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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
10/04/2001 |
Data da última atualização: |
10/04/2001 |
Autoria: |
SANTANA, J. C. F. de; FREIRE, E. C.; WANDERLEY, M. J. R.; SANTANA, J. C. da S.; ANDRADE, F. P. de; ANDRADE, J. E. O. de. |
Título: |
Qualidade e tecnologia da fibra e do fio de linhagens de algodao de fibra colorida. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Oleaginosas e Fibrosas, v.3, n.3, p.195-200, 1999. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Melhoramento genetico; Regularidade de fio; Tecnologia textil; Textile technology; Yarn regularity. |
Thesagro: |
Algodão; Gossypium Hirsutum. |
Thesaurus Nal: |
cotton; plant breeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
25/01/2021 |
Data da última atualização: |
26/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CRUZ, Q. A. da; MENDONÇA, M. A. de S.; BORBA, T. C. de O.; VANIER, N. L.; SOUZA NETO, M. A. de; FERREIRA, K. C.; SILVA, G. de L. P. e; OLIVEIRA, A. L. M. de. |
Afiliação: |
JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; QUEDMA ANTONIA DA CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARINA APARECIDA DE SOUSA MENDONÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KAREN CARVALHO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; GISELE DE LIMA PAIXAO E SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ANA LAZARA MATTOS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS. |
Título: |
The convenience of non-conventional methods for evaluation of the culinary quality of beans. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 9, n. 11, e44491110103, 2020. |
ISSN: |
2525-3409 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10103 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The standard Mattson method to evaluate the cooking time of beans on breeding programs presents disadvantages. We have tested and improved a non-conventional method previously proposed to evaluate the percentage of cooked grains on an automatic pressure cooker. It showed a similar trend as Mattson?s for the cooking behavior of contrasting genotypes, but the first showed a higher correlation with sensory tests. Differently, it is closer to the Brazilian domestic bean preparation. It is a simple and more affordable procedure for application in a huge routine, once it requires a shorter time to run simultaneously a larger number of samples with confident results. Its positive correlation with sensory analysis helps breeders to select promising genotypes from early breeding generations to attend consumer demands more efficiently. We recommend the standard method be used preferably to evaluate the advanced generations to validate the cooking quality of selected materials and to attend cultivar releasing normative. |
Palavras-Chave: |
Mattson; Panela de pressão. |
Thesagro: |
Análise Organoléptica; Cocção; Culinária; Envelhecimento; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Textura. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Pressure cookers; Pressure cooking; Sensory evaluation; Texture. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220564/1/RSD-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02269naa a2200433 a 4500 001 2129517 005 2021-01-26 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2525-3409 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i11.10103$2DOI 100 1 $aBENTO, J. A. C. 245 $aThe convenience of non-conventional methods for evaluation of the culinary quality of beans.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe standard Mattson method to evaluate the cooking time of beans on breeding programs presents disadvantages. We have tested and improved a non-conventional method previously proposed to evaluate the percentage of cooked grains on an automatic pressure cooker. It showed a similar trend as Mattson?s for the cooking behavior of contrasting genotypes, but the first showed a higher correlation with sensory tests. Differently, it is closer to the Brazilian domestic bean preparation. It is a simple and more affordable procedure for application in a huge routine, once it requires a shorter time to run simultaneously a larger number of samples with confident results. Its positive correlation with sensory analysis helps breeders to select promising genotypes from early breeding generations to attend consumer demands more efficiently. We recommend the standard method be used preferably to evaluate the advanced generations to validate the cooking quality of selected materials and to attend cultivar releasing normative. 650 $aBeans 650 $aPressure cookers 650 $aPressure cooking 650 $aSensory evaluation 650 $aTexture 650 $aAnálise Organoléptica 650 $aCocção 650 $aCulinária 650 $aEnvelhecimento 650 $aFeijão 650 $aGrão 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aTextura 653 $aMattson 653 $aPanela de pressão 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aCRUZ, Q. A. da 700 1 $aMENDONÇA, M. A. de S. 700 1 $aBORBA, T. C. de O. 700 1 $aVANIER, N. L. 700 1 $aSOUZA NETO, M. A. de 700 1 $aFERREIRA, K. C. 700 1 $aSILVA, G. de L. P. e 700 1 $aOLIVEIRA, A. L. M. de 773 $tResearch, Society and Development$gv. 9, n. 11, e44491110103, 2020.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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