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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
15/12/2023 |
Data da última atualização: |
29/07/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTANA, F. V.; OLIVEIRA, L. A. R. de; SANTOS, P. A. A.; SILVA, A. V. C. da; LEDO, A. da S. |
Afiliação: |
FERNANDA VIEIRA SANTANA, UFS; LEILA ALBUQUERQUE RESENDE DE OLIVEIRA; PAULO AUGUSTO ALMEIDA SANTOS, UFS; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; ANA DA SILVA LEDO, CPATC. |
Título: |
Effects of droplet vitrification on the regeneration of apical shoot tips of mangabeira accessions. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 11, n. 17, e38111738734, 2022. |
ISSN: |
2525-3409 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i17.38734 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) is a fruit tree of high potential that is distributed in several regions of the Brazil, but which is of great social economic importance for the Northeast region. Due to the wide possibility of using its fruits that can be consumed in natura or industrialized, and that represent a financial source for traditional communities that practice the extractivism of this species. The objective of this study was to evaluate the efficiency of the droplet vitrification technique for the long-term conservation of five mangabeira accessions, as well as to verify if there is any different behavior among the accessions to the possible effects of the cryopreservation process. The apical shoot tips were subjected to different periods (30 and 50 min for test I; 25, 50 and 75 min for test II) of exposure to plant vitrification solution 2 (PVS2) before plunging into liquid nitrogen. To evaluate the effects of cryoprotective solutions and exposed times on apical shoot tips exposed or not exposed to liquid nitrogen, the percentage of regeneration were observed at 30th and 60th day of in vitro cultivation. It was possible to cryopreserve the apical shoot tips from five accessions studied through the droplet vitrification technique. Adjusts must be made in the droplet vitrification technique steps in the pre-culture and post-culture media so that there is a mitigation of the damage caused during the cryopreservation. A mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) é uma frutífera de alto potencial que está distribuída em diversas regiões do país, mas que possui grande importância para a região Nordeste. Devido à ampla possibilidade de uso dos seus frutos que podem ser consumidos in natura ou industrializados, e que representam uma fonte de renda para famílias que praticam a atividade extrativista dessa espécie. O objetivo deste estudo foi avaliar a eficiência da técnica vitrificação em gotas para a conservação em longo prazo de cinco acessos de mangabeira, como também verificar se há algum tipo de suscetibilidade entre os acessos aos possíveis efeitos do processo de criopreservação. Os ápices caulinares foram submetidos a diferentes períodos (30 e 50 min para o ensaio I; 25, 50 e 75 min para o ensaio II) de exposição à solução de vitrificação vegetal 2 (PVS2) antes da imersão em nitrogênio líquido. Para avaliar os efeitos de soluções crioprotetoras e tempos de exposição em pontas apicais expostas ou não ao nitrogênio líquido, foram observadas as porcentagens de regeneração aos 30 e 60 dias de cultivo in vitro. Foi possível criopreservar os acessos estudados através da técnica de vitrificação em gotas. Devem ser realizados ajustes na técnica de vitrificação em gotas nas etapas de pré-cultivo e nos meios de pós-cultivo para que haja uma mitigação dos danos causados durante o processo de criopreservação. MenosThe mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) is a fruit tree of high potential that is distributed in several regions of the Brazil, but which is of great social economic importance for the Northeast region. Due to the wide possibility of using its fruits that can be consumed in natura or industrialized, and that represent a financial source for traditional communities that practice the extractivism of this species. The objective of this study was to evaluate the efficiency of the droplet vitrification technique for the long-term conservation of five mangabeira accessions, as well as to verify if there is any different behavior among the accessions to the possible effects