Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  18/05/2021
Data da última atualização:  18/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, V. M.; NARDELI, A. J.; MENDES, N. A. de C.; ROCHA, M. de M.; WILSON, L.; YOUNG, S. D.; BROADLEY, M. R.; WHITE, P. J.; REIS, A. R. dos.
Afiliação:  VINÍCIUS MARTINS SILVA, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; ANA JÚLIA NARDELI, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil; NANDHARA ANGÉLICA DE CARVALHO MENDES, UNESP, Tupã, SP, Brazil; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; LOLITA WILSON, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; SCOTT D. YOUNG, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; MARTIN R. BROADLEY, School of Biosciences, University of Nottingham, Sutton Bonington, Leicestershire, LE12 5RD, UK; PHILIP J. WHITE, The James Hutton Institute, Invergowrie, Dundee, DD2 5DA, UK; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP, Jaboticabal, SP, Brazil.
Título:  Agronomic biofortification of cowpea with zinc: variation in primary metabolism responses and grain nutritional quality among 29 diverse genotypes.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 378-387, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dietary zinc (Zn) deficiency is widespread globally, and is particularly prevalent in low- and middle-income countries (LMICs). Cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp) is consumed widely in LMICs due to its high protein content, and has potential for use in agronomic biofortification strategies using Zn. This study aimed to evaluate the effect of Zn biofortification on grain nutritional quality of 29 cowpea genotypes. Zn application did not increase cowpea yield. In 11 genotypes sucrose concentration, in 12 genotypes total sugar concentration, and in 27 genotypes storage protein concentration increased in response to Zn supply. Fifteen genotypes had lower concentrations of amino acids under Zn application, which are likely to have been converted into storage proteins, mostly comprised of albumin. Phytic acid (PA) concentration and PA/Zn molar ratio were decreased under Zn application. Six genotypes increased shoot ureides concentration in response to Zn fertilization, indicating potential improvements to biological nitrogen fixation. This study provides valuable information on the potential for Zn application to increase cowpea grain nutritional quality by increasing Zn and soluble storage protein and decreasing PA concentration. These results might be useful for future breeding programs aiming to increase cowpea grain Zn concentrations through biofortification.
Thesagro:  Açúcar; Aminoácido; Proteína; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Amino acids; Phytic acid; Ureides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223277/1/Agronomic1-s2.0-S0981942821000875-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33115 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  14/03/2012
Data da última atualização:  14/03/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  COSTA JÚNIOR, D. S.; PEREIRA, M. E. C.; SOUZA, F. V. D.
Afiliação:  DAVI SILVA COSTA JÚNIOR, UFRB; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF.
Título:  Pós-colheita em hastes florais de abacaxi ornamental tratadas com soluções de condicionamento.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 5., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2011.
Páginas:  1 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  PDF. 091_11.
Conteúdo:  O manejo pós-colheita é uma etapa fundamental na manutenção da qualidade do produto, aumento da durabilidade e redução das perdas de inflorescências após o corte. Atualmente essa etapa é um dos principais problemas enfrentados pela floricultura brasileira, causando perdas consideráveis entre a produção e o consumidor final que variam de 20% a 50%.
Palavras-Chave:  Abacaxi ornamental; Manejo pós-colheita.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55749/1/Pos-colheita-hastes-MARCIO-CANTO-091-11.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF28316 - 1UPCRA - PPCD 2012.001
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional