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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
19/12/2023 |
Data da última atualização: |
19/12/2023 |
Autoria: |
CARLINI, N. R. B. S.; KREUTZ, D. H.; BULHÕES, F. M.; FORTUNEL, F.; SANT'ANNA, V. |
Afiliação: |
NATALY ROBERTA BEZERRA SANTANNA CARLINI, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; DANIEL HENRIQUE KREUTZ, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL; FLÁVIA MURADAS BULHÕES, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL; FREDERIC FORTUNEL, UNIVERSIDADE DE LE MANS; VOLTAIRE SANT’ANNA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL. |
Título: |
Fruit and vegetable by-products as functional ingredients: what are the limitations for large-scale industrial processing as powder? |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27272, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27272 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Subprodutos de frutas e vegetais como ingredientes funcionais: quais são as limitações para o processamento industrial em grande escala como pó? |
Conteúdo: |
ABSTRACT - Fruit and vegetable by-products have been studied worldwide and have shown to be an important source of functional components such as bioactive compounds and fibers, among others. However, the industrial processing of such by-products has not been observed as occurring in a large scale for human consumption. Therefore, the aim of this work was to analyze and evaluate a hypothesis for the main barriers to the industrial processing of edible parts of food by-products turned into powder. Data from the literature suggest that culture, force of habit, and food neophobia are key issues to a positive attitude in the consumers’ buying decisions. Also, characteristics of food by-products such as moisture, temperature, low volumetric density, susceptibility to spoil, costs, and the lack of tested and proved protocols, for the industrial processing of this kind of material, seem to be barriers for the food industries financial support to this part of food processing chain. The lack of information on the markets in the scientific and technical literature, additionally to the industrial technological difficulties, may play an important role in the decision-making of industries for the wide processing and sale of by-products. Therefore, applied studies with a holistic view on the utilization of food by-products, together with a high follow-up communication, can result in better knowledge and, consequently, in the reaching out to consumers and market for these food by-products. RESUMO - Os subprodutos de frutas e vegetais têm sido estudados em todo o mundo e têm-se mostrado uma importante fonte de componentes funcionais, tais como compostos bioativos e fibras, entre outros. No entanto, o processamento industrial de tais subprodutos não têm sido observado em larga escala para consumo humano. Assim, o objetivo deste trabalho foi analisar hipóteses quanto às principais barreiras ao processamento industrial de partes comestíveis de subprodutos alimentares tornados pó. Dados da literatura sugerem que a cultura, a força do hábito e a neofobia alimentar são questões-chave para uma atitude positiva das decisões de compra dos consumidores. Além disso, as características dos subprodutos alimentares tais como umidade, temperatura, baixa densidade volumétrica, suscetibilidade à deterioração, custos e a falta de protocolos testados e comprovados, para o processamento industrial desse tipo de material, parecem ser barreiras para o apoio financeiro das indústrias alimentícias nesta parte da cadeia de processamento de alimentos. A falta de informações sobre mercados na literatura científica e técnica, somada às dificuldades tecnológicas industriais, pode desempenhar um papel importante na tomada de decisão das indústrias para o amplo processamento e comercialização de subprodutos. Portanto, estudos aplicados com uma visão holística sobre a utilização de subprodutos alimentares, em conjunto com maior acompanhamento de comunicação, podem resultar em melhor conhecimento e, consequentemente, atingir consumidores e mercados para esses subprodutos alimentares. MenosABSTRACT - Fruit and vegetable by-products have been studied worldwide and have shown to be an important source of functional components such as bioactive compounds and fibers, among others. However, the industrial processing of such by-products has not been observed as occurring in a large scale for human consumption. Therefore, the aim of this work was to analyze and evaluate a hypothesis for the main barriers to the industrial processing of edible parts of food by-products turned into powder. Data from the literature suggest that culture, force of habit, and food neophobia are key issues to a positive attitude in the consumers’ buying decisions. Also, characteristics of food by-products such as moisture, temperature, low volumetric density, susceptibility to spoil, costs, and the lack of tested and proved protocols, for the industrial processing of this kind of material, seem to be barriers for the food industries financial support to this part of food processing chain. The lack of information on the markets in the scientific and technical literature, additionally to the industrial technological difficulties, may play an important role in the decision-making of industries for the wide processing and sale of by-products. Therefore, applied studies with a holistic view on the utilization of food by-products, together with a high follow-up communication, can result in better knowledge and, consequently, in the reaching out to consumers and market for these food by-products. ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Alimento Vegetal; Fruta; Processamento; Subproduto. |
Thesaurus Nal: |
Powders; Vegetables. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160066/1/Fruit-vegetable-by-products-2023.pdf
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Marc: |
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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SIEBENEICHLER, T. J.; KOLCHINSKI, E.; SANT'ANNA, V.; BIONDO, E. Caracterização do arranjo produtivo local das agroindústrias familiares do Vale do Taquari, no estado do Rio Grande do Sul. Cadernos de Difusão de Tecnologia, v. 36, n. 2, e26517, 2019. Título em inglês: Characterization of local productive arrangement of the family agro-industries of Vale do Taquari, in Rio Grande do Sul state, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BIONDO, E.; FEDRIZZI, R.; CAPITÂNEO, A.; KOLCHINSKI, E. M.; SANT'ANNA, V.; MAZZOCATO, A. C. Proposta de plano de manejo orgânico na transição agroecológica para produção orgânica de hortaliças em uma pequena propriedade em Encantado - Vale do Taquari/RS. Revista Congrega, Bagé, v. 10, n. 10, out., 2014. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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