002 |
Data da última atualização: |
25/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ASSIS, D. S.; CHAGAS, C. da S.; SANTOS, R. D. dos; CARVALHO JUNIOR, W. de; ZARONI, M. J.; STRAUCH, J. C. M.; TOSTO, S. G.; MARTORANO, L. G. |
Afiliação: |
DEA SOUSA ASSIS, CNPS; CESAR DA SILVA CHAGAS, CNPS; RAPHAEL DAVID DOS SANTOS, CNPS; WALDIR DE CARVALHO JUNIOR, CNPS; MARIA JOSE ZARONI, CNPS; JULIA CELIA MERCEDES STRAUCH, CNPS; SERGIO GOMES TOSTO, CNPS; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CNPS. |
Título: |
Zoneamento agroambiental das microbacias do entorno do banco genético do Pau-Brasil, Costa do Descobrimento, Bahia. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciência do solo: fator de produtividade competitiva com sustentabilidade. Londrina: Embrapa Soja: IAPAR: UEL:UEM, 2001. p. 217. Ref. 0775. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do Zoneamento agroambiental é de fornecer subsídios técnico-científicos para a utilização de novas tecnologias, que atribuam valor e renda à produção, melhoria da qualidade de vida da população e o desenvolvimento sustentável das microbacias. |
Palavras-Chave: |
Zoneamento. |
Thesagro: |
Microbacia. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/265941/1/Zoneamento-agroambiental-das-microbacias-2001.pdf
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Marc: |
LEADER 01104nam a2200217 a 4500 001 1337000 005 2024-04-25 008 2001 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aASSIS, D. S. 245 $aZoneamento agroambiental das microbacias do entorno do banco genético do Pau-Brasil, Costa do Descobrimento, Bahia.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciência do solo: fator de produtividade competitiva com sustentabilidade. Londrina: Embrapa Soja: IAPAR: UEL:UEM, 2001. p. 217. Ref. 0775.$c0775 520 $aO objetivo do Zoneamento agroambiental é de fornecer subsídios técnico-científicos para a utilização de novas tecnologias, que atribuam valor e renda à produção, melhoria da qualidade de vida da população e o desenvolvimento sustentável das microbacias. 650 $aMicrobacia 653 $aZoneamento 700 1 $aCHAGAS, C. da S. 700 1 $aSANTOS, R. D. dos 700 1 $aCARVALHO JUNIOR, W. de 700 1 $aZARONI, M. J. 700 1 $aSTRAUCH, J. C. M. 700 1 $aTOSTO, S. G. 700 1 $aMARTORANO, L. G.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
02/12/2020 |
Data da última atualização: |
02/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
STRUIVING, S.; HACKE, A. C. M.; SIMIONATTO, E. L.; SCHARF, D. R.; KLIMACZEWSKI, C. V.; BESTEN, M. A.; HEIDEN, G.; BOLIGON, A. A.; ROCHA, J. B. T.; VELLOSA, J. C. R.; NUNES, D. S.; GRANATO, D.; PEREIRA, R. P. |
Afiliação: |
SUZANA STRUIVING, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; ANA CAROLINA MENDES HACKE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; EDÉSIO LUIZ SIMIONATTO, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; DILAMARA RIVA SCHARF, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; CLÁUDIA VARGAS KLIMACZEWSKI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; MICHELE APARECIDA BESTEN, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; GUSTAVO HEIDEN, CPACT; ALINE AUGUSTI BOLIGON, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JOÃO BATISTA TEIXEIRA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; JOSÉ CARLOS REBUGLIO VELLOSA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; DOMINGOS SÁVIO NUNES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; DANIEL GRANATO, NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND; ROMAIANA PICADA PEREIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA. |
Título: |
Effects of gender and geographical origin on the chemical composition and antiradical activity of Baccharis myriocephala and and Baccharis trimera. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 9, n. 10, 1433, 2020. |
Páginas: |
18 p. |
ISSN: |
2304-8158 |
DOI: |
10.3390/foods9101433 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published: 9 October 2020. |
Conteúdo: |
This study aimed to characterize and compare essential oils and ethyl acetate fractions obtained in basic and acidic conditions from both male and female Baccharis species (Baccharis myriocephala and Baccharis trimera) from two different Brazilian regions. Samples were characterized according to their chemical compositions and antiradical activity by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2?-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) assays. Principal component analysis (PCA) provided a clear separation regarding the chemical composition of essential oils from the samples obtained from different regions by using gas chromatography?mass spectrometry with flame-ionization detection (GC-MS-FID). PCA also revealed that gender and region of plant collections did not influence the chemical composition and antiradical activity of ethyl acetate fractions, which was corroborated with hierarchical cluster analysis (HCA) data. High performance liquid chromatography with diode-array detector (HPLC-DAD) identified significant quantities of flavonoids and phenolic acids in the fractions obtained in basic and acidic fractions, respectively. The obtained results clearly demonstrated that the geographical region of plant collection influenced the chemical composition of essential oils from the studied Baccharis species. Moreover, the obtained fractions were constituted by several antiradical compounds, which reinforced the usage of these species in folk medicine. |
Thesagro: |
Baccharis; Carqueja; Óleo Essencial. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218614/1/Effects-of-gender-and-geographical-origin.pdf
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Marc: |
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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