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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  09/06/2011
Data da última atualização:  09/06/2011
Autoria:  CHAMPAGNE, E. T.; BETT-GARBER, K. L.; FITZGERALD, M. A.; GRIMM, C. C.; LEA, J.; OHTSUBO, K.; JONGDEE, S.; XIE, L.; BASSINELLO, P. Z.; RESURRECCION, A.; AHMAD, R.; HABIBI, F.; REINKE, R.
Afiliação:  ELAINE T. CHAMPAGNE, USDA; KAREN L. BETT-GARBER, USDA; MELISSA A. FITZGERALD, IRRI; CASEY C. GRIMM, USDA; JEANNE LEA, USDA; KEN'ICHI OHTSUBO, NIIGATA UNIVERSITY; SUPANEE JONGDEE, UBON RATCHATHANI RICE RESEARCH CENTER; LIHONG XIE, CHINA NATIONAL RICE RESEARCH INSTITUTE; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ADORACION RESURRECCION, IRRI; RAUF AHMAD, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH CENTRE, PAKISTAN; FATEMAH HABIBI, RICE RESEARCH INSTITUTE OF IRAN; RUSSELL REINKE, YANCO AGRICULTURAL INSTITUTE, AUSTRALIA.
Título:  Important sensory properties differentiating premium rice varieties.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Rice, v. 3, n. 4, p. 270-281, Dec. 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In rice-consuming countries, specific varieties are recognized as premium, ?gold standard? varieties, while others are recognized as being superior but second best, despite being identical using the current suite of tools to evaluate quality. The objectives of this study were to determine if there are distinguishable differences in sensory properties of premium and second best varieties and whether these differences are common to premium varieties. Color, an important sensory property, was determined on the raw and cooked rice using a colorimeter. As raw rice, some of the premium varieties were whiter than their second best counterparts while others were not. However, when cooked, with two exceptions, the premium varieties were of the same or greater whiteness than their counterparts. A trained sensory panel employed descriptive sensory analysis, an objective tool, to characterize and analytically measure the flavor (aromatics, taste, mouthfeel) and texture of premium and second best varieties collected from nine rice-consuming countries. Sweet taste, popcorn aroma/flavor, and water-like metallic mouthfeel showed significant differences in intensity between the premium?second best variety pairs. Slickness, roughness, and springiness were the major traits that distinguished the texture of varieties. Quality evaluation programs do not routinely measure these texture and flavor traits, but the fact that they distinguished the varieties in most pairs indicates that their measure... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Qualidade do arroz.
Thesagro:  Amilose; Arroz; Cor; Oryza sativa; Propriedade organoléptica; Proteína; Sabor.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/36054/1/rice.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30639 - 1UPCAP - DD2010.0672010.067
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  20/10/1997
Data da última atualização:  01/06/2017
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RODRIGUES, I. A.; ALVES, S. de M.; ROCHA NETO, O. G. da; SANTIAGO, E. J. A. de; CALDAS, C. das G.; MORAES, M. S. de; KAMAKURA, H.; SHIROTA, O.; IZUMI, H.; WATANABE, T.; KAWAGUCHI, K.; TAKANO, A.; YOSHIDA, A.
Afiliação:  IRENICE ALVES RODRIGUES, CPATU; SERGIO DE MELLO ALVES, CPATU; OLINTO GOMES DA ROCHA, CPATU; EDSON JOSÉ ARTIAGA DE SANTIAGO, CPATU; CLEUSA DAS GRAÇAS CALDAS, UFPA; MARLENE SILVA DE MORAES, UFPA; HIROYURI KAMAKURA, JICA; OSAMU SHIROTA, JICA; HIROMASA IZUMI, JICA; TAKASHI WATANABE, JICA; KIICHIRO KAWAGUCHI, JICA; AKIHITO TAKANO, JICA; AYA YOSHIDA, JICA.
Título:  Coleta, propagação e avaliação de plantas medicinais da Amazônia.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agroflorestal da Amazônia Oriental. Geração de tecnologia agroindustrial para o desenvolvimento do trópico úmido: síntese dos resultados do projeto. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU: JICA, 1997.
Páginas:  p. 41-44.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 90).
Idioma:  Português
Notas:  Convênio Embrapa Amazônia Oriental/JICA-1990-1997.
Conteúdo:  Selecionar, coletar, propagar, conservar e estudar plantas da Amazonia com tradicao fitoterapeutica visnado a sua utilizacao como insumo a industria farmaceutica nacional.
Palavras-Chave:  Brasil; Cephaelis ipecacauanha; Coleta; Drug plants; Ipeca; Propagacao.
Thesagro:  Jaborandi; Pilocarpus Microphyllus; Planta Medicinal; Propagação Vegetativa.
Thesaurus NAL:  Amazonia; plant propagation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67104/1/CPATU-Doc90P41.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU24423 - 1UMTPL - PP630.720811E55g1999.00356
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