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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  20/11/2020
Data da última atualização:  20/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, A. P. O.; SILVA, M. C. N.; BERETTA, E. S.; FONSECA, F. A. L. da; PARISI, G.; CONCEIÇÃO, L. E. C. da; GONÇALVES, L. U.
Afiliação:  ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; MARCELLO CAPPIO NUNES SILVA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; EMILIANO SALVATORE BERETTA, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; FLAVIO AUGUSTO LEAO DA FONSECA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; GIULIANA PARISI, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; LUIS EUGENIO CASTANHEIRA DA CONCEICAO, SPAROS, Olhão-Portugal; LIGIA URIBE GONCALVES, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA, Manaus-AM.
Título:  Effect of dietary taurine supplementation on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, v. 50, n. 4, p. 289-294, 2020.
ISSN:  0044-5967
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201904361
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  For some fish species, dietary taurine supplementation has been proven necessary in feeds with considerable utilization of vegetable proteins to substitute fishmeal. Pirarucu, Arapaima gigas feeds mainly on taurine-rich animal items in nature, therefore this study aimed to evaluate the effect of dietary taurine supplementation (0, 0.5, 1, 1.5 and 3%) on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. A commercial feed was utilized as the basal diet for the experimental diets. Three hundred fish (20.8 ± 2.3 g) were randomly distributed in 15 tanks and fed for 28 days. At the end of the trial, dietary taurine supplementation did not affect fish growth, feed consumption and feed efficiency. The original amounts of taurine (0.18%) and methionine (1.13%) in the commercial feed (0% taurine diet) apparently sufficed to promote adequate pirarucu growth, with no variation noted in the main blood physiological parameters. Further studies to assess whether taurine is conditionally essential for the pirarucu fed methionine-deficient diets are needed to elucidate the functionality of this nutrient for the studied species.
Thesagro:  Farinha de Peixe; Metionina; Pirarucu; Proteína Vegetal.
Thesaurus Nal:  Arapaima gigas; Fish meal; Methionine; Vegetable protein.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218020/1/CNPASA-2020-aa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA964 - 1UPCAP - DD20202020
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  07/04/2008
Data da última atualização:  06/03/2012
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  TONIETTO, J.; GUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; SILVA, G. A. da; MELLO, L. M. R. de; ZANUS, M. C.; HOFF, R.; FLORES, C. A.; FALCADE, I.; HASENACK, H.; WEBER, E.; CALZA, A. A.; FAÉ, R.
Afiliação:  JORGE TONIETTO, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; Francisco Mandelli, CNPUV; GILDO ALMEIDA DA SILVA, CNPUV; LOIVA MARIA RIBEIRO DE MELLO, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; ROSEMARY HOFF, CNPUV; Carlos Alberto Flores, Embrapa Clima Temperado; Ivanira Falcade, Universidade de Caxias do Sul; Heinrich Hasenack, UFRGS; Eliseu Weber, UFRGS; Antoninho Ademir Calza, Aprobelo; Roque Faé, Aprobelo.
Título:  Monte Belo: características da identidade regional para uma indicação geográfica de vinhos.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008.
Páginas:  16 p.
Descrição Física:  il., color.
Série:  (Embrapa Uva e Vinho. Circular Técnica, 76).
Idioma:  Português
Notas:  Disponível também no formato online.
Palavras-Chave:  Identidade regional; Indicação Geográfica; Monte Belo; Região da Serra Gaúcha; Rio Grande do Sul.
Thesagro:  Enologia; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/9754/1/cir076.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV9754 - 1UMTFL - PPFL00348CNPUV08.00348
CPACT11541 - 1UPCFL - PP015442008.01544
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