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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/12/2014
Data da última atualização:  04/11/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SALIS, S. M. de; LEHN, C. R.; MATTOS, P. P. de; BERGIER, I.; CRISPIM, S. M. A.
Afiliação:  SUZANA MARIA DE SALIS, CPAP; CARLOS R. LEHN, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia Farroupilha; PATRICIA POVOA DE MATTOS, CNPF; IVAN BERGIER TAVARES DE LIMA, CPAP; SANDRA MARA ARAUJO CRISPIM, CPAP.
Título:  Root behavior of savanna species in Brazil's Pantanal wetland.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Global Ecology and Conservation, v. 2, p. 378-384, Dec. 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.gecco.2014.10.009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to determine the maximum depth, structure, diameter and biomass of the roots of common woody species in two savanna physiognomies (savanna woodland and open woody savanna) in Brazil?s Pantanal wetland. The root systems of 37 trees and 34 shrubs of 15 savanna species were excavated to measure their length and depth and estimate the total root biomass through allometric relationships with stem diameter at ground level. In general, statistical regression models between root weight and stem diameter at ground level showed a significance of P < 0.05 and R2 values close to or above 0.8. The average depths of the root system in wetland savanna woodland and open woody savanna are 0.8 ± 0.3 m and 0.7 ± 0.2 m, respectively, and differ from the root systems of savanna woody species in non-flooding areas, whose depth usually ranges from 3 to 19 m.Weattribute this difference to the adaptation of woody plant to the shallow water table, particularly during the wet season. This singularity of woody species in wetland savannas is important when considering biomass and carbon stocks for national and global carbon inventories.
Palavras-Chave:  Comportamento; Equação alométrica.
Thesagro:  Biomassa; Diâmetro; Raiz.
Thesaurus Nal:  Pantanal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF53078 - 1UPCSP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  18/02/2010
Data da última atualização:  20/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  RÊGO, M. M. T.; NEIVA, J. N. M.; RÊGO, A. C. do; CÂNDIDO, M. J. D.; CARNEIRO, M. do S. de S.; LOBO, R. N. B.
Afiliação:  Margareth Maria Teles Rêgo, Pós-graduanda Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza.; José Neuman Miranda Neiva, Universidade Federal de Tocantins (UFT).; Aníbal Coutinho do Rêgo, Pós-graduando da Universidade Federal de Lavras.; Magno José Duarte Cândido, Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza.; Maria do Socorro de Sousa Carneiro, UFC; RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC.
Título:  Chemical and bromatological characteristics of elephant grass silages containing a mango by-product.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 1, p. 81-87, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study was carried out to evaluate the nutritive value of elephant grass (Pennisetum purpureum, Schum.) silages with the addition of 0, 4, 8, 12 and 16% dehydrated mango (Mangifera indica, L.) by-product (DMB), on the fresh matter basis. A randomized complete design with four replications was used. As experimental silos, 210L plastic drums were used. Dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose (HCEL), ether extract (EE), total carbohydrates (TC), non-fibrous carbohydrates (NFC), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN, % total N), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN, % total N), pH values, ammoniacal nitrogen (% total N), lactic acid, acetic acid, butyric acid and propionic acid levels were determined. The DM, OM, CP, EE, NFC, NDIN, lactic acid and propionic acid levels increased with the DMB addition while the NDF, ADF, hemicellulose, N-NH3/ammoniacal nitrogen levels and the pH values decreased with the DMB addition. The addition of DMB had a quadratic effect on the acetic and butyric acid levels but there was no effect with the addition of DMB on TC and ADIN. The DMB can be used at the ensiling of the elephant grass, because the addition of 8.6% improves the silages fermentative process. However, these silages have low crude protein levels and high contents of ether extract and nitrogen compounds mixed with the fiber (NDIN and ADIN) in the silages, that may damage their use by... Mostrar Tudo
Thesagro:  Fermentação; Manga; Mangifera Indica; Pennisetum Purpureum; Subproduto; Valor nutritivo.
Thesaurus NAL:  Animal byproducts; Fermentation; Nutritive value.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27039/1/AP-Chemical-and-bromatological-characteristics-of-elephant-grass-silages.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC22703 - 1UPCAP - DDSP 04417SP 04417
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