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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  17/03/2009
Data da última atualização:  22/05/2012
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  FARINAS, C. S.; LEMO, V.; RODRIGUEZ-ZUNIGA, U. F.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Avaliação de diferentes resíduos agroindustriais como substratos para a produção de celulases por fermentação semi-sólida.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2008.
Páginas:  15 p.
Série:  (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 22).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Celulases; Engenharia bioquímica; Enzimas; Fermentação semi-sólida; Resíduos agroindustriais.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPDIA-2009-09/11902/1/BPD22_2008.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA11902 - 1UMTFL - PPPROCI-08.002562008.00256
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  22/01/2014
Data da última atualização:  09/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  FREITAS, R.; BRITO, M. A. V. P. e; NERO, L. A.; CARVALHO, A. F. DE.
Afiliação:  ROSANGELA FREITAS, UFV; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; LUIS AUGUSTO NERO, UFV; ANTONIO FERNANDES DE CARVALHO, UFV.
Título:  Microbiological safety of minas frescal cheese (MFC) and tracking the contamination of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in MFC processing.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Foodborne Pathogens and Disease, v. 10, n. 11, p. 951-955, 2013.
DOI:  https://doi.org/10.1089/fpd.2013.1525
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Minas Frescal cheese (MFC) is a traditional food produced and consumed in Brazil, characterized by its soft texture, low sodium, and high moisture content. This study characterized the microbiological contamination by coliforms, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, in 99 MFC samples obtained in retail sale and produced by three distinct industrial procedures. Dairy processors were selected to investigate the key points of E. coli and S. aureus contamination during cheese processing. MFC samples produced by the addition of lactic culture presented higher counts of coliforms and E. coli, when compared to other samples (p<0.05). MFC samples produced by the addition of rennet alone presented higher counts of S. aureus when compared to other samples (p<0.05). Fourteen of 19 MFC samples produced by the addition of lactic culture presented E. coli counts higher than 5 × 10(2) colon-forming units/g. The processing steps after pasteurization were identified as the main sources of E. coli and S. aureus contamination of MFC. Based on the results, MFC was characterized as a potential hazard for consumers due to the high frequency of samples contaminated with E. coli and S. aureus counts in noncompliance with Brazilian standards for sanitary quality and safety.
Palavras-Chave:  Queijo minas frescal.
Thesagro:  Contaminação.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL21023 - 1UPCAP - DD
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