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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/11/2005 |
Data da última atualização: |
06/06/2018 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
SANTOS, J. M. dos. |
Afiliação: |
JAIME MAIA DOS SANTOS, CPATSA. |
Título: |
Nematóides de importância agrícola. |
Ano de publicação: |
1981 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1981. |
Páginas: |
17 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Um breve histórico: Perdas causadas por fitonematóides; Morfologia; Classificação; Biologia; Dinâmica da população; Sintomas de plantas atacadas por fitonematóides; Métodos gerais de controle. |
Palavras-Chave: |
Controle. |
Thesagro: |
Agricultura; Nematóide. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178204/1/FL-02574.pdf
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Marc: |
LEADER 00579nam a2200157 a 4500 001 1156467 005 2018-06-06 008 1981 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSANTOS, J. M. dos 245 $aNematóides de importância agrícola. 260 $aPetrolina: EMBRAPA-CPATSA$c1981 300 $a17 p. 520 $aUm breve histórico: Perdas causadas por fitonematóides; Morfologia; Classificação; Biologia; Dinâmica da população; Sintomas de plantas atacadas por fitonematóides; Métodos gerais de controle. 650 $aAgricultura 650 $aNematóide 653 $aControle
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
19/10/2021 |
Data da última atualização: |
09/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
TEODORO, K. B. R.; MIGLIORINI, F. L.; FACURE, M. H. M.; SANFELICE, R. C.; MARTINS, D.; CORREA, D. S. |
Afiliação: |
DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA. |
Título: |
Novel chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: KUMAR, V.; GULERIA, P.; RANJAN, S.; DASGUPTA. N.; LICHTFOUSE, E. (ed.). Nanosensors for Environment, Food and Agriculture, v. 1, 2021. |
Páginas: |
109 - 138 |
DOI: |
10.1007/978-3-030-63245-8_5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this book chapter, we report the recent advances in the development and application of chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. Emphasis is given on the sensor performance in terms of materials employed (including macromolecules from vegetal sources combined with varied nanostructures), structure–property relationships, and device fabrication technology. Specifcally, the chapter focuses on green materials obtained from vegetal biomass including cellulose, lignin, starch, alginate, pectin, and vegetal protein, indicating the viability for the construction of non-toxic, recyclable, renewable, and biodegradable devices. Firstly, a brief overview on different types of chemical sensors, including electronic tongues, electrochemical sensors, and chemical optical sensors, is presented. Then, the general aspects of green composites as sensing layers are outlined and discussed with respect to their application in environmental analytical chemistry. Emphasis is placed on results reporting the detection of heavy metals and bacterial contamination in water as wells as hazardous volatile organic compounds. Lastly, a brief perspective on the challenges and upcoming opportunities toward the development of novel sensing devices based on green composites is discussed |
Palavras-Chave: |
Green materials; Optical chemical sensor; Two-dimensional materials. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02135naa a2200241 a 4500 001 2135445 005 2022-06-09 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/978-3-030-63245-8_5$2DOI 100 1 $aTEODORO, K. B. R. 245 $aNovel chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a109 - 138 520 $aIn this book chapter, we report the recent advances in the development and application of chemical sensors based on green composite materials for environmental analysis. Emphasis is given on the sensor performance in terms of materials employed (including macromolecules from vegetal sources combined with varied nanostructures), structure–property relationships, and device fabrication technology. Specifcally, the chapter focuses on green materials obtained from vegetal biomass including cellulose, lignin, starch, alginate, pectin, and vegetal protein, indicating the viability for the construction of non-toxic, recyclable, renewable, and biodegradable devices. Firstly, a brief overview on different types of chemical sensors, including electronic tongues, electrochemical sensors, and chemical optical sensors, is presented. Then, the general aspects of green composites as sensing layers are outlined and discussed with respect to their application in environmental analytical chemistry. Emphasis is placed on results reporting the detection of heavy metals and bacterial contamination in water as wells as hazardous volatile organic compounds. Lastly, a brief perspective on the challenges and upcoming opportunities toward the development of novel sensing devices based on green composites is discussed 653 $aGreen materials 653 $aOptical chemical sensor 653 $aTwo-dimensional materials 700 1 $aMIGLIORINI, F. L. 700 1 $aFACURE, M. H. M. 700 1 $aSANFELICE, R. C. 700 1 $aMARTINS, D. 700 1 $aCORREA, D. S. 773 $tIn: KUMAR, V.; GULERIA, P.; RANJAN, S.; DASGUPTA. N.; LICHTFOUSE, E. (ed.). Nanosensors for Environment, Food and Agriculture$gv. 1, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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