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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Instrumentação; Embrapa Soja; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
04/11/2020 |
Data da última atualização: |
25/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
GREGO, C. R.; SPERANZA, E. A.; RODRIGUES, G. C.; LUCHIARI JÚNIOR, A.; VENDRUSCULO, L. G.; RODRIGUES, C. A. G.; INAMASU, R. Y.; VAZ, C. M. P.; RABELLO, L. M.; JORGE, L. A. de C.; ZOLIN, C. A.; FRANCHINI, J. C.; RONQUIM, C. C. |
Afiliação: |
CELIA REGINA GREGO, CNPTIA; EDUARDO ANTONIO SPERANZA, CNPTIA; GUSTAVO COSTA RODRIGUES, CNPTIA; ARIOVALDO LUCHIARI JUNIOR, CNPTIA; LAURIMAR GONCALVES VENDRUSCULO, CNPTIA; CRISTINA APARECIDA G RODRIGUES, CNPM; RICARDO YASSUSHI INAMASU, CNPDIA; CARLOS MANOEL PEDRO VAZ, CNPDIA; LADISLAU MARCELINO RABELLO, CNPDIA; LUCIO ANDRE DE CASTRO JORGE, CNPDIA; CORNELIO ALBERTO ZOLIN, CPAMT; JULIO CEZAR FRANCHINI DOS SANTOS, CNPSO; CARLOS CESAR RONQUIM, CNPM. |
Título: |
Tecnologias desenvolvidas em Agricultura de Precisão. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (Ed.). Agricultura digital: pesquisa, desenvolvimento e inovação nas cadeias produtivas. Brasília, DF: Embrapa, 2020. cap. 7, p. 166-191. |
ISBN: |
978-65-86056-37-2 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Introdução. Coleta, armazenamento e análise de dados em AP. Identificação da variabilidade espacial do solo. Amostragem de solo. Identificação da variabilidade espacial da cultura. Mapeamento da produtividade. Sensoriamento proximal. Sensoriamento suborbital e remoto. Armazenamento de dados em nuvem. Análise de Dados em AP. Mineração de dados e extração de padrões. Ferramentas de filtragem e limpeza de dados. Geoestatística e interpolação espacial. Delineamento de zonas de manejo. Experimentação onfarm, correlação espacial e recomendações. Aplicações práticas em Agricultura de Precisão. Caracterização da variabilidade espacial dos sistemas de produção de cafés especiais do sul de Minas Gerais. Comportamento espacial e espectral
em cana-de-açúcar correlacionado com a condutividade elétrica do solo. Tecnologias de AP em sistemas de manejo de fibras e grãos no estado de Mato Grosso. Aplicações de ARPs em diferentes culturas. Considerações finais. |
Thesagro: |
Agricultura; Agricultura de Precisão. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; Precision agriculture. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217704/1/LV-Agricultura-digital-2020-cap7.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217656/1/Cap7-Tecnologias-desenvolvidas-em-agricultura-de-precisao.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217774/1/LV-Agricultura-digital-2020-cap7-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02121naa a2200325 a 4500 001 2126264 005 2020-11-25 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-86056-37-2 100 1 $aGREGO, C. R. 245 $aTecnologias desenvolvidas em Agricultura de Precisão.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aIntrodução. Coleta, armazenamento e análise de dados em AP. Identificação da variabilidade espacial do solo. Amostragem de solo. Identificação da variabilidade espacial da cultura. Mapeamento da produtividade. Sensoriamento proximal. Sensoriamento suborbital e remoto. Armazenamento de dados em nuvem. Análise de Dados em AP. Mineração de dados e extração de padrões. Ferramentas de filtragem e limpeza de dados. Geoestatística e interpolação espacial. Delineamento de zonas de manejo. Experimentação onfarm, correlação espacial e recomendações. Aplicações práticas em Agricultura de Precisão. Caracterização da variabilidade espacial dos sistemas de produção de cafés especiais do sul de Minas Gerais. Comportamento espacial e espectral em cana-de-açúcar correlacionado com a condutividade elétrica do solo. Tecnologias de AP em sistemas de manejo de fibras e grãos no estado de Mato Grosso. Aplicações de ARPs em diferentes culturas. Considerações finais. 