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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
23/11/2017 |
Data da última atualização: |
17/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NASCIMENTO, F. N. do; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RAMOS, H. M. |
Afiliação: |
FÁBIO NUNES DO NASCIMENTO, IFPI; EDSON ALVES BASTOS, CPAMN; MILTON JOSE CARDOSO, CPAMN; ADERSON SOARES DE ANDRADE JUNIOR, CPAMN; HERBERT MOREIRA RAMOS, PPGA. |
Título: |
Desempenho da produtividade de espigas de milho verde sob diferentes regimes hídricos. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 16, n. 1, p. 94-108, 2017. |
ISSN: |
1980-6477 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v16n1p94-108 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O cultivo do milho verde irrigado está em expansão na região Nordeste do Brasil e há uma forte demanda. Entretanto, há necessidade de informações técnica e cientifica sobre o manejo de irrigação adequado. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes lâminas de irrigação sobre os componentes de produção e a produtividade de espigas verde do híbrido duplo comercial AG 1051, nas condições edafoclimáticas de Teresina, Piauí. Os tratamentos, dispostos em blocos ao acaso com quatro repetições, constaram de cinco lâminas de irrigação: 165,51, 208,85, 255,32, 304,39 e 340,57 mm. Durante a condução do experimento, a precipitação não ultrapassou 17 mm, a umidade relativa do ar manteve-se na faixa de 62% a 68% e as temperaturas do ar mínimas, médias e máximas apresentaram uma variação entre 22 °C e 35 °C. Os resultados de produtividade de espiga verde empalhada e despalhada foram de 13.453,13 kg ha-1 e 8.465,62 kg ha-1, respectivamente, obtidos com a lâmina de irrigação de 340,57 mm. Os componentes de produção comprimento e diâmetro de espiga empalhada e despalhada, média de grãos por espiga e número de grãos por fileiras foram os que melhor contribuíram para esses resultados. |
Palavras-Chave: |
Espiga comercial. |
Thesagro: |
Aspersão; Hibrido; Irrigação. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167395/1/Artigo-milho-e-Sorgo.pdf
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Marc: |
LEADER 02012naa a2200241 a 4500 001 2080622 005 2022-05-17 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1980-6477 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v16n1p94-108$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, F. N. do 245 $aDesempenho da produtividade de espigas de milho verde sob diferentes regimes hídricos.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aO cultivo do milho verde irrigado está em expansão na região Nordeste do Brasil e há uma forte demanda. Entretanto, há necessidade de informações técnica e cientifica sobre o manejo de irrigação adequado. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes lâminas de irrigação sobre os componentes de produção e a produtividade de espigas verde do híbrido duplo comercial AG 1051, nas condições edafoclimáticas de Teresina, Piauí. Os tratamentos, dispostos em blocos ao acaso com quatro repetições, constaram de cinco lâminas de irrigação: 165,51, 208,85, 255,32, 304,39 e 340,57 mm. Durante a condução do experimento, a precipitação não ultrapassou 17 mm, a umidade relativa do ar manteve-se na faixa de 62% a 68% e as temperaturas do ar mínimas, médias e máximas apresentaram uma variação entre 22 °C e 35 °C. Os resultados de produtividade de espiga verde empalhada e despalhada foram de 13.453,13 kg ha-1 e 8.465,62 kg ha-1, respectivamente, obtidos com a lâmina de irrigação de 340,57 mm. Os componentes de produção comprimento e diâmetro de espiga empalhada e despalhada, média de grãos por espiga e número de grãos por fileiras foram os que melhor contribuíram para esses resultados. 650 $aAspersão 650 $aHibrido 650 $aIrrigação 653 $aEspiga comercial 700 1 $aBASTOS, E. A. 700 1 $aCARDOSO, M. J. 700 1 $aANDRADE JUNIOR, A. S. de 700 1 $aRAMOS, H. M. 773 $tRevista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas$gv. 16, n. 1, p. 94-108, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
02/06/2020 |
Data da última atualização: |
03/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VIANA, E. de S.; SASAKI, F. F. C.; REIS, R. C.; JUNGHANS, D. T.; GUEDES, I. S. A.; SOUZA, E. G. |
Afiliação: |
ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; FABIANA FUMI CERQUEIRA SASAKI, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; DAVI THEODORO JUNGHANS, CNPMF; IOHANA SCARLET ALMEIDA GUEDES, FAMAM; ELAINE GOES SOUZA, CNPMF. |
Título: |
Quality of fusariosis-resistant pineapple FRF 632, harvested at different maturity stages. 1 |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, Mossoró, v. 33, n. 2, p. 541 ?549, abr./jun., 2020 |
ISSN: |
0100-316X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the influence of the harvest maturity stages on the physical, chemical and sensorial quality of the pineapple genotype FRF 632. The fruits were harvested in the maturity stages "green-ripe", "spotted", "colored" and "yellow" and evaluated regarding fruit and flesh mass; flesh yield; fruit and crown length; diameter of the basal, middle and top fruit sections; flesh color; titratable acididy (TA); translucency; soluble solids (SS); SS/TA ratio; and sensory acceptance of the attributes color, aroma, flavor, texture/firmness, overall acceptance and intensities of the attributes sweetness, acidity and firmness, using the just about right scale. There was no difference for the majority of the physical traits of the fruits at the various harvest maturity stages. The fruits had average mass of about 1,100 g. There was a gradual increase in the content of soluble solids and the SS/TA ratio during ripening. The fruits collected at the "colored" and "yellow" stages had the highest approval percentages and were considered to have ideal sweetness and acidity by the majority of consumers in sensorial tests. However, the preference mapping revealed a greater preference for fruits harvested in the "spotted" and "colored" stages for all the attributes assessed, unlike what was observed in the test of average and approval percentage. Therefore, the physical, chemical and sensorial tests indicate that the fruits harvested in the ?colored? maturity stage were most preferred by consumers, since they had high approval percentage, as well as ideal sweetness and acidity. MenosThe objective of this study was to evaluate the influence of the harvest maturity stages on the physical, chemical and sensorial quality of the pineapple genotype FRF 632. The fruits were harvested in the maturity stages "green-ripe", "spotted", "colored" and "yellow" and evaluated regarding fruit and flesh mass; flesh yield; fruit and crown length; diameter of the basal, middle and top fruit sections; flesh color; titratable acididy (TA); translucency; soluble solids (SS); SS/TA ratio; and sensory acceptance of the attributes color, aroma, flavor, texture/firmness, overall acceptance and intensities of the attributes sweetness, acidity and firmness, using the just about right scale. There was no difference for the majority of the physical traits of the fruits at the various harvest maturity stages. The fruits had average mass of about 1,100 g. There was a gradual increase in the content of soluble solids and the SS/TA ratio during ripening. The fruits collected at the "colored" and "yellow" stages had the highest approval percentages and were considered to have ideal sweetness and acidity by the majority of consumers in sensorial tests. However, the preference mapping revealed a greater preference for fruits harvested in the "spotted" and "colored" stages for all the attributes assessed, unlike what was observed in the test of average and approval percentage. Therefore, the physical, chemical and sensorial tests indicate that the fruits harvested in the ?colored? maturity s... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Abacaxi. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02233naa a2200205 a 4500 001 2122876 005 2020-06-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-316X 100 1 $aVIANA, E. de S. 245 $aQuality of fusariosis-resistant pineapple FRF 632, harvested at different maturity stages. 1$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the influence of the harvest maturity stages on the physical, chemical and sensorial quality of the pineapple genotype FRF 632. The fruits were harvested in the maturity stages "green-ripe", "spotted", "colored" and "yellow" and evaluated regarding fruit and flesh mass; flesh yield; fruit and crown length; diameter of the basal, middle and top fruit sections; flesh color; titratable acididy (TA); translucency; soluble solids (SS); SS/TA ratio; and sensory acceptance of the attributes color, aroma, flavor, texture/firmness, overall acceptance and intensities of the attributes sweetness, acidity and firmness, using the just about right scale. There was no difference for the majority of the physical traits of the fruits at the various harvest maturity stages. The fruits had average mass of about 1,100 g. There was a gradual increase in the content of soluble solids and the SS/TA ratio during ripening. The fruits collected at the "colored" and "yellow" stages had the highest approval percentages and were considered to have ideal sweetness and acidity by the majority of consumers in sensorial tests. However, the preference mapping revealed a greater preference for fruits harvested in the "spotted" and "colored" stages for all the attributes assessed, unlike what was observed in the test of average and approval percentage. Therefore, the physical, chemical and sensorial tests indicate that the fruits harvested in the ?colored? maturity stage were most preferred by consumers, since they had high approval percentage, as well as ideal sweetness and acidity. 650 $aAbacaxi 700 1 $aSASAKI, F. F. C. 700 1 $aREIS, R. C. 700 1 $aJUNGHANS, D. T. 700 1 $aGUEDES, I. S. A. 700 1 $aSOUZA, E. G. 773 $tRevista Caatinga, Mossoró$gv. 33, n. 2, p. 541 ?549, abr./jun., 2020
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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