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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/12/2023
Data da última atualização:  12/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GONZALES, M. J.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M.; ALMEIDA, M. DE; ASSIS, R. DE; SANTOS, G. N.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R.
Afiliação:  M. J. GONZALES, UFRRJ; I. B. A. MARTINS, UFRRJ; M. ALCANTARA, UFRJ; M. DE ALMEIDA, UFRRJ; R. DE ASSIS, UFRRJ; G. N. SANTOS, UFRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Brazilian consumers' understanding of food processing level: how the healthy, industrialized, and ultra-processed foods are perceived?
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Pôster 168499; SLACAN.
Conteúdo:  Food processing includes a series of operations that transform raw materials into new products, ensuring the preservation and allowing safety to the consumer. The NOVA classification system includes the category named ultra-processed foods, which seems to be unfamiliar to Brazilians. This study aimed to explore the perception of Brazilians about food processing level, including their views on healthy food. 513 participants were recruited and took part in an online study through a word association task. They were invited to write down the first four words that came to mind when they thought of healthy, industrialized, and ultra-processed foods (UPF). They also answered socio-demographic questions. The terms with the same meaning were grouped into categories using inductive triangulation coding. A consensus between three researchers was achieved through open discussion. Statistical differences were assessed using X2 tests. A total of 6,138 associations were mentioned by participants and grouped into 50 categories. The most mentioned categories when participants thought of Healthy Foods were legumes and vegetables (61%), fruits with (47%), health (43%). For Industrialized they mentioned commercial brands (30%), convenience (25%) and bad to the health (22%). UPF comprised meat products (55%), bad to the health (26%), commercial brands (23%), and negative associations (23%). Industrialized and UPF had a more negative perception (p<0.05), being considered harmful to health, differ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Food perception; Ultra-processed foods.
Thesaurus Nal:  Food processing.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15605 - 1UPCRA - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoROMANO, K.; BANOVIC, M.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M. DE; SANTOS, G. N.; SANT'ANNA, L. J.; DELIZA, R. Emoções evocadas por biscoito adicionado de farinha de inseto e efeito da neofobia alimentar. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168404; SLACAN.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. M. DE A.; SANTOS, G. N.; ESPERANÇA, I. P. L. DE C.; ANDRADE, J. C. DE; DELIZA, R. Influência da frequência de consumo de carne bovina na percepção de tecnologia sustentável. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166344; SLACAN.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoGONZALES, M. J.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M.; ALMEIDA, M. DE; ASSIS, R. DE; SANTOS, G. N.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R. Brazilian consumers' understanding of food processing level: how the healthy, industrialized, and ultra-processed foods are perceived? In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 168499; SLACAN.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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