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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  04/08/2017
Data da última atualização:  21/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HISANO, H.; SANCHEZ, M. S. dos S.; NASCIMENTO, M. S.
Afiliação:  HAMILTON HISANO, CPAO; MILENA SOUZA DOS SANTOS SANCHEZ, Unioeste; MARCELO DOS SANTOS NASCIMENTO, Unioeste.
Título:  Citric acid as a feed additive in pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Ichthyology, v. 33, n. 3, p. 478-484, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1111/jai.13289
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Summary: The objective of this study was to evaluate citric acid (0.0, 1.0, 2.0 and 3.0%) in isonitrogenous (23% of digestible protein) and isoenergetic (13.38 MJ of digestible energy/kg) pacu Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887) diets. A 90- day feeding trial was conducted to evaluate the growth performance, haematological parameters and pH of the diets, stomach and gut, somatic indices, nitrogen retention and body composition of pacu juveniles. Fish (n = 160, 12.53 ± 0.17g) were distributed in 16 aquaria (300- L) with a recirculating water system (4 L/min) and controlled temperature (25.26 ± 0.47°C) in an experimental design completely randomized with four treatments and four replicates. Posteriorly, apparent digestibility coefficients (ADC) were assessed with pacu (n = 96, 80.35 ± 5.12 g) fed experimental diets including 0.1% chromium oxide III. Diet pH decreased (p < .05) with graded levels of citric acid to reduce pH in the stomach and gut. Pacu fed with 2.0% citric acid showed superior (p < .05) final weight at 30 days, compared to control; however, this did not differ by 60 and 90 days where was no difference (p > .05) in the haematology, somatic indices, body composition, or digestibility among treatments. The data showed that dietary citric acid improved the growth of pacu at 30 days, but had no long- term effects on the digestibility of nutrients or the availability of P or Ca in the experimental diets.
Thesagro:  Ácido cítrico; Aditivo; Nutrição animal; Pacu; Suplemento alimentar.
Thesaurus Nal:  Citric acid; Food additives; Freshwater fish.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA15558 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  10/02/2022
Data da última atualização:  07/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MELO, V. F. de; CHAGAS, E. A.; SIQUEIRA, R. H. da S.; MESQUITA, O. S.; ALMEIDA, L. F. P. de; ROSSONI, D. F.; CHAGAS, P. C.; ABANTO-RODRÍGUEZ, C.
Afiliação:  EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR.
Título:  Camu-camu Root Distribution under Different Nitrogen and Potassium Doses through Drip Fertigation.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  HortScience, v. 54, n. 4, p. 743-748, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Camu-camu is an native species in domestication processes. Therefore, studies related to the root system are necessary to evaluate the best cultivation practices for an orchard. Two trials were conducted, one with nitrogen (N) and the other with potassium (K), at doses of 0, 40, 80, 160, and 320 kg·ha?1. Root distribution was determined using nondestructive analyses in which two-dimensional (2D) root images were obtained from trenches under the plants? canopy. Variables included width (measured in cubic millimeters), area (measured in square millimeters), and length (measured in millimeters, and were analyzed using Safira software (version 2010, Embrapa, Brazil). To have better spatial visualization of variable distribution in the soil profile, data were analyzed using the ordinary kriging technique with the geoR software package and R software (version 2016). Both N and K doses influenced positively the camu-camu root system with regard to length, volume, and area. Better root distribution was verified with 80 kg·haL1 N and 160 kg·haL1 K doses. The nondestructive analysis via 2D images allowed sound characterization of root spatial distribut
Palavras-Chave:  Caçari; Nondestructive spatial analysis; Root assessment.
Thesagro:  Myrciaria Dubia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/231178/1/23279834-HortScience-Camu-camu-Root-Distribution-under-Different-Nitrogen-and-Potassium-Doses-through-Drip-Fertigation.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR16243 - 1UPCAP - DD
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