of the cryopreservation process. The apical shoot tips were subjected to different periods (30 and 50 min for test I; 25, 50 and 75 min for test II) of exposure to plant vitrification solution 2 (PVS2) before plunging into liquid nitrogen. To evaluate the effects of cryoprotective solutions and exposed times on apical shoot tips exposed or not exposed to liquid nitrogen, the percentage of regeneration were observed at 30th and 60th day of in vitro cultivation. It was possible to cryopreserve the apical shoot tips from five accessions studied through the droplet vitrification technique. Adjusts must be made in the droplet vitrification technique steps in the pre-culture and post-culture media so that there is a mitigation of the damage caused during the cryopreservation. A mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
VITRIFICAÇÃO EM GOTAS. |
Thesagro: |
Citogenética Vegetal; Conservação; Hancornia Speciosa; Mangaba; Melhoramento Genético Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Genetically modified plants; Genetics; Plant genetics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159803/1/Effects-of-droplet-vitrification...2023.pdf
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Marc: |
LEADER 03876naa a2200301 a 4500 001 2159803 005 2024-07-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2525-3409 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i17.38734$2DOI 100 1 $aSANTANA, F. V. 245 $aEffects of droplet vitrification on the regeneration of apical shoot tips of mangabeira accessions.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) is a fruit tree of high potential that is distributed in several regions of the Brazil, but which is of great social economic importance for the Northeast region. Due to the wide possibility of using its fruits that can be consumed in natura or industrialized, and that represent a financial source for traditional communities that practice the extractivism of this species. The objective of this study was to evaluate the efficiency of the droplet vitrification technique for the long-term conservation of five mangabeira accessions, as well as to verify if there is any different behavior among the accessions to the possible effects of the cryopreservation process. The apical shoot tips were subjected to different periods (30 and 50 min for test I; 25, 50 and 75 min for test II) of exposure to plant vitrification solution 2 (PVS2) before plunging into liquid nitrogen. To evaluate the effects of cryoprotective solutions and exposed times on apical shoot tips exposed or not exposed to liquid nitrogen, the percentage of regeneration were observed at 30th and 60th day of in vitro cultivation. It was possible to cryopreserve the apical shoot tips from five accessions studied through the droplet vitrification technique. Adjusts must be made in the droplet vitrification technique steps in the pre-culture and post-culture media so that there is a mitigation of the damage caused during the cryopreservation. A mangabeira (Hancornia speciosa Gomes) é uma frutífera de alto potencial que está distribuída em diversas regiões do país, mas que possui grande importância para a região Nordeste. Devido à ampla possibilidade de uso dos seus frutos que podem ser consumidos in natura ou industrializados, e que representam uma fonte de renda para famílias que praticam a atividade extrativista dessa espécie. O objetivo deste estudo foi avaliar a eficiência da técnica vitrificação em gotas para a conservação em longo prazo de cinco acessos de mangabeira, como também verificar se há algum tipo de suscetibilidade entre os acessos aos possíveis efeitos do processo de criopreservação. Os ápices caulinares foram submetidos a diferentes períodos (30 e 50 min para o ensaio I; 25, 50 e 75 min para o ensaio II) de exposição à solução de vitrificação vegetal 2 (PVS2) antes da imersão em nitrogênio líquido. Para avaliar os efeitos de soluções crioprotetoras e tempos de exposição em pontas apicais expostas ou não ao nitrogênio líquido, foram observadas as porcentagens de regeneração aos 30 e 60 dias de cultivo in vitro. Foi possível criopreservar os acessos estudados através da técnica de vitrificação em gotas. Devem ser realizados ajustes na técnica de vitrificação em gotas nas etapas de pré-cultivo e nos meios de pós-cultivo para que haja uma mitigação dos danos causados durante o processo de criopreservação. 650 $aGenetically modified plants 650 $aGenetics 650 $aPlant genetics 650 $aCitogenética Vegetal 650 $aConservação 650 $aHancornia Speciosa 650 $aMangaba 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 653 $aVITRIFICAÇÃO EM GOTAS 700 1 $aOLIVEIRA, L. A. R. de 700 1 $aSANTOS, P. A. A. 700 1 $aSILVA, A. V. C. da 700 1 $aLEDO, A. da S. 773 $tResearch, Society and Development$gv. 11, n. 17, e38111738734, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Registros recuperados : 306 | |
