|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
05/04/2016 |
Data da última atualização: |
06/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FARIAS, F. J. C.; SILVA FILHO, J. L. da; MORELLO, C. de L.; SUASSUNA, N. D.; RIBEIRO, J. L.; CARVALHO, L. P. de; SANTOS, J. W. dos; FILIPIAKE, A. L. |
Afiliação: |
FRANCISCO JOSE CORREIA FARIAS, CNPA; JOAO LUIS DA SILVA FILHO, CNPA; CAMILO DE LELIS MORELLO, CNPA; NELSON DIAS SUASSUNA, CNPA; JOSE LOPES RIBEIRO, CPAMN; LUIZ PAULO DE CARVALHO, CNPA; JOSE WELLINGTHON DOS SANTOS, CNPA; ANDRE LUIS FILIPIAKE, CNPA. |
Título: |
Ensaio nacional de cultivares de algodoeiro médio precose nas condições do Cerrado - safra 2012/13. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 10., 2015, Foz do Iguaçu. Resumos. Brasília, DF: ABRAPA, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
As diferentes condições edafoclimáticas e sistemas de produção empregados nas regiões onde é explorada a cotonicultura no Brasil são fatores que dificultam a seleção de cultivares mais produtivas para recomendação aos produtores. A identificação de cultivares com maior estabilidade fenotípica é uma das estratégias para amenizar o efeito da interação genótipos x ambientes que consiste no comportamento diferenciado das cultivares nos diferentes locais. Neste contexto, os ensaios nacionais de avaliação de cultivares assumem importância capital, pois devem identificar com eficiência os materiais em condições de substituir aqueles em cultivo e consequentemente , contribuir para o aumento da produtividade. O cuidado com a condução desses experimentos deve ser tanto maior quanto mais heterogêneo for o ambiente. A Embrapa Algodão, por meio do seu programa de melhoramento, elabora e coordena uma rede de ensaios de competição de cultivares comerci ais de algodão, conduzidos nas condições do Cerrado brasileiro. |
Palavras-Chave: |
Precocidade; Qualidade de fibras. |
Thesagro: |
Algodão; Cerrado; Melhoramento. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142042/1/27-ENSAIO-DE-VALOR-DE-CULTIVO-FARIAS2.pdf
|
Marc: |
LEADER 01861nam a2200253 a 4500 001 2042654 005 2016-04-06 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFARIAS, F. J. C. 245 $aEnsaio nacional de cultivares de algodoeiro médio precose nas condições do Cerrado - safra 2012/13.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 10., 2015, Foz do Iguaçu. Resumos. Brasília, DF: ABRAPA$c2015 520 $aAs diferentes condições edafoclimáticas e sistemas de produção empregados nas regiões onde é explorada a cotonicultura no Brasil são fatores que dificultam a seleção de cultivares mais produtivas para recomendação aos produtores. A identificação de cultivares com maior estabilidade fenotípica é uma das estratégias para amenizar o efeito da interação genótipos x ambientes que consiste no comportamento diferenciado das cultivares nos diferentes locais. Neste contexto, os ensaios nacionais de avaliação de cultivares assumem importância capital, pois devem identificar com eficiência os materiais em condições de substituir aqueles em cultivo e consequentemente , contribuir para o aumento da produtividade. O cuidado com a condução desses experimentos deve ser tanto maior quanto mais heterogêneo for o ambiente. A Embrapa Algodão, por meio do seu programa de melhoramento, elabora e coordena uma rede de ensaios de competição de cultivares comerci ais de algodão, conduzidos nas condições do Cerrado brasileiro. 650 $aAlgodão 650 $aCerrado 650 $aMelhoramento 653 $aPrecocidade 653 $aQualidade de fibras 700 1 $aSILVA FILHO, J. L. da 700 1 $aMORELLO, C. de L. 700 1 $aSUASSUNA, N. D. 700 1 $aRIBEIRO, J. L. 700 1 $aCARVALHO, L. P. de 700 1 $aSANTOS, J. W. dos 700 1 $aFILIPIAKE, A. L.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
08/11/2021 |
Data da última atualização: |
13/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRANDÃO, F. R.; SOUZA, D. C. de M.; SEBASTIÃO, F. de A.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; O'SULLIVAN, F. L. A.; CHAGAS, E. C. |
Afiliação: |
FRANMIR RODRIGUES BRANDÃO, Universidade Federal do Amazonas; DAMY CAROLINE DE MELO SOUZA, Universidade Federal do Amazonas; FERNANDA DE ALEXANDRE SEBASTIÃO, Bolsista CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA. |
Título: |
Essential oils as anaesthetics and sedatives in native Brazilian fish, with a special emphasis on Colossoma macropomum: a review. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Research, v. 53, n. 3, p. 767-781, Feb. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/are.15650 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Several routine aquaculture practices, such as densification, handling and transport, are considered potential stressors and can cause physiological alterations that com-promise the animals? welfare and survival. Studies of plant- based anaesthetic products have become a trend worldwide, mainly due to their potential uses and the variety of species that can provide suitable substances. In Brazil, the use of essential oils (EO) in fish farming for use in sedation and anaesthesia has already been explored. However, despite the excellent biological activity of the EO, as a result of their main compounds or due to the synergy between the active compounds, it is also necessary to investigate the adverse effects that they can cause and accordingly establish the appropriate dosage for their use. Sedative and anaesthetic properties of the EOs of at least 30 plant species have been described for native fish species reared in Brazil such as Colossoma macropomum, Rhamdia quelen, Brycon amazonicus, Lophiosilurus alexandri, Piaractus mesopotamicus, P. mesopotamicus × C. macropomum, Pseudoplatystoma reticulatum and Serrasalmus rhombeus. However, the mechanisms of action of the EOs need to be elucidated, as well as the undesirable side effects they may cause in fish. This review presents information on the use of EOs as anaesthetics and sedatives in native fish species farmed in Brazil, with emphasis on C. macropomum and, as a future perspective, the application of new technologies is emphasized to potentialize the
biological activities of EOs, thus contributing with environment- friendly natural alternatives for the promotion of sustainable aquaculture. MenosSeveral routine aquaculture practices, such as densification, handling and transport, are considered potential stressors and can cause physiological alterations that com-promise the animals? welfare and survival. Studies of plant- based anaesthetic products have become a trend worldwide, mainly due to their potential uses and the variety of species that can provide suitable substances. In Brazil, the use of essential oils (EO) in fish farming for use in sedation and anaesthesia has already been explored. However, despite the excellent biological activity of the EO, as a result of their main compounds or due to the synergy between the active compounds, it is also necessary to investigate the adverse effects that they can cause and accordingly establish the appropriate dosage for their use. Sedative and anaesthetic properties of the EOs of at least 30 plant species have been described for native fish species reared in Brazil such as Colossoma macropomum, Rhamdia quelen, Brycon amazonicus, Lophiosilurus alexandri, Piaractus mesopotamicus, P. mesopotamicus × C. macropomum, Pseudoplatystoma reticulatum and Serrasalmus rhombeus. However, the mechanisms of action of the EOs need to be elucidated, as well as the undesirable side effects they may cause in fish. This review presents information on the use of EOs as anaesthetics and sedatives in native fish species farmed in Brazil, with emphasis on C. macropomum and, as a future perspective, the application of new technologies is emph... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Anaesthesia; Fish stress; Sedação. |
Thesagro: |
Anestesia; Óleo Essencial; Peixe; Planta. |
Thesaurus NAL: |
Essential oils; Plants (botany); Sedation. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02633naa a2200325 a 4500 001 2135856 005 2022-06-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/are.15650$2DOI 100 1 $aBRANDÃO, F. R. 245 $aEssential oils as anaesthetics and sedatives in native Brazilian fish, with a special emphasis on Colossoma macropomum$ba review.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aSeveral routine aquaculture practices, such as densification, handling and transport, are considered potential stressors and can cause physiological alterations that com-promise the animals? welfare and survival. Studies of plant- based anaesthetic products have become a trend worldwide, mainly due to their potential uses and the variety of species that can provide suitable substances. In Brazil, the use of essential oils (EO) in fish farming for use in sedation and anaesthesia has already been explored. However, despite the excellent biological activity of the EO, as a result of their main compounds or due to the synergy between the active compounds, it is also necessary to investigate the adverse effects that they can cause and accordingly establish the appropriate dosage for their use. Sedative and anaesthetic properties of the EOs of at least 30 plant species have been described for native fish species reared in Brazil such as Colossoma macropomum, Rhamdia quelen, Brycon amazonicus, Lophiosilurus alexandri, Piaractus mesopotamicus, P. mesopotamicus × C. macropomum, Pseudoplatystoma reticulatum and Serrasalmus rhombeus. However, the mechanisms of action of the EOs need to be elucidated, as well as the undesirable side effects they may cause in fish. This review presents information on the use of EOs as anaesthetics and sedatives in native fish species farmed in Brazil, with emphasis on C. macropomum and, as a future perspective, the application of new technologies is emphasized to potentialize the biological activities of EOs, thus contributing with environment- friendly natural alternatives for the promotion of sustainable aquaculture. 650 $aEssential oils 650 $aPlants (botany) 650 $aSedation 650 $aAnestesia 650 $aÓleo Essencial 650 $aPeixe 650 $aPlanta 653 $aAnaesthesia 653 $aFish stress 653 $aSedação 700 1 $aSOUZA, D. C. de M. 700 1 $aSEBASTIÃO, F. de A. 700 1 $aCHAVES, F. C. M. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aO'SULLIVAN, F. L. A. 700 1 $aCHAGAS, E. C. 773 $tAquaculture Research$gv. 53, n. 3, p. 767-781, Feb. 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|