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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
18/04/2002 |
Data da última atualização: |
27/05/2002 |
Autoria: |
SANTANA, J. SOUZA, S. O de; PESSANHA, C. M. F. |
Título: |
Utilizacao de residuos agrossucroalcooleiros peletizados na engorda de novilhos mesticos. 3. Torta de filtro de usina x palhada de milho. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Niteroi: Pesagro-Rio, 2002. |
Páginas: |
3 p. |
Série: |
(Pesagro-Rio. Comunicado Tecnico, 272). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Em épocas de escassez de alimentos, quando a sua ingestão pelos bovinos sob a forma de pastos torna-se difícil, o uso de resíduos agrossucroalcooleiros associados a outros ingredientes pode contribuir para a manutenção de plantéis e ganhos adicionais de peso a baixo custo. Uma das formas de viabilizar a sua utilização é o emprego da técnica de peletização de resíduos. Esta técnica, bastante utilizada em outros países, tende a contribuir para concentrar os materiais, aumentando a sua densidade específica, resultando em maiores ingestões de matéria seca por unidade de peso vivo. A montagem de trabalhos experimentais, visando à utilização de resíduos agroindustriais na alimentação animal, exige atenção na coleta, transporte, secagem e armazenagem dos resíduos que efetivamente serão consumidos pelos animais através dos peletes elaborados. Assim é que, dentre as preocupações que envolvem o desenvolvimento da tecnologia, os cuidados se voltam para a umidade do material, presença de fungos, odores não apropriados e, se possível, para a detecção de algum resíduo de produto químico que venha a ser eventualmente nocivo aos animais. |
Palavras-Chave: |
Agrossucroalcooleiros; Alimentação animal; Animal food; Bovinae; Bovine; Crossbreds cows; Engorda de novilho; Fattening; Filtro de usina; Maize; Novilhos mestiços; Novilhos mesticos peletizados; Palhada de milho; Residues; Residuos; Sugar cane byproducts; Torta de filtro de usina. |
Thesagro: |
Alimento Para Animal; Bovino; Cana de Açúcar; Composição de Alimento; Confinamento; Engorda; Farelo; Gado Mestiço; Milho; Novilho; Novilho de Corte; Nutrição; Nutrição Animal; Palhada; Peletização; Ração; Resíduo; Resíduo Agrícola; Saccharum Officinarum; Subproduto; Torta; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
animal feeding; animal nutrition; bullocks; food composition; heifers; nutrition; pelleting; restraint of animals. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03076nam a2200709 a 4500 001 1564884 005 2002-05-27 008 2002 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSANTANA, J. SOUZA, S. O de 245 $aUtilizacao de residuos agrossucroalcooleiros peletizados na engorda de novilhos mesticos. 3. Torta de filtro de usina x palhada de milho. 260 $aNiteroi: Pesagro-Rio$c2002 300 $a3 p. 490 $a(Pesagro-Rio. Comunicado Tecnico, 272). 520 $aEm épocas de escassez de alimentos, quando a sua ingestão pelos bovinos sob a forma de pastos torna-se difícil, o uso de resíduos agrossucroalcooleiros associados a outros ingredientes pode contribuir para a manutenção de plantéis e ganhos adicionais de peso a baixo custo. Uma das formas de viabilizar a sua utilização é o emprego da técnica de peletização de resíduos. Esta técnica, bastante utilizada em outros países, tende a contribuir para concentrar os materiais, aumentando a sua densidade específica, resultando em maiores ingestões de matéria seca por unidade de peso vivo. A montagem de trabalhos experimentais, visando à utilização de resíduos agroindustriais na alimentação animal, exige atenção na coleta, transporte, secagem e armazenagem dos resíduos que efetivamente serão consumidos pelos animais através dos peletes elaborados. Assim é que, dentre as preocupações que envolvem o desenvolvimento da tecnologia, os cuidados se voltam para a umidade do material, presença de fungos, odores não apropriados e, se possível, para a detecção de algum resíduo de produto químico que venha a ser eventualmente nocivo aos animais. 650 $aanimal feeding 650 $aanimal nutrition 650 $abullocks 650 $afood composition 650 $aheifers 650 $anutrition 650 $apelleting 650 $arestraint of animals 650 $aAlimento Para Animal 650 $aBovino 650 $aCana de Açúcar 650 $aComposição de Alimento 650 $aConfinamento 650 $aEngorda 650 $aFarelo 650 $aGado Mestiço 650 $aMilho 650 $aNovilho 650 $aNovilho de Corte 650 $aNutrição 650 $aNutrição Animal 650 $aPalhada 650 $aPeletização 650 $aRação 650 $aResíduo 650 $aResíduo Agrícola 650 $aSaccharum Officinarum 650 $aSubproduto 650 $aTorta 650 $aZea Mays 653 $aAgrossucroalcooleiros 653 $aAlimentação animal 653 $aAnimal food 653 $aBovinae 653 $aBovine 653 $aCrossbreds cows 653 $aEngorda de novilho 653 $aFattening 653 $aFiltro de usina 653 $aMaize 653 $aNovilhos mestiços 653 $aNovilhos mesticos peletizados 653 $aPalhada de milho 653 $aResidues 653 $aResiduos 653 $aSugar cane byproducts 653 $aTorta de filtro de usina 700 1 $aPESSANHA, C. M. F.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/09/2020 |
Data da última atualização: |
10/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RAMOS, M. R.; FREIRE, T. M.; SANTOS, F. M. B. dos; UHLMANN, A.; SANTOS, D. M. A. dos; CAMPOS, L. dos S. |
Afiliação: |
Michele Ribeiro Ramos, Universidade Estadual do Tocantins; Talita Maia Freire, Universidade Estadual do Tocatins; Franscisca Marta Barbosa dos Santos, Secretaria de Agricultura, Pecuária e Aquicultura de Tocatns; ALEXANDRE UHLMANN, CNPF; Danilo Marcelo Aires dos Santos, Universidade Estadual do Tocantins; Lorena dos Santos Campos, Universidade Estadual do Tocantins. |
Título: |
Pineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 11, e3329, 2020. 9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids, with length and diameter of infructescences below the standard of the cultivar ?Pérola?. MenosPineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agricultural production factors. |
Thesagro: |
Abacaxi; Crescimento; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Fruit growing; Pineapples; Soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02388naa a2200277 a 4500 001 2124854 005 2020-09-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329$2DOI 100 1 $aRAMOS, M. R. 245 $aPineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aPineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids, with length and diameter of infructescences below the standard of the cultivar ?Pérola?. 650 $aFruit growing 650 $aPineapples 650 $aSoil 650 $aAbacaxi 650 $aCrescimento 650 $aSolo 653 $aAgricultural production factors 700 1 $aFREIRE, T. M. 700 1 $aSANTOS, F. M. B. dos 700 1 $aUHLMANN, A. 700 1 $aSANTOS, D. M. A. dos 700 1 $aCAMPOS, L. dos S. 773 $tComunicata Scientiae$gv. 11, e3329, 2020. 9 p.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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