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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  12/08/2004
Data da última atualização:  11/09/2007
Autoria:  MESSIAS, R. A.; MILORI, D. M. B. P.; REZENDE, M. O. de O.
Título:  Fluorescence spectroscopy applied to humic acids extracted from peat vermicompost.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: MARTIN-NETO, L.; MILORI, D.M.B.P.; SILVA, W.T.L. (Ed.). Humic substances and soil and water environment: International Meeting of IHSS, 12. São Carlos : Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2004. p. 407-408.
Idioma:  Inglês
Notas:  CLASSIFICAÇÃO CDD: 630
Conteúdo:  I. INTRODUCTION Allhough some similarilies, humic acids (HA) from peal and vermicomposl have significant differences in their structures, mainly as to lhe condensation degree, and, consequently, humification degree. While the humification from the peal look thousand of years 10 occur, the humification of vermicompost look few months. Many researches have demostrated the potential of fluorescence spectroscopy for the evaluation of humification (Kalbilz el al., 1999; Milori el al., 2002; Zsolnay et al., 1999). The aim of Ihis work is 10 use the humification index oblained by fluorescence spectroscopy and proposed by Milori el al. of HÁ from peal and vermicompost.
Palavras-Chave:  fluorescence spectroscopy; vermicompost.
Thesaurus Nal:  humic acids; peat.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8328 - 1UMTSP - --PROCI-04.000072004.00007
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Biblioteca(s):  Embrapa Algodão; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/03/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CARVALHO, M. da C. S.; NASCENTE, A. S.; FERREIRA, G. B.; MUTADIUA, C. A. P.; DENARDIN, J. E.
Afiliação:  MARIA DA CONCEICAO SANTANA CARVALHO, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; GILVAN BARBOSA FERREIRA, CNPA; CELSO A. P. MUTADIUA; JOSE ELOIR DENARDIN, CNPT.
Título:  Phosphorus and potassium fertilization increase common bean grain yield in Mozambique.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 22, n. 5, p. 308-314, 2018.
ISSN:  1807-1929
DOI:  10.1590/1807-1929/agriambi.v22n5p308-314
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is little information about common bean fertilization in African Savannas. The objectives of this study were as follows: i) to evaluate the common bean yield potential in the environmental conditions of Lichinga, Niassa, Mozambique, and ii) to determine the common bean response to phosphorus and potassium fertilization applied together in order to verify whether the interpretation of soil analysis for the Brazilian Cerrado could be adopted for Savanna soils in Mozambique. The experimental design was a randomized block design in a 5 x 4 x 2 factorial arrangement. Treatments consisted of a combination of phosphorus doses (0, 35, 70, 140 and 280 kg ha-1 of P2O5), potassium doses (0, 50 100 and 200 kg ha-1 of K2O), and different growing seasons (2012/2013 and 2013/2014). The field rainfed experiments were conducted in Lichinga city, province of Niassa. Common bean crops presented high productivity potential in rainfed systems in the environmental conditions of Lichinga, Niassa, Mozambique, reaching grain yields of up to 3,600 kg ha-1 depending on the rates of fertilization with phosphorus and potassium. Common beans responded to phosphorus and potassium fertilization despite high contents of these nutrients in the soil, according to the interpretation of soil analysis for the Brazilian Cerrado. Maximum grain yield in the average of two growing seasons was estimated to occur for 239 kg ha-1 of P2O5 and 141 kg ha-1 of K2O, indicating that further calibration studies for P an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Componentes da produção; Moçambique.
Thesagro:  Adubação; Características agronômicas; Feijão; Fertilidade do solo; Phaseolus vulgaris.
Thesaurus NAL:  Beans; Soil Fertility; Yield components.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174659/1/CNPAF-2018-agriambi.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA28604 - 1UPCAP - DD
CNPAF35175 - 1UPCAP - DD20182018
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