Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  06/04/2005
Data da última atualização:  06/04/2005
Autoria:  BORATO, C. E.; RIUL JÚNIOR, A.; CARVALHO, A. C. P. L. F.; FONSECA, F. J.; MATTOSO, L. H. C.
Título:  Electronic tongue: science mimicking nature.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS ON SYNTHETIC RECEPTORS, 1. out. 2003, Lisboa, Portugal. Programme and abstracts... Lisboa : Elsevier, 2003. Ref. P3.35.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of new materiais has being pave lhe way for lhe progress of technologies that would be considered science fiction a few years ago. Therefore, their feasibility is turning it over as many applications are becoming real. In this sense conducting polymers are smart materiais that have being thoroughly used for lhe development of biomimetic sensors, such as artificial muscles and more recently an "electronic tanQue". We present here a device able to differentiate tastes, made up by nanostructured thin films of conducting polymers. The senso r apes lhe human gustatory system as it cannot discriminate each chemical substance present in beverages and foodstuffs, rather grouping ali lhe information received in distinctly different patterns of r'3sponse that encode lhe taste quality (global selectivity concept). 8ased on that, this "electronic tanQue" has proven to be quite efficient in lhe recognition of tastants three orders of magnitude bellow lhe human threshold, allowing as well lhe classification and discrimination of wines, with regard to vintage, vineyard and brands, without complex laboratory analysis. Preliminary experirr,ents carried out with artificial neural networks show that a high resolving power is rendered to this device, pointing to a prominent wine classification accuracy. In addition, it does not suffer from lack of sensitivity due to long term exposure to a certain substance, unlike lhe case of humans, presenting an enormous potential of applicat... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Língua eletrônica.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8810 - 1UPCSP - --PROCI-03.001542003.00154
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  05/02/2016
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAÚJO, G. S. S.; CAMPOS, A. G. de; BATISTA, A. M.; COURA, P. A. M. da C.; OLIVEIRA, M. F. de; FREITAS, D. A. F. de; SILVA, B. M.
Afiliação:  MAURILIO FERNANDES DE OLIVEIRA, CNPMS.
Título:  Influência dos diferentes tipos de manejo do solo na qualidade física de um Latossolo Vermelho distrófico.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA DO IFSULDEMINAS, 7.; SIMPÓSIO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2015, Poços de Caldas. Anais. Poços de Caldas: IFSuldeminas, 2015.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Sistema de manejo.
Thesagro:  Física do solo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/138572/1/Influencia-diferentes-2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS26866 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional