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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2020
Data da última atualização:  09/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M.
Afiliação:  Juliane Barreto de Oliveira, (1) LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; Ricardo Egipto, INIAV, I.P., Pólo de Dois Portos, Quinta da Almoínha, 2565-191 Dois Portos, Portugal; Olga Laureano, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; Rogério de Castro, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Jorge Manuel Ricardo da Silva, LEAF-Linking Landscape, Environment, Agriculture and Food - Instituto Superior de Agronomia, Universidade de Lisboa, Tapada da Ajuda, 1349-017 Lisboa, Portugal.
Título:  Chemical and sensorial characterization of tropical syrah wines produced at different altitudes in northeast of the Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  South African Journal of Enology and Viticulture, v. 40, . 2, p. 157-171, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Over the years, viticulture has expanded to new regions outside the temperate zones, such as Northeast Brazil, India, Thailand, Myanmar, Vietnam, Bangladesh and Venezuela, characterized by the production of tropical wines. It is important for the productive sector to comprehend the effects of grapevine interaction with the characteristics of each new region on wines composition. In this study, the composition of wines of Syrah from two regions with different altitudes in Northeast Brazil were analyzed by different methodologies to characterize chemical compounds as sugar, acids, minerals, phenolics (anthocyanins, flavonols, stilbenes and condensed tannins) and the sensory profile. The wines of the Bahia region (1100 m of altitude) obtained high concentrations for chemical parameters related to color, monomeric anthocyanins, stilbenes and monomeric and oligomeric tannins. Wines of the low altitude region, Pernambuco (350 m of altitude) were characterized by higher concentrations of flavonols (kaempferol, isorhamnetin, quercetin and rutin) and polymerized tannins. The chemical composition of wines from the two studied regions was influenced by altitude. A trend towards higher concentrations in most for phenolic compounds analyzed was observed in wines from the higher altitude region during the two years of study. Regarding the sensory profile, fruity, floral, herbaceous and empyreumatic attributes aromatic obtained highest scores in wines of the 350 m altitude region, the othe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Altitude tropical region; Organic acids; Semi-arid tropical region; Syrah.
Thesagro:  Ácido Orgânico; Composto Fenólico; Uva.
Thesaurus Nal:  Grapes; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208394/1/3101-12295-3-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18410 - 1UPCAP - DD
CPATSA60000 - 1UPCAP - DD
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Registros recuperados : 11
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1.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; PIRES, C. B.; CHAVES FILHO, N. Comparação do valor nutritivo da brachiaria sp. e da andaca (Comelina virginia) para vacas mestiças em regime de campo, visando a produção de leite. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 8., 1971, Rio de Janeiro. Anais...Rio de Janeiro: SBZ, 1971. p.107-108.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; PIRES, C. B.; CHAVES FILHO, N. Estudos sobre nível proteíco e uréia na alimentação de vacas mestiças em produção. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 8., 1971, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: SBZ, 1971. p. 183-184.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCHAVES FILHO, N.; WANDERLEY, R. C.; PIRES, C. B. Estudo comparativo entre uma pastagem nativa e o capim pangola (Digitaria decumbens) visando a produção de leite. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA ZOOTECNIA, 11., 1974, Fortaleza, CE. Anais... Fortaleza: SBZ, 1974. p. 280.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; PIRES, C. B.; CHAVES FILHO, N. A mamona destoxicada e a uréia na alimentação de vacas em lactação. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 8., 1971, Rio de Janeiro. Anais...Rio de Janeiro: SBZ, 1971. p.182-184.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBOSE, M. L. V.; WANDERLEY, R. C.; PIRES, C. B. Digestibilidade da matéria seca do feno de alfafa e farelo de mamona desintoxicada pela técnica do "saco de nylon". In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 11., 1974, Fortaleza. Anais...Fortaleza: SBZ, 1974. p. 318-319.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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6.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; CHAVES FILHO, N.; PIRES, C. B. Duodenal amino acid supply in dairy cows. Journal of Animal Science, v. 66, n.suppl 1, p. 484, 1980.
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCHAVES FILHO, N.; WANDERLEY, R. C.; PIRES, C. B. Suplementação de melaço para gado em pastoreio no período de estiagem na zona da mata do estado de Pernambuco, Brasil. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA ZOOTECNIA, 10., Porto Alegre. Anais...Porto Alegre: SBZ, 1973. p.42-43.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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8.Imagem marcado/desmarcadoRANGEL, J. H. A.; WANDERLEY, R. D. C.; PIMENTEL, C. R. M.; PIRES, C. B. Competição de gramíneas no agreste de Pernambuco: município de Surubim. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 13., 1976, Salvador. Anais...Salvador: SBZ, 1976. p.290-291.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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9.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; RANGEL, J. H.; PIRES, C. B.; PIMENTEL, C. R. M. Produção de carne em pasto de pangola reservado para utilização na época seca no Agreste de Pernambuco. Revista Brasileira de Zootecnia, Brasilia, v. 6, n. 1, p. 132-139, 1977.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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10.Imagem marcado/desmarcadoWANDERLEY, R. D. C.; RANGEL, J. H.; PIRES, C. B.; PIMENTEL, C. R. M. Produção de carne em pasto de pangola reservado para utilização na época seca no Agreste de Pernambuco. Revista Brasileira de Zootecnia, Brasilia, v.6, n.132, p.132-139, 1977.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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11.Imagem marcado/desmarcadoPIRES, C. B.; FARIA, C. U.; VIU, M. A. de O.; TERRA, J. P.; LOPES, D. T.; MAGNABOSCO, C. de U.; LÔBO, R. B. Modelos bayesianos de limiar e linear na estimação de parâmetros genéticos para características morfológicas de bovinos da raça Nelore. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 11, n. 3, p. 651-661, jul./set., 2010. p. 651-661
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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