141. | | SCHEEREN, P. L.; FERNANDES, J. M. C.; CAIERAO, E.; CONSOLI, L.; LIMA, M. I. P. M.; SANTANA, F. M.; BONATO, A. L. V.; NICHOLSON, P.; UAUY, C. Caracterização de cultivares brasileiras de trigo quanto à presença do gene FHB1, responsável por resistência à giberela. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 8.; SEMINÁRIO TÉCNICO DO TRIGO, 9., 2014, Canela; REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE TRIGO E TRITICALE, 9.; SEMINÁRIO TÉCNICO DO TRIGO, 10., 2015, Passo Fundo. Anais... Passo Fundo: Biotrigo Genética: Embrapa Trigo, 2015. 2015-Melhoramento, Aptidão Industrial e Sementes-Trabalho 103. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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142. | | VIANA, E. de S.; SILVEIRA, F. G. F.; AMORIM, T. da S.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTANA, F. A.; REINHARDT, D. H. Características físico-químicas de abacaxi 'Pérola' minimamente processada submetido a tratamentos com agentes antioxidantes e revestimentos comestíveis. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DO ABACAXI, 6., 2007, João Pessoa. [Anais...] João Pessoa: ISHS: CNPMF, 2007. p. 274.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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143. | | SANTANA, F. H. S.; PEREIRA, V. M.; AMORIM, E. P.; LEDO, C. A. da S.; BRANDÃO, L. P.; SOUZA, C. P. F. Caracterização agronômica de diplóides melhorados de bananeira. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 4., 2010, Cruz das Almas. [Anais...] Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 190). 1 CD-ROM. PDF. 010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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144. | | SANTANA, F. D.; NOGUEIRA, E. S.; SANTOS, B. R. C. dos; GALVÃO, S. R. da S.; MENDES, A. M. S.; GIONGO, V. Características estruturais de Capim-buffel cvs. Áridus e CPATSA 7754 submetidas à adubação fosfatada no Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. Uberlândia: SBCS: UFU: ICIAG, 2011. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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145. | | NASCIMENTO, L. H. A.; OLIVEIRA, L. A. R. de; SANTANA, F. V.; MALSCHITZKY, S. A.; MORAIS, L. K. de; LEDO, A. da S. Avaliação in vitro de acessos de Saccharum à tolerância ao alumínio. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 10., 2021, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 31-35.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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146. | | CARVALHO, A. S.; MENEZES, S. A.; SANTOS, H. L.; SANTANA, F. S. de; SANTOS, J. M. F.; SANTOS, C. C. M.; FUJIMOTO, R. Y. Avaliação in vivo do óleo de coco na nutrição de tambaquis. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 10., 2021, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 36-39.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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147. | | SILVEIRA, S. M. da; FONSECA, M. D.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTANA, F. A.; ANDRADADE, M. V. S. de; SANTOS, V. da S. Avaliação do teor de composto cianogênicos em híbridos de mandioca. In: SEMINÁRIO ESTUDANTIL DE PESQUISA E EXTENSÃO, 7., 2010, Cruz das Almas. Política e ciência: realidades e possibilidades da pesquisa: Anais. Cruz das Almas: FAMAM, 2010. 249 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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148. | | MENESES, S. A.; CARVALHO, A. S.; SANTANA, F. S.; SANTOS, H. L.; SANTOS, J. M. F.; MENESES, J. O.; FUJIMOTO, R. Y. Avaliação da toxicidade aguda de nanopartícula de prata em tambaqui. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 10., 2021, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 27-30.