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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  30/06/2021
Data da última atualização:  30/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, C. M. dos; RIBEIRO, N. V. S.; SCHWAB, S.; BALDANI, J. I.; VIDAL, M. S.
Afiliação:  CARLOS M. DOS SANTOS, Bolsista da Embrapa Agrobiologia; NÁTHALIA V. S. RIBEIRO, Bolsista da Embrapa Agrobiologia; STEFAN SCHWAB, CNPAB; JOSE IVO BALDANI, CNPAB; MARCIA SOARES VIDAL, CNPAB.
Título:  The effect of inoculation of a diazotrophic bacterial xonsortium on the indigenous bacterial community structure of sugarcane apoplast fluid.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Current Microbiologym, Published online, 25 june 2021.
ISSN:  1432-0991
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00284-021-02571-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The extracellular space in plants, termed the apoplast, has a pH and sugar content that enables bacterial growth and represents a possible niche for the establishment of endophytic bacteria. Previous studies have investigated the effects of diazotrophic bacteria inoculation in sugarcane varieties, but it has not yet been analyzed how the microbial community of apoplast fluid of sugarcane is affected. High-throughput next generation sequencing of the 16S rRNA gene was used throughout this study to determine the effect of inoculation with a diazotrophic bacteria consortium, previously isolated from sugarcane, on the native bacterial population of sugarcane variety RB867515 grown in the field. The analyses were carried out 450 days after inoculation. The results revealed the presence of 22 phyla, with predominance of Proteobacteria phylum. It was observed that the inoculated consortium changed the indigenous bacterial community structure of sugarcane apoplast fluid by decreasing diversity and evenness, interfering in the composition of rare species. Microbial community composition analysis revealed differences between treatments. The differential abundance test showed there were 43 amplicon sequence variants (ASVs) which were relatively more abundant in the inoculated treatment, with predominance of the Sphingomonas genus. The pre-dicted functions of the most abundant ASVs revealed the presence of genera related to plant growth promotion and protection against phytopathogens. A... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Endophytic bacteria; Plant growth promotion bacteria.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41749 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  05/12/2003
Data da última atualização:  11/08/2015
Autoria:  ATRASAS, A. L.; GOMES, G. C.; ELOI, M. A. S. A.; CHOAIRY, R. de F. T.
Título:  Incubação de empresas: modelo Embrapa.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2003.
Páginas:  31 p.
Série:  (Embrapa Transferência de Tecnologia. Documentos, 1).
ISSN:  1679-8791
Idioma:  Português
Conteúdo:  Introdução; Objetivo; Processo de incubação; Processo de incubação da Embrapa; Instituições apoiadoras; Quem poderá participar do processo de incubação da Embrapa; Participação das unidades descentralizadas da Embrapa; Funcionamento; Conselhos e coordenações; Instrumentos jurídicos; Responsabilidades; Condições específicas; Proteção intelectual; Siglas; Referências; Anexo 1: Fluxo operacional do processo.
Palavras-Chave:  Administração- incubadora de empresas; Administration; Brasil; Embrapa; Empreendimento; Incubadora; Incubadora de empresa; Incubadora de empresas; Incubadoras de empresas; Negócio; Processo; PROETA; Propriedade intelectual; Tecnologia agropecuária.
Thesagro:  Administração; Empresa; Instituição de Pesquisa; Tecnologia; Transferência de Tecnologia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92477/1/snt-doc-01.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE25256 - 1UMTFL - PP01797SNT01797
AI-SEDE25256 - 2UMTFL - PP01797SNT01797a
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