650 $aAgriculture 650 $aPrecision agriculture 650 $aAgricultura 650 $aAgricultura de Precisão 700 1 $aSPERANZA, E. A. 700 1 $aRODRIGUES, G. C. 700 1 $aLUCHIARI JÚNIOR, A. 700 1 $aVENDRUSCULO, L. G. 700 1 $aRODRIGUES, C. A. G. 700 1 $aINAMASU, R. Y. 700 1 $aVAZ, C. M. P. 700 1 $aRABELLO, L. M. 700 1 $aJORGE, L. A. de C. 700 1 $aZOLIN, C. A. 700 1 $aFRANCHINI, J. C. 700 1 $aRONQUIM, C. C. 773 $tIn: MASSRUHÁ, S. M. F. S.; LEITE, M. A. de A.; OLIVEIRA, S. R. de M.; MEIRA, C. A. A.; LUCHIARI JUNIOR, A.; BOLFE, E. L. (Ed.). Agricultura digital: pesquisa, desenvolvimento e inovação nas cadeias produtivas. Brasília, DF: Embrapa, 2020. cap. 7, p. 166-191.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
07/11/2023 |
Data da última atualização: |
07/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. I. B.; BRANDÃO, F. R.; TAVARES-DIAS, M.; BARBOSA, B. C. N.; ROCHA, M. J. S.; MATOS, L. V.; SOUZA, D. C. M.; MAJOLO, C.; OLIVEIRA, M. R. de; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C. |
Afiliação: |
MARIA INÊS BRAGA OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; FRANMIR RODRIGUES BRANDÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; MARCOS TAVARES DIAS, CPAF-AP; BRUNA CARLOS NASCIMENTO BARBOSA, CENTRO UNIVERSITÁRIO DO NORTE; MARIA JULIETE SOUZA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; LORENA VIEIRA MATOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; DAMY CAROLINE MELO SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CLAUDIA MAJOLO, CPAA; MARCELO ROSEO DE OLIVEIRA, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA. |
Título: |
Essential oils of Ocimum gratissimum, Lippia grata and Lippia origanoides are effective in the control of the acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae in Colossoma macropomum. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture, v. 578, Article 740043, Jan. 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2023.740043 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study investigated the in vivo efficacy of the essential oils (EOs) of Lippia grata (EOLG), Lippia origanoides (EOLO) and Ocimum gratissimum (EOOG) in the control of the acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae in Colossoma macropomum (tambaqui). In addition, the parasitic and growth indices, and hematological, biochemical, enzymatic and histopathological parameters were evaluated in the tambaqui. After 30 days of feeding with diets containing 1.52 g EOLO kg−1, the length, mean weight and mean weight gain decreased. There was 100% survival of fish fed with the EOs, and a decrease in the rates of parasitism in fish fed with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 g EOLO kg−1, 1.03 and 2.06 g EOOG kg−1. For these concentrations, the anthelmintic efficacy of the EOLG was 62.1%, EOLO was 61.8% and EOOG was 58.7% and 59.8%, respectively. An increase in plasma levels of total protein and alkaline phosphatase was found in the fish fed with diets containing highest concentrations of EOLG and EOLO. Maintenance levels of alanine aminotransferase in plasma and aspartate aminotransferase, together with the higher frequency of mild to moderate damages in liver tissue and presence of focal point necrosis, suggest the influence of a high abundance of parasites on the biochemical and enzymatic processes of the host fish. Histomorphological and physiological indicators and a decrease in the rates of parasites with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 g EOLO kg−1 and 1.03 and 2.06 g EOOG kg−1 indicate that this is a promising therapeutic alternative in the control of acanthocephalosis in tambaqui. MenosThis study investigated the in vivo efficacy of the essential oils (EOs) of Lippia grata (EOLG), Lippia origanoides (EOLO) and Ocimum gratissimum (EOOG) in the control of the acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae in Colossoma macropomum (tambaqui). In addition, the parasitic and growth indices, and hematological, biochemical, enzymatic and histopathological parameters were evaluated in the tambaqui. After 30 days of feeding with diets containing 1.52 g EOLO kg−1, the length, mean weight and mean weight gain decreased. There was 100% survival of fish fed with the EOs, and a decrease in the rates of parasitism in fish fed with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 g EOLO kg−1, 1.03 and 2.06 g EOOG kg−1. For these concentrations, the anthelmintic efficacy of the EOLG was 62.1%, EOLO was 61.8% and EOOG was 58.7% and 59.8%, respectively. An increase in plasma levels of total protein and alkaline phosphatase was found in the fish fed with diets containing highest concentrations of EOLG and EOLO. Maintenance levels of alanine aminotransferase in plasma and aspartate aminotransferase, together with the higher frequency of mild to moderate damages in liver tissue and presence of focal point necrosis, suggest the influence of a high abundance of parasites on the biochemical and enzymatic processes of the host fish. Histomorphological and physiological indicators and a decrease in the rates of parasites with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Efficacy; Eficácia; Fish farming. |
Thesagro: |
Fisiologia; Fisiologia Animal; Histopatologia; Peixe; Piscicultura; Tambaqui. |
Thesaurus NAL: |
Histopathology; Physiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157855/1/Essential-oils-of-Ocimum.pdf
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Marc: |
LEADER 02830naa a2200385 a 4500 001 2157855 005 2023-11-07 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2023.740043$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, M. I. B. 245 $aEssential oils of Ocimum gratissimum, Lippia grata and Lippia origanoides are effective in the control of the acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae in Colossoma macropomum.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThis study investigated the in vivo efficacy of the essential oils (EOs) of Lippia grata (EOLG), Lippia origanoides (EOLO) and Ocimum gratissimum (EOOG) in the control of the acanthocephalan Neoechinorhynchus buttnerae in Colossoma macropomum (tambaqui). In addition, the parasitic and growth indices, and hematological, biochemical, enzymatic and histopathological parameters were evaluated in the tambaqui. After 30 days of feeding with diets containing 1.52 g EOLO kg−1, the length, mean weight and mean weight gain decreased. There was 100% survival of fish fed with the EOs, and a decrease in the rates of parasitism in fish fed with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 g EOLO kg−1, 1.03 and 2.06 g EOOG kg−1. For these concentrations, the anthelmintic efficacy of the EOLG was 62.1%, EOLO was 61.8% and EOOG was 58.7% and 59.8%, respectively. An increase in plasma levels of total protein and alkaline phosphatase was found in the fish fed with diets containing highest concentrations of EOLG and EOLO. Maintenance levels of alanine aminotransferase in plasma and aspartate aminotransferase, together with the higher frequency of mild to moderate damages in liver tissue and presence of focal point necrosis, suggest the influence of a high abundance of parasites on the biochemical and enzymatic processes of the host fish. Histomorphological and physiological indicators and a decrease in the rates of parasites with diets containing 0.86 g EOLG kg−1, 0.76 g EOLO kg−1 and 1.03 and 2.06 g EOOG kg−1 indicate that this is a promising therapeutic alternative in the control of acanthocephalosis in tambaqui. 650 $aHistopathology 650 $aPhysiology 650 $aFisiologia 650 $aFisiologia Animal 650 $aHistopatologia 650 $aPeixe 650 $aPiscicultura 650 $aTambaqui 653 $aEfficacy 653 $aEficácia 653 $aFish farming 700 1 $aBRANDÃO, F. R. 700 1 $aTAVARES-DIAS, M. 700 1 $aBARBOSA, B. C. N. 700 1 $aROCHA, M. J. S. 700 1 $aMATOS, L. V. 700 1 $aSOUZA, D. C. M. 700 1 $aMAJOLO, C. 700 1 $aOLIVEIRA, M. R. de 700 1 $aCHAVES, F. C. M. 700 1 $aCHAGAS, E. C. 773 $tAquaculture$gv. 578, Article 740043, Jan. 2024.
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