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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/01/2017
Data da última atualização:  25/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAMARGO, A. C. de; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F.
Afiliação:  ADRIANO COSTA DE CAMARGO, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfoundland, Canada; MARISA APARECIDA BISMARA REGITANO-D’ARCE, ESALQ; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; FEREIDOON SHAHIDI, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfoundland, Canada.
Título:  Enzyme-assisted extraction of phenolics from winemaking by-products: Antioxidant potential and inhibition of alpha-glucosidase and lipase activities.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 212, p. 395-402, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.05.047
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Phenolics in food and agricultural processing by-products exist in the soluble and insoluble-bound forms. The ability of selected enzymes in improving the extraction of insoluble-bound phenolics from the starting material (experiment I) or the residues containing insoluble-bound phenolics (experiment II) were evaluated. Pronase and Viscozyme improved the extraction of insoluble-bound phenolics as evaluated by total phenolic content, antioxidant potential as determined by ABTS and DPPH assays, and hydroxyl radical scavenging capacity, reducing power as well as evaluation of inhibition of alpha-glucosidase and lipase activities. Viscozyme released higher amounts of gallic acid, catechin, and prodelphinidin dimer A compared to Pronase treatment. Furthermore, p-coumaric and caffeic acids, as well as procyanidin dimer B, were extracted with Viscozyme but not with Pronase treatment. Solubility plays an important role in the bioavailability of phenolic compounds, hence this study may assist in better exploitation of phenolics from winemaking by-products as functional food ingredients and/or supplements.
Palavras-Chave:  Flavonóides; HPLC; Processamento de alimento; Subproduto de vinificação.
Thesagro:  Composto Fenólico; Enzima; Tecnologia de alimento.
Thesaurus Nal:  Flavonoids; Phenolic acids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154236/1/Aline-1-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56354 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  06/06/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  DIAS FILHO, M. B.
Afiliação:  MOACYR BERNARDINO DIAS FILHO, CPATU.
Título:  Degradação de pastagens: o que é e como evitar.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa, 2017.
Páginas:  19 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Oorientar o produtor rural no planejamento e uso de práticas de manejo que se traduzam em pastagens mais sustentáveis, contribuindo assim para o aumento da produtividade no campo e a preservação do meio ambiente.
Palavras-Chave:  Degradação de pastagem.
Thesagro:  Erosão do solo; Manejo do solo; Meio ambiente; Pastagem.
Thesaurus NAL:  Pastures.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/160580/1/TC-11-17-Cartilha-Pastagem-V04.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU53800 - 1UMTFL - PP1280912809
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