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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149. | | SILVEIRA, S. M. da; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; FONSECA, M. D. da; SANTANA, F. A.; SACRAMENTO, C. K. do. Avaliação sensorial de geleia mista de araçá-boi com banana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 2227Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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150. | | SCHEEREN, P. L.; FERNANDES, J. M. C.; CAIERAO, E.; CONSOLI, L.; LIMA, M. I. P. M.; SANTANA, F. M.; BONATO, A. L. V.; NICHOLSON, P.; UAUY, C. Characterisation of Brazilian wheat cultivars in relation to the presence of the gene Fhb1 for resistance to Fusarium head blight. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FUSARIUM HEAD BLIGHT, 5.; INTERNATIONAL WORKSHOP ON WHEAT BLAST, 2., 2016, Florianópolis. Book of abstracts... Passo Fundo: Ed. Universidade de Passo Fundo: Embrapa Trigo; Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2016. p. 38, sess. 1, abst. P15. 5th International Symposium on Fusarium Head Blight.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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151. | | LAU, D.; SANTANA, F. M.; MACIEL, J. L. N.; FERNANDES, J. M. C.; COSTAMILAN, L. M.; CHAVES, M. S.; LIMA, M. I. P. M. Controle de doenças. In: DE MORI, C.; ANTUNES, J. M.; FAE, G. S.; ACOSTA, A. da S. (Ed.). Trigo: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2016. cap. 7, p. 139-163.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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152. | | SILVA, E. N. da; SANTOS, R. S.; SUTIL, W. P.; OLIVEIRA, J. F. A. de; VASCONCELOS, A. da S.; AZEVEDO, T. da S.; SANTANA, F. R. do C. Controle agroecológico de insetos-praga na agricultura Kaxinawá de Nova Olinda, Feijó, AC. In: CONGRESSO REGIONAL DE PESQUISA DO ESTADO DO ACRE, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFAC, 25., 2016, Rio Branco/Cruzeiro do Sul. Inovação: sustentabilidade e desenvolvimento regional: anais. Rio Branco, AC: Edufac, 2016. p. 87.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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153. | | OLIVEIRA, A. C. A. de; OLIVEIRA, L. A. R. de; NASCIMENTO, C. M. do; SANTANA, F. V.; MUNIZ, A. V. C. da S.; LEDO, A. da S. Indução de calos em explantes foliares de jenipapeiro (Genipa americana L.). Revista RG News, Brasília, DF, v. 3, n. 2, 2017. p. 209. Edição Especial dos Anais do 3° Simpósio da Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Aracaju, out. 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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154. | | OLIVEIRA, L. A. R. de; OLIVEIRA, A. C. A. de; SANTANA, F. V.; AMARAL, A. L. do; MUNIZ, A. V. C. da S.; LEDO, A. da S. Intercâmbio, conservação e multiplicação in vitro de acessos de cana-de-açúcar (Saccharum sp.) do banco ativo de germoplasma da Embrapa. Revista RG News, Brasília, DF, v. 3, n. 2, 2017. p. 152. Edição Especial dos Anais do 3° Simpósio da Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste, Aracaju, out. 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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155. | | LEDO, A. da S.; SANTANA, F. V.; OLIVEIRA, A. C. A. de; OLIVEIRA, L. A. R. de; SILVA, A. V. C. da. Cryopreservation of Brazilian green dwarf coconut plumules by droplet-vitrification. Ciência Rural, Santa Maria, v. 50, N. 1, e20190020, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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156. | | OLIVEIRA, A. C. A. de; SANTANA, F. V.; OLIVEIRA, L. A. R. de; SILVA, A. V. C. da; AMARAL, A. L. do; LEDO, A. da S. Cryopreservation of sugarcane species by droplet vitrification. Revista Foco, v. 16, n. 8, e2792, p. 1-13, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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160. | | OLIVEIRA, S. P. de; FOLEGATTI, M. I. da S.; SENA, M. das G. C. de; MIRANDA, P. C.; SANTANA, F. S. de; FERREIRA, G. F.; CALDAS, R. C. Estratégias alimentares de famílias de comunidades rurais do semi-árido baiano. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 9., 2007, São Paulo. A ciência da alimentação e da nutrição: novos paradigmas. São Paulo: SBAN, 2007. p.42Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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