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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  14/11/2023
Data da última atualização:  14/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, C. M. C.; GALEANO, E. S. J.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; FERNANDES, T.; ALVES, J. P.; RETORE, M.; SILVA, M. S. J.; ORRICO, A. C. A.; GARCIA, R. A.; MACHADO, L. A. Z.
Afiliação:  CAROLINA M. COSTA ARAUJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; EDGAR SALVADOR JARA GALEANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCO ANTÔNIO PREVIDELLI ORRICO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; TATIANE FERNANDES, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOYCE P. ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCIANA RETORE, CPAO; MABIO S. J. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; ANA C. A. ORRICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; RODRIGO ARROYO GARCIA, CPAO; LUIS ARMANDO ZAGO MACHADO, CPAO.
Título:  Fermentative parameters and chemical composition of mixed silages from corn-crotalaria intercropping.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Animal Feed Science and Technology, v. 305, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115779
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of the study was to evaluate the influence of corn-crotalaria intercropping on the fermentative process, the organic acid profile, and the chemical composition of the silages produced. The trial was implemented in a randomized block design, in a 3 × 2 factorial scheme, with three types of intercrops [single corn (CSC), corn + Crotalaria juncea (CCJ), and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO)] in two spatial arrangements [A1 (corn and legume sown in the same row) and A2 (corn and legume sown in alternate rows)], with six repetitions per treatment, evaluated in two agricultural years. The silages were evaluated for fermentative losses, pH, organic acids, ammonia nitrogen, chemical composition, and in vitro dry matter degradability. The least amount of gas loss was observed in the silages produced in the first year with CCJ and the CCO (11.6 g/kg dry matter for both). The lowest pH values were verified in the silage of the treatments CSC and CCJ (3.46 and 3.44, respectively) in the second year, and for ammoniacal nitrogen (NH3-N), the lowest concentrations were observed for CSC and CCO (120.7 and 138 g/kg total nitrogen, respectively). Higher levels of lactic acid and crude protein were obtained in the silage produced with CCJ, in both years of evaluation, whereas lower contents of acid detergent fiber were observed in the silage of the treatments CSC and CCO in the spatial arrangement A2. The largest coefficients of in vitro dry matter degradability were observed in... Mostrar Tudo
Thesagro:  Crotalária; Cultivo Intercalado; Milho.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAO37440 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  03/03/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  MACIEL, J. L. N.; KOVALESKI, M.; SILVA, A. N. da; BONATO, A. L. V.; COSTA, I. F. D. da.
Afiliação:  JOAO LEODATO NUNES MACIEL, CNPT; MARCOS KOVALESKI, Bolsista DTI-C; ALIEZE NASCIMENTO DA SILVA, Universidade Federal de Santa Maria; ANA LIDIA VARIANI BONATO, CNPT; IVAN FRANCISCO DRESSLER DA COSTA, Universidade Federal de Santa Maria.
Título:  Occurrence of Pyricularia oryzae Triticum in plants of the genus Urochloa in Brazil.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 53, n. 4, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20210839
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: In this study Pyricularia spp., P. oryzae and the P. oryzae pathotype Triticum (PoT) were detected and identified in leaf segments of forage and invasive grasses located in or next to wheat fields. In 2018 and 2019, 66 samples of lesion leaf segments of Urochloa and other grasses were collected in Londrina (PR), Patos de Minas (MG), and Uberaba (MG). The detection and/or identification of the pathogens on the samples was conducted using moist chamber procedures and with the primers MoT3 and Pot2 by PCR. There were DNA amplification with the primer MoT3 (specific for PoT) for 13 (19.69%) of the samples, all of them from Urochloa. The finding that Urochloa hosts PoT at a relatively high rate raises concerns about the importance which these plants may have on the wheat blast cycle as an alternative host for the pathogen and/or source of inoculum for the disease. Resumo: Neste estudo Pyricularia spp., P. oryzae e o patótipo Triticum (PoT) de P. oryzae foram detectados e identificados em segmentos foliares de forrageiras e gramíneas invasoras de lavouras de trigo. Em 2018 e 2019, foram coletadas 66 amostras de segmentos foliares lesionados de Urochloa e outras gramíneas em Londrina (PR), Patos de Minas (MG) e Uberaba (MG). A detecção e/ou identificação dos patógenos nas amostras foi realizada por meio de procedimentos de câmara úmida e com os iniciadores MoT3 e Pot2 por PCR. Houve amplificações de DNA com o primer MoT3 (específico para PoT) em 13 (19,69%) das amostras, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brusone do trigo; Fonte de inóculo; Primer de PCR MoT3; Primer MoT3; Source of inoculum; Wheat blast.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152083/1/Occurrence-of-Pyricularia-oryzae-JMaciel.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT45500 - 1UPCAP - DD
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