Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  11/06/2019
Data da última atualização:  07/01/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  CATTANI, A. M.; SARTOR, T.; FALAVIGNA, V. da S.; PORTO, D. D.; SILVEIRA, C. P.; OLIVEIRA, P. R. D. de; REVERS, L. F.
Afiliação:  Amanda Malvessi Cattani, Graduate Program in Cell and Molecular Biology, Centro de Biotecnologia, Universidade Federal do RioGrande do Sul, Porto Alegre, Brazil; Tiago Sartor, Graduate Program in Cell and Molecular Biology, Centro de Biotecnologia, Universidade Federal do RioGrande do Sul, Porto Alegre, Brazil; Vítor da Silveira Falavigna, AGAP, Univ. Montpellier, CIRAD, INRA, Montpellier SupAgro, Montpellier, France; DIOGO DENARDI PORTO, CPATSA; Carolina Pereira Silveira, entro Nacional de Pesquisa de Uva e Vinho, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuaria, BentoGonçalves, Brazil; PAULO RICARDO DIAS DE OLIVEIRA, CNPUV; LUIS FERNANDO REVERS, CNPUV.
Título:  The control of bud break and flowering time in plants: contribution of epigenetic mechanisms and consequences in agriculture and breeding.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: MIROUZE, M.; BUCHER, E.; GALLUSCI, P. Advances in Botanical Research: Plant epigenetics coming of age ofr breeding applications. Elsevier: Academic Press, 2018. Cap. 9, p. 277-325.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In perennial plants, the release of bud dormancy, with subsequentflowering, resemblesthe vernalization process ofArabidopsis thalianaand cereals. Especially for perennialcrops from temperate regions, dormancy is an important adaptive trait for both survivaland growth. Exposure to sufficient chilling during winter dormancy ensures the normalphenological traits in subsequent growing periods. Here, we compile research data onmechanisms controlling the overlapping developmental processes that definedormancy induction, maintenance and release, bud burst andflowering. Recentfind-ings highlight the relevance of genome-wide epigenetic modifications related todormancy events, and more specifically the epigenetic regulation ofDORMANCY-ASSO-CIATED MADS-box,FLOWERING LOCUS CandFLOWERING LOCUS Tgenes, key integratorsof vernalization effectors onflowering. The roles of plant growth regulators in control-ling bud break andflowering are discussed in relation to epigenetic mechanisms.A growing body of knowledge demonstrates that epigenetic regulation plays a keyrole in these processes in perennial horticultural and forestry plants. We discuss themost relevant molecular and genomics research that contribute to better understand-ing of the dormancy process and pave the way to precise manipulation of dormancy-related horticultural traits, such asflowering time. Finally, some of the challenges forfurther research in bud dormancy and consequences in agriculture are discussed withinthe context of ... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Chromatin; Dormancy; Epigenetics; Flowering.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208267/1/Plant-Epigenetics-Coming-of-Age-for-Breeding-Applications-Cap9.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18191 - 1UPCPL - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  01/12/2016
Data da última atualização:  20/11/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SIVIERO, A.; BRAGA, M.; SANTOS, R. C. dos; SANTOS, V. B. dos.
Afiliação:  AMAURI SIVIERO, CPAF-Acre; Madalena Braga, Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural (Emater/AC); Rosana Cavalcante dos Santos, Instituto Federal do Acre (Ifac); Vanderley Borges dos Santos, Universidade Federal do Acre (Ufac).
Título:  Aspectos nutricionais e culinários do feijão comum e do caupi consumidos no Acre.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: MATTAR, E. P. L.; OLIVEIRA, E. de; SANTOS, R. C. dos; SIVIERO, A. (org.). Feijões do Vale do Juruá. Rio Branco, AC: Ifac, 2016.
Páginas:  cap. 12, p. 299-324.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O feijoeiro comum, pertencente à classe Dicotiledoneae, família Fabaceae, subfamília Papilionoidae, gênero Phaseolus e espécie Phaseolus vulgaris L., é a espécie mais cultivada do gênero Phaseolus e representa uma importante fonte de proteína e energia para a alimentação humana, em especial nos países onde o consumo de proteína animal é limitado, por razões econômicas ou religiosas e culturais, muito embora já tenha sido considerado de baixo valor nutritivo. No Brasil, esta leguminosa apresenta importância social e econômica, por ser responsável pelo suprimento de grande parte das necessidades alimentares da população de baixo poder aquisitivo.
Palavras-Chave:  Caupi; Cocinando; Disponibilidad de nutrientes; Frijoles.
Thesagro:  Culinária; Disponibilidade de Nutriente; Feijão; Feijão de Corda; Phaseolus Vulgaris; Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Beans; Cooking; Cowpeas; Nutrient availability.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150955/1/26217.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC26217 - 1UPCPL - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional