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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/09/2022 |
Data da última atualização: |
09/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, V. S.; PEREIRA, G. E.; LIMA, A. M. N.; SALVIANO, A. M.; NASCIMENTO, R. L.; BASSOI, L. H. |
Afiliação: |
VANESSA DE SOUZA OLIVEIRA, UNIVASF; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; AUGUSTO MIGUEL NASCIMENTO LIMA, LIMA, A. M. N.; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA; RUSSAIKA LÍRIO NASCIMENTO, UNIVASF; LUIS HENRIQUE BASSOI, CNPDIA. |
Título: |
Influence of irrigation strategies on the physicochemical properties of "Syrah" wine produced in São Francisco valley. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Irriga, Botucatu, v. 23, n. 4, p. 818-834, 2018. |
DOI: |
10.15809/irriga.2018v23n4p818-834 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Deficit irrigation is used to control grapevine vegetative vigor and the grape composition can be influenced by soil water content. The minerals contained in the grapes are responsible for the physicochemical properties and stability of the wine. Therefore, the aim of this work was to evaluate the effects of irrigation strategies on the properties of ?Syrah? wines produced in São Francisco Valley, Brazil. The irrigation treatments used were FI (full irrigation), RDI (regulated deficit irrigation), and DI (deficit irrigation). Winemaking was performed by traditional methods, followed by stabilization and bottling. Density, alcohol content, pH, total and volatile acidity, total and free sulfur dioxide, total polyphenols index, color intensity, and total anthocyanin content were determined, as well as the contents of Ca, Mg, P, K, Na, Mn, Fe, Cu, Zn, Cd, Cr, Ni, and Pb. The properties of wines were influenced by irrigation strategies, except for the content of total anthocyanin, Mg, P, Na, Cu, and Mn. The contents of Cd, Cr, Fe, and Zn were similar in the vines. The wines demonstrated varied properties with different typicalities. Irrigation strategies can be recommended for different products, FI for young and cheap, and DI and RDI for aged and more expensive wines. |
Palavras-Chave: |
Grape; Tropical wine; Vinho tropical; Vitis vinifera L; Water availability. |
Thesagro: |
Disponibilidade de Água; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146254/1/Influence-of-irrigation-strategies-on-the-physicochemical-2018.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 136 | |
82. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de macronutrientes em melão amarelo em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 46. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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83. | | OLIVEIRA, V. R. de; MACEDO, M. V.; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; FREIRES, L.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de micronutrientes para melão amarelo cultivado em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 47. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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86. | | GUIMARÃES, M. J. M.; SIMOES, W. L.; SALVIANO, A. M.; WILLADINO, L. G.; LOPES, I.; GALVÃO, K. DE S. Teores de micronutrientes em plantas de sorgo forrageiro irrigadas com efluente salino de piscicultura. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, fortaleza, v.10, nº.3, p. 687 - 694, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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88. | | SALVIANO, A. M.; MOURA, M. S. B. de; SILVA, T. G. F. da; CARMO, J. F. A. do; BRANDÃO, E. O. Acúmulo e exportação de macronutrientes pela cana de açúcar irrigada no Semiárido brasileiro. Revista Científica Intelletto, Venda Nova do Imigrante, ES, v. 2, n. 2, p. 16-27, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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89. | | MACEDO, M. V. de; OLIVEIRA, V. R. de; BARBOSA, K. V. F.; CAVALCANTE, R. O.; BARBOSA, I. M.; SALVIANO, A. M. Acúmulo de fitomassa e exportação de nutrientes pelo melão amarelo (Cucumis melo L.) cultivado em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 44. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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90. | | BARBOSA, K. V. F.; LIMA, J. A.; SILVA, J. S. da; SALVIANO, A. M.; ANTONIO, R. P.; OLIVEIRA, A. R. de. Adubação nitrogenada e fosfatada em capim-buffel. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 81. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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91. | | OLIVEIRA, E. I. da S.; DEUS, T. R. V. de; SILVA, V. C. da; LIMA, L. de O.; SALVIANO, A. M.; GIONGO, V. Ciclagem de micronutrientes por espécies de adubos verdes cultivados no Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 46-47. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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92. | | CUNHA, T. J. F.; SA, I. B.; OLIVEIRA NETO, M. B. de; SALVIANO, A. M.; TAURA, T. A.; GIONGO, V.; MAIA, I. C. Caracterização dos Solos do Entorno das Jazidas do Parque Eólico do Município de Casa Nova, Estado da Bahia. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. 164 p. il. (Embrapa Semiárido. Documentos, 292).Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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93. | | MENDONÇA, C. E. S.; FERREIRA, G. B.; CHAVES, V. C.; SILVA, M. S. L. da; ANJOS, J. B. dos; SALVIANO, A. M. Caracterização de atributos químicos e físicos em solos de barragens subterrâneas no Nordeste. Cadernos de Agroecologia, v. 2, n. 2, p. 1608-1611, 2007. Trabalho apresentado no 5º Congresso Brasileiro de Agroecologia, 2007, Guarapari.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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94. | | SALVIANO, A. M.; CUNHA, T. J. F.; OLSZEVSKI, N.; OLIVEIRA NETO, M. B. de; GIONGO, V.; QUEIROZ, A. F. de; MENEZES, F. J. de S. Potencialidades e limitações para o uso agrícola de solos arenosos na região Semiárida da Bahia. Magistra, Cruz das Almas, v. 28, n. 2, p. 137-148, abr./jun. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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96. | | MACEDO, M. V. de; SILVA, V. C. da; OLIVEIRA, V. R. de; NASCIMENTO, F. S. do; GIONGO, V.; SALVIANO, A. M. Produtividade e teores foliares de micronutrientes do melão cultivado em agroecossistemas multifuncionais no Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 34-35. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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97. | | QUEIROZ, A. F. de; SALVIANO, A. M.; CUNHA, T. J. F.; OLSZEVSKI, N.; SOUZA JUNIOR, V. S.; OLIVEIRA NETO, M. B. de. Potentialities and limitations of agricultural use in soils of semi-arid region of the state of Bahia. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 90, n. 4, p. 3373-3387, oct./dec. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
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98. | | ROCHA JUNIOR, A. F.; MOUSINHO, F. E. P.; SOARES, C. A.; GOMES, E. R.; VELOSO, M. E. da C.; SALVIANO, A. A. C. Resposta produtiva do meloeiro sob diferentes lâminas de água e doses de nitrogênio. Científica, Jaboticabal, v. 44, n. 2, p. 217-225, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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99. | | DEUS, T. R. V. de; GIONGO, V.; SALVIANO, A. M.; SANTANA, M. da S.; SILVA, V. C. da; SANTOS, T. C. dos. Selection of green manures to provide ecosystem services in a semi-arid environment. Revista Brasileira de Ciências Ambientais, v.57, n.3, p. 409-421, sep 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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100. | | GIONGO, V.; SANTANA, M. da S.; BRANDÃO, S. da S.; SALVIANO, A. M.; COSTA, N. D.; YURI, J. E.; VEZZANI, F. M. Sistema conservacionista de cultivo de melão utilizando coquetéis vegetais no Submédio São Francisco. In: FIGUEIREDO, M. C. B. de; GONDIM, R. S.; ARAGÃO, F. A. S. de (Ed.). Produção de melão e mudanças climáticas: sistemas conservacionistas de cultivo para redução das pegadas de carbono e hídrica. Brasília, DF: Embrapa, 2017. cap. 2, p. 231-253.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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