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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
07/08/2013 |
Data da última atualização: |
07/08/2013 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SAMPAIO, F. G.; BOIJINK, C. de L.; RANTIN, F. T. |
Afiliação: |
CHEILA DE LIMA BOIJINK, CPAA. |
Título: |
O uso do sulfato de cobre em ecossistemas aquáticos: fatores que afetam sua toxicidade em peixes de água doce. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2013. |
Páginas: |
101 p. |
Série: |
(Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 91). |
ISSN: |
1516-4691 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O aumento mundial da contaminação de sistemas de água doce com inúmeros compostos químicos industriais e naturais é hoje um dos principais problemas ambientais.Mineração, emissão de esgoto doméstico, aplicação de fertilizantes e pesticidas degradam severamente os ecossistemas aquáticos com metais pesados. A aquicultura, caracterizada nas últimas décadas como potencial atividade agropecuária não está isenta desta negativa contribuição, uma vez que utiliza, em sua cadeia produtiva, compostos que interferem diretamente na cadeia trófica dos sistemas aquícolas. Dentre os principais produtos utilizados na piscicultura, para contornar as dificuldades no processo produtivo, pode-se citar o sulfato de cobre (CuSO4) que, quando utilizado indevidamente, gera efeitos tóxicos para as espécies aquáticas. |
Palavras-Chave: |
Ecossistema aquático. |
Thesagro: |
Aquicultura; Peixe de água doce; Poluição da água; Sulfato de cobre; Toxidez. |
Thesaurus Nal: |
copper sulfate; fish culture; freshwater fish; toxicity; water pollution. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/86875/1/Doc-91.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
23/11/2020 |
Data da última atualização: |
23/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUSA, N. C. M.; MICHEREFF FILHO, M.; SILVA, P. A.; TORRES, J. B. |
Afiliação: |
NAYARA C. M. SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MIGUEL MICHEREFF FILHO, CNPH; PALOMA A. SILVA; JORGE B. TORRES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Determination of an economic injury level for old world bollworm (Lepidoptera: Nactuidae) in processing tomato in Brazil. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Economic Entomology, v. 113, n. 4, p. 1881-1887 May 2020. |
DOI: |
10.1093/jee/toaa082 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tomato plants host various herbivores, including the Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae),recently introduced into South and Central America. It is a harmful pest for tomato crops, damaging mainly the flowers and fruits. The assessment of losses and the establishment of economic injury level (EIL) and economic threshold (ET) are core steps toward establishing a control program. We determined losses caused by H. armigera on processing tomato and estimated EIL/ET values. Trials were run during two growing seasons using tomato plants caged in the field. The field cage experiment consisted of six densities of H. armigera second instar larvae (0, 1, 3, 6, 12, and 24 larvae per row meter) at two infestations periods spaced 15 d apart with the first infestation done 90 d after transplanting. The larvae were placed individually on the third upper fully developed leaf. The number of healthy and damaged fruits, size, and weight of the fruits were measured. Yield losses as a function of infestation of 1?24 larvae per row meter ranged from 4 to 34% and resulted in a yield reduction of 1.22?12.77 kg per row meter. The EIL ranged from 1.41 to 1.72 and from 2.11 to 2.58 larvae perrow meter of plants in 2017 and 2018 cropping seasons, respectively. Helicoverpa armigera causes significant reduction of tomato yield. These EIL values will enable better control decision-making in processing tomato. |
Thesagro: |
Controle Químico. |
Thesaurus NAL: |
Chemical control. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02061naa a2200193 a 4500 001 2126951 005 2020-11-23 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1093/jee/toaa082$2DOI 100 1 $aSOUSA, N. C. M. 245 $aDetermination of an economic injury level for old world bollworm (Lepidoptera$bNactuidae) in processing tomato in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aTomato plants host various herbivores, including the Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae),recently introduced into South and Central America. It is a harmful pest for tomato crops, damaging mainly the flowers and fruits. The assessment of losses and the establishment of economic injury level (EIL) and economic threshold (ET) are core steps toward establishing a control program. We determined losses caused by H. armigera on processing tomato and estimated EIL/ET values. Trials were run during two growing seasons using tomato plants caged in the field. The field cage experiment consisted of six densities of H. armigera second instar larvae (0, 1, 3, 6, 12, and 24 larvae per row meter) at two infestations periods spaced 15 d apart with the first infestation done 90 d after transplanting. The larvae were placed individually on the third upper fully developed leaf. The number of healthy and damaged fruits, size, and weight of the fruits were measured. Yield losses as a function of infestation of 1?24 larvae per row meter ranged from 4 to 34% and resulted in a yield reduction of 1.22?12.77 kg per row meter. The EIL ranged from 1.41 to 1.72 and from 2.11 to 2.58 larvae perrow meter of plants in 2017 and 2018 cropping seasons, respectively. Helicoverpa armigera causes significant reduction of tomato yield. These EIL values will enable better control decision-making in processing tomato. 650 $aChemical control 650 $aControle Químico 700 1 $aMICHEREFF FILHO, M. 700 1 $aSILVA, P. A. 700 1 $aTORRES, J. B. 773 $tJournal of Economic Entomology$gv. 113, n. 4, p. 1881-1887 May 2020.
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