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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
17/03/2009 |
Data da última atualização: |
22/05/2012 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
FARINAS, C. S.; LEMO, V.; RODRIGUEZ-ZUNIGA, U. F.; BERTUCCI NETO, V.; COURI, S. |
Afiliação: |
CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA. |
Título: |
Avaliação de diferentes resíduos agroindustriais como substratos para a produção de celulases por fermentação semi-sólida. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2008. |
Páginas: |
15 p. |
Série: |
(Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 22). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Celulases; Engenharia bioquímica; Enzimas; Fermentação semi-sólida; Resíduos agroindustriais. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPDIA-2009-09/11902/1/BPD22_2008.pdf
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Marc: |
LEADER 00800nam a2200229 a 4500 001 1031744 005 2012-05-22 008 2008 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aFARINAS, C. S. 245 $aAvaliação de diferentes resíduos agroindustriais como substratos para a produção de celulases por fermentação semi-sólida. 260 $aSão Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária$c2008 300 $a15 p. 490 $a(Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 22). 653 $aCelulases 653 $aEngenharia bioquímica 653 $aEnzimas 653 $aFermentação semi-sólida 653 $aResíduos agroindustriais 700 1 $aLEMO, V. 700 1 $aRODRIGUEZ-ZUNIGA, U. F. 700 1 $aBERTUCCI NETO, V. 700 1 $aCOURI, S.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
22/01/2014 |
Data da última atualização: |
09/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FREITAS, R.; BRITO, M. A. V. P. e; NERO, L. A.; CARVALHO, A. F. DE. |
Afiliação: |
ROSANGELA FREITAS, UFV; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; LUIS AUGUSTO NERO, UFV; ANTONIO FERNANDES DE CARVALHO, UFV. |
Título: |
Microbiological safety of minas frescal cheese (MFC) and tracking the contamination of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in MFC processing. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Foodborne Pathogens and Disease, v. 10, n. 11, p. 951-955, 2013. |
DOI: |
https://doi.org/10.1089/fpd.2013.1525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Minas Frescal cheese (MFC) is a traditional food produced and consumed in Brazil, characterized by its soft texture, low sodium, and high moisture content. This study characterized the microbiological contamination by coliforms, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, in 99 MFC samples obtained in retail sale and produced by three distinct industrial procedures. Dairy processors were selected to investigate the key points of E. coli and S. aureus contamination during cheese processing. MFC samples produced by the addition of lactic culture presented higher counts of coliforms and E. coli, when compared to other samples (p<0.05). MFC samples produced by the addition of rennet alone presented higher counts of S. aureus when compared to other samples (p<0.05). Fourteen of 19 MFC samples produced by the addition of lactic culture presented E. coli counts higher than 5 × 10(2) colon-forming units/g. The processing steps after pasteurization were identified as the main sources of E. coli and S. aureus contamination of MFC. Based on the results, MFC was characterized as a potential hazard for consumers due to the high frequency of samples contaminated with E. coli and S. aureus counts in noncompliance with Brazilian standards for sanitary quality and safety. |
Palavras-Chave: |
Queijo minas frescal. |
Thesagro: |
Contaminação. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01964naa a2200193 a 4500 001 1977105 005 2024-02-09 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1089/fpd.2013.1525$2DOI 100 1 $aFREITAS, R. 245 $aMicrobiological safety of minas frescal cheese (MFC) and tracking the contamination of Escherichia coli and Staphylococcus aureus in MFC processing.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aMinas Frescal cheese (MFC) is a traditional food produced and consumed in Brazil, characterized by its soft texture, low sodium, and high moisture content. This study characterized the microbiological contamination by coliforms, Escherichia coli and Staphylococcus aureus, in 99 MFC samples obtained in retail sale and produced by three distinct industrial procedures. Dairy processors were selected to investigate the key points of E. coli and S. aureus contamination during cheese processing. MFC samples produced by the addition of lactic culture presented higher counts of coliforms and E. coli, when compared to other samples (p<0.05). MFC samples produced by the addition of rennet alone presented higher counts of S. aureus when compared to other samples (p<0.05). Fourteen of 19 MFC samples produced by the addition of lactic culture presented E. coli counts higher than 5 × 10(2) colon-forming units/g. The processing steps after pasteurization were identified as the main sources of E. coli and S. aureus contamination of MFC. Based on the results, MFC was characterized as a potential hazard for consumers due to the high frequency of samples contaminated with E. coli and S. aureus counts in noncompliance with Brazilian standards for sanitary quality and safety. 650 $aContaminação 653 $aQueijo minas frescal 700 1 $aBRITO, M. A. V. P. e 700 1 $aNERO, L. A. 700 1 $aCARVALHO, A. F. DE 773 $tFoodborne Pathogens and Disease$gv. 10, n. 11, p. 951-955, 2013.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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