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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  15/03/1999
Data da última atualização:  15/03/1999
Autoria:  XAVIER, G. R.; MARTINS, L. M. V.; NEVES, Maria Cristina P.; RUMJANEK, Norma G.
Título:  Heat tolerant strains of cowpea rhizobia isolated from the North-East region of Brazil.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUIMICA E BIOLOGIA MOLECULAR, 26., maio 1997, Caxambu. Resumos... Caxambu: Sociedade Brasileira de Bioquimica e Biologia Molecular, 1997. p.49.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Temperature is a factor which limits growth, survival, competitiveness and population size of soil rhizobia and nitrogen-fixing activity when the bacteria are associated with leguminous roots. Thus, it is not surprising that rhizobia strains nodulating cowpea, which grows well in semi-arid areas showing high daily temperatures, are tolerant to these conditions. This study aims to select heat tolerant inoculants for cowpea growing in the north-east region of Brazil, from a collection of rhizobia that has already been characterized regarding other parameters, such as nodulation, efficiency, Hup phenotype and intrinsic antibiotic resistance. Seventy-eight isolates from a variety of soils were studied, which had been collected at both a semi-arid and tropical rain forest areas located at the same latitude in the north-east region of Brazil. The assay was performed in YEM medium at 28 graus C, as a control, at 39 graus C and 42 graus C to determine heat tolerant strains. In this region, the fast-growing rhizobia population was significant and 96% of them were tolerant to 39 graus C, while only 63% of slow-growers were capable of developing under this condition. Thirty percent of isolates from the semi-arid region showed tolerance to 42 graus C againt 18% of the isolates from the tropical rain forest region. Comparing these results with the ones obtained for strains BR 96 and BR 29 (B. elkanii), BR 33 (B. japonicum) commonly used for soybean crops, and BR 2001 (Bradyrhizobium sp)... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Isolation; Temperature resistance.
Thesagro:  Feijão de Corda; Isolamento; Resistência a Temperatura; Rhizobium.
Thesaurus Nal:  Brazil; cowpeas.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB24375 - 1UPCPL - --22216
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  01/03/2023
Data da última atualização:  01/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BAMBERG, A. L.; SILVEIRA, C. A. P.; FERREIRA, L. H. G.; MILECH, R.; BARTELS, G. K.; PAULETTO, E. A.
Afiliação:  ADILSON LUIS BAMBERG, CPACT; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; LUIS HENRIQUE GULARTE FERREIRA, IFRS; RICARDO MILECH, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GUILHERME KRÜGER BARTELS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ELOY ANTONIO PAULETTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Influência da variabilidade espacial da resistência mecânica do solo à penetração no planejamento de experimento de campo.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A resistência mecânica do solo à penetração (RP) tende a variar consideravelmente no espaço, podendo afetar os resultados de uma determinada variável resposta em experimentos de campo. Em um experimento de campo cultivado com cana-de-açúcar buscou-se identificar a estrutura e as causas da variabilidade espacial da RP em diferentes camadas do solo até 40 cm de profundidade.
Palavras-Chave:  Penetrógrafo.
Thesagro:  Campo Experimental; Cana de Açúcar; Compactação do Solo; Mecânica do Solo; Pesquisa Agrícola; Planejamento de Pesquisa; Resistência; Solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152014/1/1778-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22548 - 1UPCAA - DD
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