Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  21/11/2005
Data da última atualização:  06/06/2018
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  SANTOS, J. M. dos.
Afiliação:  JAIME MAIA DOS SANTOS, CPATSA.
Título:  Nematóides de importância agrícola.
Ano de publicação:  1981
Fonte/Imprenta:  Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1981.
Páginas:  17 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Um breve histórico: Perdas causadas por fitonematóides; Morfologia; Classificação; Biologia; Dinâmica da população; Sintomas de plantas atacadas por fitonematóides; Métodos gerais de controle.
Palavras-Chave:  Controle.
Thesagro:  Agricultura; Nematóide.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178204/1/FL-02574.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA32466 - 1UMTFL - PP0257402574
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  19/10/2021
Data da última atualização:  09/06/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  TEODORO, K. B. R.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; SANFELICE, R. C.; MARTINS, D.; CORREA, D. S.
Afiliação:  DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Novel chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: KUMAR, V.; GULERIA, P.; RANJAN, S.; DASGUPTA. N.; LICHTFOUSE, E. (ed.). Nanosensors for Environment, Food and Agriculture, v. 1, 2021.
Páginas:  109 - 138
DOI:  10.1007/978-3-030-63245-8_5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this book chapter, we report the recent advances in the development and application of chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. Emphasis is given on the sensor performance in terms of materials employed (including macromolecules from vegetal sources combined with varied nanostructures), structure–property relationships, and device fabrication technology. Specifcally, the chapter focuses on green materials obtained from vegetal biomass including cellulose, lignin, starch, alginate, pectin, and vegetal protein, indicating the viability for the construction of non-toxic, recyclable, renewable, and biodegradable devices. Firstly, a brief overview on different types of chemical sensors, including electronic tongues, electrochemical sensors, and chemical optical sensors, is presented. Then, the general aspects of green composites as sensing layers are outlined and discussed with respect to their application in environmental analytical chemistry. Emphasis is placed on results reporting the detection of heavy metals and bacterial contamination in water as wells as hazardous volatile organic compounds. Lastly, a brief perspective on the challenges and upcoming opportunities toward the development of novel sensing devices based on green composites is discussed
Palavras-Chave:  Green materials; Optical chemical sensor; Two-dimensional materials.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17885 - 1UPCPL - DDPROCI.21/1332021/136
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional