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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
23/06/2021 |
Data da última atualização: |
24/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OFIÇO, A. V.; NASCIMENTO, K. M. R. de S.; KIEFER, C.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; FREITAS, H. B. de; SILVA, T. R. da; COPAT, L. L. P.; CHAVES, N. R. B.; SILVA, L. A. R.; LEITE, J. V.; SANTANA, P. G.; OLIVEIRA, N. G. de. |
Afiliação: |
ARNALDO VITORINO OFIÇO, Pedagogical University of Mozambique; KARINA MÁRCIA RIBEIRO DE SOUZA NASCIMENTO, Federal University of Mato Grosso do Sul; CHARLES KIEFER, Federal University of Mato Grosso do Sul; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; FREDERICO OLIVIERI LISITA, CPAP; HENRIQUE BARBOSA DE FREITAS, Federal University of Mato Grosso do Sul; THIAGO RODRIGUES DA SILVA, Federal University of Mato Grosso do Sul; LUANNA LOPES PAIVA COPAT, Federal University of Mato Grosso do Sul; NATÁLIA RAMOS BATISTA CHAVES, Federal Institute of Mato Grosso; LARISSA ALBUQUERQUE ROSA SILVA, Federal University of Mato Grosso do Sul; JEOVANIA VILHALBA LEITE, Federal University of Mato Grosso do Sul; PATRÍCIA GOMES SANTANA, Federal University of Mato Grosso do Sul; NADINE GODOY DE OLIVEIRA, Federal University of Mato Grosso do Sul. |
Título: |
Egg quality of laying hens fed with cassava (Manihot esculenta), moringa (Moringa oleifera) and bocaiuva (Acrocomia aculeata) in semi-intensive rearing system. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e1541064828, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i6.4828 2 Abstract |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: This study aimed to evaluate the introduction of cassava flour, moringa leaf meal and bocaiuva pulp in laying hens? diets on egg quality. Nine hundred eggs from Dekalb® White laying hens between 34 and 54 weeks of age rearing in semi-intensive system were used in the experiment. The laying hens were submitted to the following diets: 1 - diet control: maize and soybean meal base diet; 2 - diet with inclusion of 18% of cassava root meal+4% moringa leaf meal+4% of bocaiuva pulp; 3 - diet with the inclusion of 24% of cassava root meal+6% of moringa leaf meal+6% of bocaiuva pulp; 4 - diet with the inclusion of 30% of cassava root meal+8% of moringa leaf meal+8% bocaiuva pulp. The inclusion of higher levels of alternative ingredients intensified yolk color; it improved the percentage of albumen, yolk index, specific gravity and reduced yolk percentage. The association of 30% de cassava root meal+8% de moringa leaf meal+8% de bocaiuva pulp does not decrease the egg quality; it gives the yolk an orange yellow tone and it can be used in diets of laying hens with 34 and 54 weeks of age in semi-intensive systems. Resumo: O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar a inclusão de farelo de mandioca, farinha de folhas de moringa e polpa de bocaiuva em dietas de galinhas poedeiras sobre a qualidade dos ovos. Novecentos ovos de galinhas poedeiras Dekalb® White entre 34 e 54 semanas de idade criadas em sistema semi-intensivo foram utilizados no experimento. As galinhas poedeiras foram submetidas às seguintes dietas: 1 ? dieta à base de milho e farelo de soja; 2 - dieta com inclusão de 18% de farelo de mandioca + 4% de farinha de folhas de moringa + 4% de polpa de bocaiuva; 3 - dieta com inclusão de 24% de farelo de mandioca + 6% de farinha de folhas de moringa + 6% de polpa de bocaiuva; 4 - dieta com inclusão de 30% de farelo de mandioca + 8% de farelo de moringa + 8% de polpa de bocaiuva. A inclusão de níveis mais altos de ingredientes alternativos intensificou a cor da gema; melhorou a porcentagem de albúmen, índice de gema, gravidade específica e reduziu a porcentagem de gema. A associação de 30% de farelo de mandioca + 8% de farinha de folhas de moringa + 8% de polpa de bocaiuva não diminui a qualidade dos ovos, resulta na produção de ovos com gema de cor com tom amarelo alaranjado e pode ser usado em dietas de galinhas poedeiras com 34 e 54 semanas de idade criadas em sistemas semi-intensivos. MenosAbstract: This study aimed to evaluate the introduction of cassava flour, moringa leaf meal and bocaiuva pulp in laying hens? diets on egg quality. Nine hundred eggs from Dekalb® White laying hens between 34 and 54 weeks of age rearing in semi-intensive system were used in the experiment. The laying hens were submitted to the following diets: 1 - diet control: maize and soybean meal base diet; 2 - diet with inclusion of 18% of cassava root meal+4% moringa leaf meal+4% of bocaiuva pulp; 3 - diet with the inclusion of 24% of cassava root meal+6% of moringa leaf meal+6% of bocaiuva pulp; 4 - diet with the inclusion of 30% of cassava root meal+8% of moringa leaf meal+8% bocaiuva pulp. The inclusion of higher levels of alternative ingredients intensified yolk color; it improved the percentage of albumen, yolk index, specific gravity and reduced yolk percentage. The association of 30% de cassava root meal+8% de moringa leaf meal+8% de bocaiuva pulp does not decrease the egg quality; it gives the yolk an orange yellow tone and it can be used in diets of laying hens with 34 and 54 weeks of age in semi-intensive systems. Resumo: O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar a inclusão de farelo de mandioca, farinha de folhas de moringa e polpa de bocaiuva em dietas de galinhas poedeiras sobre a qualidade dos ovos. Novecentos ovos de galinhas poedeiras Dekalb® White entre 34 e 54 semanas de idade criadas em sistema semi-intensivo foram utilizados no experimento. As galinhas poedeir... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Alimento Alternativo; Alimento Para Animal. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224013/1/Egg-quality-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
31/01/2014 |
Data da última atualização: |
10/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORALES, A. M. A. P.; O'ROURKE, J. A.; MORTEL, M. van de; SCHEIDER, K. T.; BANCROFT, T. J.; BORÉM, A.; NELSON, R. T.; NETTLETON, D.; BAUM, T. J.; SHOEMAKER, R. C.; FREDERICK, R. D.; ABDELNOOR, R. V.; PEDLEY, K. F.; WHITHAM, S. A.; GRAHAM, M. A. |
Afiliação: |
AGUIDA M. A. P. MORALES, UFV; JAMIE A. O'ROURKE, USDA; MARTIJN VAN DE MORTEL, Iowa State University; KATHERINE T. SCHEIDER, USDA; TIMOTHY J. BANCROFT, Iowa State University; ALUÍZIO BORÉM, UFV; REX T. NELSON, USDA; DAN NETTLETON, Iowa State University; THOMAS J. BAUM, Iowa State University; RANDY C. SHOEMAKER, USDA; REID D. FREDERICK, USDA; RICARDO VILELA ABDELNOOR, CNPSO; KERRY F. PEDLEY, USDA; STEVEN A. WHITHAM, Iowa State University; MICHELLE A. GRAHAM, USDA - Iowa State University. |
Título: |
Transcriptome analyses and virus induced gene silencing identify genes in the Rpp4-mediated Asian soybean rust resistance pathway. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Functional Plant Biology, v. 40, n. 10, p. 1029-1047, sept. 2013. |
DOI: |
10.1071/FP12296 |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Resistência Genética; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Genetic resistance; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01024naa a2200337 a 4500 001 1978205 005 2023-11-10 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1071/FP12296$2DOI 100 1 $aMORALES, A. M. A. P. 245 $aTranscriptome analyses and virus induced gene silencing identify genes in the Rpp4-mediated Asian soybean rust resistance pathway.$h[electronic resource] 260 $c2013 650 $aGenetic resistance 650 $aSoybeans 650 $aResistência Genética 650 $aSoja 700 1 $aO'ROURKE, J. A. 700 1 $aMORTEL, M. van de 700 1 $aSCHEIDER, K. T. 700 1 $aBANCROFT, T. J. 700 1 $aBORÉM, A. 700 1 $aNELSON, R. T. 700 1 $aNETTLETON, D. 700 1 $aBAUM, T. J. 700 1 $aSHOEMAKER, R. C. 700 1 $aFREDERICK, R. D. 700 1 $aABDELNOOR, R. V. 700 1 $aPEDLEY, K. F. 700 1 $aWHITHAM, S. A. 700 1 $aGRAHAM, M. A. 773 $tFunctional Plant Biology$gv. 40, n. 10, p. 1029-1047, sept. 2013.
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Embrapa Soja (CNPSO) |
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