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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  30/10/2017
Data da última atualização:  01/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, D. M.; MOREIRA, M. E. DE C.; GOMES, M. J. C.; TOLEDO, R. C. L.; NUTTI, M. R.; SANT'ANA, H. M. P.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Desirrê Morais Dias, UFV; Maria Eliza de Castro Moreira, UFV; Mariana Juste Contin Gomes, UFV; Renata Celi Lopes Toledo, UFV; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; Helena Maria Pinheiro Sant’Ana, UFV; Hércia Stampini Duarte Martino, UFV.
Título:  Rice and bean targets for biofortification combined with high carotenoid content crops regulate transcriptional mechanisms increasing iron bioavailability.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Nutrients, v. 7, p. 9683-9696, 2015.
DOI:  10.3390/nu7115488
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Iron deficiency affects thousands of people worldwide. Biofortification of staple food crops aims to support the reduction of this deficiency. This study evaluates the effect of combinations of common beans and rice, targets for biofortification, with high carotenoid content crops on the iron bioavailability, protein gene expression, and antioxidant effect. Iron bioavailability was measured by the depletion/repletion method. Seven groups were tested (n = 7): Pontal bean (PB); rice + Pontal bean (R + BP); Pontal bean + sweet potato (PB + SP); Pontal bean + pumpkin (PB + P); Pontal bean + rice + sweet potato (PB + R + P); Pontal bean + rice + sweet potato (PB + R + SP); positive control (Ferrous Sulfate). The evaluations included: hemoglobin gain, hemoglobin regeneration efficiency (HRE), gene expression of divalente metal transporter 1 (DMT-1), duodenal citocromo B (DcytB), ferroportin, hephaestin, transferrin and ferritin and total plasma antioxidant capacity (TAC). The test groups, except the PB, showed higher HRE (p < 0.05) than the control. Gene expression of DMT-1, DcytB and ferroportin increased (p < 0.05) in the groups fed with high content carotenoid crops (sweet potato or pumpkin). The PB group presented lower (p < 0.05) TAC than the other groups. The combination of rice and common beans, and those with high carotenoid content crops increased protein gene expression, increasing the iron bioavailability and antioxidant capacity
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Pumpkin; Sweet potato.
Thesaurus Nal:  biofortification; Food fortification; gene expression; iron; Nutritive value; Pumpkins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA13839 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPOTT, V. J.; CRISTALDO, A. C. de; POTT, A. Levantamento florístico de veredas e covais nas cabeceiras dos Rios Aporé, Sucuriú e Quitéria, Mato Grosso do Sul. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 56., 2005, Curitiba. Resumos. Curitiba: Sociedade Botânica do Brasil: Universidade Federal do Paraná, 2005. 1 p. 1 CD-ROM.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCRISTALDO, A. C. de M.; SARTORI, A. L. B.; POTT, A. Levantamento de Eriosema (DC.) desv. (Leguminosae-papilionoideae-phaseoleae) em Mato Grosso do Sul, Brasil. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 58., 2007, São Paulo. A botânica no Brasil: pesquisa, ensino e políticas públicas ambientais. [S.l.]: Sociedade Botânica do Brasil, 2007. 2 p. 1 CD-ROM. CNPGC.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCRISTALDO, A. C. de M.; POTT, V. J.; BOFF, S.; CUNHA, S. A. da; COSTA, L. C. da; LIMA, L. C. P. O Herbário Mato Grosso do Sul (HMS). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 56., 2005, Curitiba. Resumos. Curitiba: Sociedade Botânica do Brasil: Universidade Federal do Paraná, 2005. 1 p. 1 CD-ROM.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSARTORI, A. L. B.; LIMA, L. C. P.; POTT, V. J.; VALLS, J. F. M.; CRISTALDO, A. C. de M.; POLIDO, C. do A.; COSTA, L. C. da; POTT, A.; PEREZ, A. P. F.; SILVA, G. M.; VAZ, A. M. S. da F.; BORTOLUZZI, R. L. da C.; PESTANA, L. T. C.; SILVA, R. R.; SOUZA-LIMA, E. S. de; MANSANO, V. de F.; SCIAMARELLI, A. Check-list das Leguminosae do estado de Mato Grosso do Sul. Iheringia, Serie Botanica, v. 73 (supl.), p. 239-254, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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