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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
20/11/2020 |
Data da última atualização: |
20/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; SILVA, M. C. N.; BERETTA, E. S.; FONSECA, F. A. L. da; PARISI, G.; CONCEIÇÃO, L. E. C. da; GONÇALVES, L. U. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; MARCELLO CAPPIO NUNES SILVA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; EMILIANO SALVATORE BERETTA, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; FLAVIO AUGUSTO LEAO DA FONSECA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; GIULIANA PARISI, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; LUIS EUGENIO CASTANHEIRA DA CONCEICAO, SPAROS, Olhão-Portugal; LIGIA URIBE GONCALVES, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA, Manaus-AM. |
Título: |
Effect of dietary taurine supplementation on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Amazonica, v. 50, n. 4, p. 289-294, 2020. |
ISSN: |
0044-5967 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201904361 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
For some fish species, dietary taurine supplementation has been proven necessary in feeds with considerable utilization of vegetable proteins to substitute fishmeal. Pirarucu, Arapaima gigas feeds mainly on taurine-rich animal items in nature, therefore this study aimed to evaluate the effect of dietary taurine supplementation (0, 0.5, 1, 1.5 and 3%) on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. A commercial feed was utilized as the basal diet for the experimental diets. Three hundred fish (20.8 ± 2.3 g) were randomly distributed in 15 tanks and fed for 28 days. At the end of the trial, dietary taurine supplementation did not affect fish growth, feed consumption and feed efficiency. The original amounts of taurine (0.18%) and methionine (1.13%) in the commercial feed (0% taurine diet) apparently sufficed to promote adequate pirarucu growth, with no variation noted in the main blood physiological parameters. Further studies to assess whether taurine is conditionally essential for the pirarucu fed methionine-deficient diets are needed to elucidate the functionality of this nutrient for the studied species. |
Thesagro: |
Farinha de Peixe; Metionina; Pirarucu; Proteína Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Arapaima gigas; Fish meal; Methionine; Vegetable protein. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218020/1/CNPASA-2020-aa.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
07/04/2008 |
Data da última atualização: |
06/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
TONIETTO, J.; GUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; SILVA, G. A. da; MELLO, L. M. R. de; ZANUS, M. C.; HOFF, R.; FLORES, C. A.; FALCADE, I.; HASENACK, H.; WEBER, E.; CALZA, A. A.; FAÉ, R. |
Afiliação: |
JORGE TONIETTO, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; Francisco Mandelli, CNPUV; GILDO ALMEIDA DA SILVA, CNPUV; LOIVA MARIA RIBEIRO DE MELLO, CNPUV; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; ROSEMARY HOFF, CNPUV; Carlos Alberto Flores, Embrapa Clima Temperado; Ivanira Falcade, Universidade de Caxias do Sul; Heinrich Hasenack, UFRGS; Eliseu Weber, UFRGS; Antoninho Ademir Calza, Aprobelo; Roque Faé, Aprobelo. |
Título: |
Monte Belo: características da identidade regional para uma indicação geográfica de vinhos. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. |
Páginas: |
16 p. |
Descrição Física: |
il., color. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Circular Técnica, 76). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Disponível também no formato online. |
Palavras-Chave: |
Identidade regional; Indicação Geográfica; Monte Belo; Região da Serra Gaúcha; Rio Grande do Sul. |
Thesagro: |
Enologia; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/9754/1/cir076.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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