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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/03/1999 |
Data da última atualização: |
03/09/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CORDEIRO, G. G.; RESENDE, G. M. de; PEREIRA, J. R.; COSTA, N. D. |
Afiliação: |
GILBERTO GOMES CORDEIRO, CPATSA; GERALDO MILANEZ DE RESENDE, CPATSA; JOSE RIBAMAR PEREIRA, CPATSA; NIVALDO DUARTE COSTA, CPATSA. |
Título: |
Utilização de agua salina e condicionador de solo na produção de beterraba no semi-arido brasileiro. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura Brasileira, v. 17, n. 1, p. 39-41, mar. 1999. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O experimento foi conduzido no Campo Experimental da Embrapa Semi-Arido em Petrolina-PE, no primeiro semestre de 1997 com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes niveis de salinidade da agua de irrigacao e do condicionador de solo Sper Sal (acido polimaleico) na producao de beterraba (Beta vulgaris L.), cultivar Early Wonder. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso com quatro repeticoes. Os tratamentos foram: agua com condutividade eletrica de 0,1 (agua do Rio Sao Francisco - testemunha) 4 e 8 dS/m e agua com condutividade eletrica 0,1,4 e 8 dS/m mais Sper Sal, com parcelas de 2 m quadrados. Os resultados obtidos mostraram que as produtividades variaram de 20,2 a 65,4t/ha para os tratamentos irrigados com agua salina mais Sper Sal e agua do Rio Sao Francisco, respectivamente. Nao se verificou diferenca significativa na produtividade quando do uso de agua com niveis de salinidade de 4 e 8 dS/m, cujas produtividades foram 29,4 e 26,3t/ha respectivamente. Nos tratamentos co Sper Sal, observou-se que na concentracao salina de 4 dS/m, o condicionador de solo demonstrou ser mais eficiente, em relacao a concentracao de 8 dS/m. |
Palavras-Chave: |
Beet; Beetroot; Brasil; Condicionador de solo; Cultivar Early Wonder; Production; Regiao Semi-arida; Semi arid zones; Semiarid region; Soil conditions. |
Thesagro: |
Água Salina; Beta Vulgaris; Beterraba; Condicionador do Solo; Irrigação; Produção; Salinidade. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; irrigation; saline water; salinity; soil conditioners. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165166/1/Milanez.pdf
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Marc: |
LEADER 02280naa a2200421 a 4500 001 1131822 005 2024-09-03 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCORDEIRO, G. G. 245 $aUtilização de agua salina e condicionador de solo na produção de beterraba no semi-arido brasileiro. 260 $c1999 520 $aO experimento foi conduzido no Campo Experimental da Embrapa Semi-Arido em Petrolina-PE, no primeiro semestre de 1997 com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes niveis de salinidade da agua de irrigacao e do condicionador de solo Sper Sal (acido polimaleico) na producao de beterraba (Beta vulgaris L.), cultivar Early Wonder. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso com quatro repeticoes. Os tratamentos foram: agua com condutividade eletrica de 0,1 (agua do Rio Sao Francisco - testemunha) 4 e 8 dS/m e agua com condutividade eletrica 0,1,4 e 8 dS/m mais Sper Sal, com parcelas de 2 m quadrados. Os resultados obtidos mostraram que as produtividades variaram de 20,2 a 65,4t/ha para os tratamentos irrigados com agua salina mais Sper Sal e agua do Rio Sao Francisco, respectivamente. Nao se verificou diferenca significativa na produtividade quando do uso de agua com niveis de salinidade de 4 e 8 dS/m, cujas produtividades foram 29,4 e 26,3t/ha respectivamente. Nos tratamentos co Sper Sal, observou-se que na concentracao salina de 4 dS/m, o condicionador de solo demonstrou ser mais eficiente, em relacao a concentracao de 8 dS/m. 650 $aBrazil 650 $airrigation 650 $asaline water 650 $asalinity 650 $asoil conditioners 650 $aÁgua Salina 650 $aBeta Vulgaris 650 $aBeterraba 650 $aCondicionador do Solo 650 $aIrrigação 650 $aProdução 650 $aSalinidade 653 $aBeet 653 $aBeetroot 653 $aBrasil 653 $aCondicionador de solo 653 $aCultivar Early Wonder 653 $aProduction 653 $aRegiao Semi-arida 653 $aSemi arid zones 653 $aSemiarid region 653 $aSoil conditions 700 1 $aRESENDE, G. M. de 700 1 $aPEREIRA, J. R. 700 1 $aCOSTA, N. D. 773 $tHorticultura Brasileira$gv. 17, n. 1, p. 39-41, mar. 1999.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
18/05/2021 |
Data da última atualização: |
18/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos. |
Afiliação: |
VINÍCIUS MARTINS SILVA, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; ANA JÚLIA NARDELI, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; NANDHARA ANGÉLICA DE CARVALHO MENDES, UNESP, Tupã, SP, Brazil; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; LOLITA WILSON, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; SCOTT D. YOUNG, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; MARTIN R. BROADLEY, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; PHILIP J. WHITE, The James Hutton Institute, Invergowrie, Dundee, DD2 5DA, UK; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil. |
Título: |
Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Dietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification. |
Thesagro: |
Açúcar; Aminoácido; Proteína; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus NAL: |
Amino acids; Phytic acid; Ureides. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223277/1/Agronomic1-s2.0-S0981942821000875-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02275naa a2200301 a 4500 001 2131867 005 2021-05-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, V. M. 245 $aAgronomic biofortification of cowpea with zinc$bvariation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aDietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification. 650 $aAmino acids 650 $aPhytic acid 650 $aUreides 650 $aAçúcar 650 $aAminoácido 650 $aProteína 650 $aVigna Unguiculata 700 1 $aNARDELI, A. J. 700 1 $aMENDES, N. A. de C. 700 1 $aROCHA, M. de M. 700 1 $aWILSON, L. 700 1 $aYOUNG, S. D. 700 1 $aBROADLEY, M. R. 700 1 $aWHITE, P. J. 700 1 $aREIS, A. R. dos 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 162, p. 378-387, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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