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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
16/04/2007 |
Data da última atualização: |
29/06/2017 |
Autoria: |
RIBEIRO, J. F.; OLIVEIRA, M. C. de; SANTOS, J. C. G. dos; SILVA, M. R. da; HAYES, K. M.; BARROS, C. J. da S.; MARTINS, R. C.; ALMEIDA, S. P. de; AQUINO, F. de G.; MOREIRA, K. L.; ROCHA, F. E. de C. |
Título: |
Educação ambiental e conservação do bioma cerrado: valoração e uso sustentável. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2006. |
Descrição Física: |
1 folder. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Environments; Nature conservation. |
Thesagro: |
Cerrado; Ecologia; Educação; Meio Ambiente; Preservação da Natureza. |
Thesaurus Nal: |
ecology; education. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/27666/1/p2006_06.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/10/2021 |
Data da última atualização: |
03/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MARTINS, G. R.; GUEDES, D.; PAULA, U. L. M. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; LUTTERBACH, M. T. S.; REZNIK, L. Y.; SÉRVULO, E. F. C.; ALVIANO, C. S.; SILVA, A. J. R. da; ALVIANO, D. S. |
Afiliação: |
GABRIEL ROCHA MARTINS, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DOUGLAS GUEDES, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; URBANO LUIZ MARQUES DE PAULA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; MARCIA TERESA SOARES LUTTERBACH, Instituto Nacional de Tecnologia, Divisão de Degradação e Corrosão; LEILA YONE REZNIK, Escola de Química, Centro de Tecnologia, UFRJ; ELIANA FLÁVIA CAMPORESE SÉRVULO, Escola de Química, Centro de Tecnologia,UFRJ; CELUTA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; ANTONIO JORGE RIBEIRO DA SILVA, Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ; DANIELA SALES ALVIANO, Instituto de Microbiologia Paulo de Góes, Bloco I, Centro de Ciências da Saúde, UFRJ. |
Título: |
Açaí (Euterpe oleracea Mart.) seed extracts from different varieties: a source of proanthocyanidins and eco-friendly corrosion inhibition activity. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 26, 3433, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Euterpe oleracea Mart. (Arecaceae) is an endogenous palm tree from the Amazon region. Its seeds correspond to 85% of the fruit’s weight, a primary solid residue generated from pulp production, the accumulation of which represents a potential source of pollution and environmental problems. As such, this work aimed to quantify and determine the phytochemical composition of E. oleracea Mart. seeds from purple, white, and BRS-Paráaçaívarieties using established analytical methods and also to evaluate it as an eco-friendly corrosion inhibitor. The proanthocyanidin quantification (n-butanol/hydrochloric acid assay) between varieties was 6.4–22.4 (w/w)/dry matter. Extract characterization showed that all varieties are composed of B-type procyanidin with a high mean degree of polymerization (mDP ≥10) by different analytical methodologies to ensure the results. The purple açaíextract, which presented 22.4% (w/w) proanthocyanidins/dry matter, was tested against corrosion of carbon steel AISI 1020 in neutral pH. The crude extract (1.0 g/L) was effective in controlling corrosion on the metal surface for 24 h. Our results demonstrated that the extracts rich in polymeric procyanidins obtained from industrial açaíwaste could be used to inhibit carbon steel AISI 1020 in neutral pH as an abundant, inexpensive, and green source of corrosion inhibit |
Palavras-Chave: |
Açaí branco; BRS-Pará. |
Thesagro: |
Açaí; Espectrometria; Euterpe Oleracea; Resíduo Orgânico; Semente. |
Thesaurus NAL: |
Mass spectrometry; Seeds. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02351naa a2200337 a 4500 001 2135626 005 2021-11-03 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARTINS, G. R. 245 $aAçaí (Euterpe oleracea Mart.) seed extracts from different varieties$ba source of proanthocyanidins and eco-friendly corrosion inhibition activity.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aEuterpe oleracea Mart. (Arecaceae) is an endogenous palm tree from the Amazon region. Its seeds correspond to 85% of the fruit’s weight, a primary solid residue generated from pulp production, the accumulation of which represents a potential source of pollution and environmental problems. As such, this work aimed to quantify and determine the phytochemical composition of E. oleracea Mart. seeds from purple, white, and BRS-Paráaçaívarieties using established analytical methods and also to evaluate it as an eco-friendly corrosion inhibitor. The proanthocyanidin quantification (n-butanol/hydrochloric acid assay) between varieties was 6.4–22.4 (w/w)/dry matter. Extract characterization showed that all varieties are composed of B-type procyanidin with a high mean degree of polymerization (mDP ≥10) by different analytical methodologies to ensure the results. The purple açaíextract, which presented 22.4% (w/w) proanthocyanidins/dry matter, was tested against corrosion of carbon steel AISI 1020 in neutral pH. The crude extract (1.0 g/L) was effective in controlling corrosion on the metal surface for 24 h. Our results demonstrated that the extracts rich in polymeric procyanidins obtained from industrial açaíwaste could be used to inhibit carbon steel AISI 1020 in neutral pH as an abundant, inexpensive, and green source of corrosion inhibit 650 $aMass spectrometry 650 $aSeeds 650 $aAçaí 650 $aEspectrometria 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aResíduo Orgânico 650 $aSemente 653 $aAçaí branco 653 $aBRS-Pará 700 1 $aGUEDES, D. 700 1 $aPAULA, U. L. M. de 700 1 $aOLIVEIRA, M. do S. P. de 700 1 $aLUTTERBACH, M. T. S. 700 1 $aREZNIK, L. Y. 700 1 $aSÉRVULO, E. F. C. 700 1 $aALVIANO, C. S. 700 1 $aSILVA, A. J. R. da 700 1 $aALVIANO, D. S. 773 $tMolecules$gv. 26, 3433, 2021.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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