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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  07/10/1999
Data da última atualização:  13/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BALIGAR, V. C.; SCHAFFERT, R. E.; SANTOS, H. L. dos; PITTA, G. V. E.; BAHIA FILHO, A. F. de C.
Afiliação:  EMBRAPA/CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS.
Título:  Growth and nutrient uptake parameters in sorghum as influenced by aluminum.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  Agronomy Journal, Madison, v. 85, n. 5, p. 1068-1074, 1993.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) is the fifth most important cereal crop in the world. The majority of soils on which sorghum is grown are acidic, and production on such soils is limited by high levels of Al and Mn, and deficient levels of Ca, Mg, and P. A greenhouse experiment was conducted to evaluate differences in growth and uptake (U), influx (IN), and transport (TR) of nutrients by 40 exotic sorghum genotypes at three levels of soil Al saturation. Growth of shoots and roots and nutrient uptake parameters were affected by soil Al saturation, gentypes, and their interactions. Growth and uptake parameters were used to separate the genotype into most efficient and least efficient categories at various levels of soil Al saturation. Shoot nutrient U, IN, and TR were positively correlated (P < 0.01) with shoot and root dry weight, and inversely related (P < 0.01) to soil Al saturation and shoot Al concentration. Our greenhouse technique appears to be a reliable method for separating genotypes into Al-tolerant and intolerant types. Genotypes used in the study showed intraspecific genetic diversity in growth and uptake, influx, and transport of essential elements. Therefore, selection of acid-tolerant genotypes and further breeding of Al-tolerant cultivars is feasible in sorghum.
Palavras-Chave:  Aluminium; Dry matter; Levels.
Thesagro:  Alumínio; Matéria Seca; Nutriente; Solo; Sorghum Bicolor; Sorgo.
Thesaurus Nal:  nutrient uptake; soil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS11239 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  01/11/2017
Data da última atualização:  01/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BAVARESCO, C; GOPINGER, E.; KRABBE, E. L.; SUREK, D.; AVILA, V. S. de.
Afiliação:  CAROLINE BAVARESCO, UFPel; EDENILSE GOPINGER, CNPq; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA.
Título:  Influência da temperatura da água sobre a temperatura de superfície de frangos de corte.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SALÃO INTERNACIONAL DE AVICULTURA E SUINOCULTURA, 2017, São Paulo. Anais: trabalhos científicos: produção. São Paulo: ABPA, 2017. p. 298-301. SIAVS.
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT : The objective of this study was to evaluate the influence of drinking water temperature on broiler body surface temperature at 35 days of age, 784 chickens were distributed in 28 floor pens and submitted to treatments: T1 (control) = rainwater without thermic conditioning and T2 = rainwater with thermic conditioning (21 - 23 ° C). The temperature of the environment were measured through data loggers and body surface temperature through thermography image analysis. There was no effect of the water thermic treatment (T2) on the body surface temperature of the birds. RESUMO: O estresse térmico possui grande impacto sobre a criação de frangos de corte, alterando seu comportamento, afetando a imunidade e processos fisiológicos dos animais podendo ocasionar, em casos extremos, a morte dos animais (Estevez et al., 2002; Lara & Rostagno, 2013). A tecnologia de imagem por infravermelho mostra a distribuição da temperatura superficial emitida por um objeto e os converte em sinais elétricos, expressando a temperatura em faixas de cor que é relacionada com uma escala de precisão. Assim a análise de imagens termográficas é uma ferramenta não invasiva e praticada nos estudos de bem estar animal relacionados com a termorregulação (Nascimento et al., 2011). Os animais utilizam diversos mecanismos para manter a homeostase térmica, em uma condição de estresse por calor uma das possibilidades seria a regulação da temperatura pela água de bebida, quando esta apresenta temperatura inf... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bem-estar animal; Temperatura da água.
Thesagro:  Criação; Frango de corte.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165935/1/final8554.pdf
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Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA21173 - 1UPCAA - DD
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