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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/06/2013
Data da última atualização:  19/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAMBO, M. K. D.; AMORIM, E. P.; FERREIRA, M. M. C.
Afiliação:  M.K.D. RAMBO, UNICAMP; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; M. M. C. FERREIRA, UNICAMP.
Título:  Potential of visible-near infrared spectroscopy combined with chemometrics for analysis of some constituents of coffee and banana residues.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Analytica chimica acta, n.30, 2013.
ISSN:  0003-2670
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Banana (stalk, leaf, rhizome, rachis and stem) and coffee (leaf and husks) residues are promising feedstock for fuel and chemical production. In this work we show the potential of near-infrared spectroscopy (NIR) and multivariate analysis to replace reference methods in the characterization of some constituents of coffee and banana residues. The evaluated parameters were Klason lignin (KL), acid soluble lignin (ASL), total lignin (TL), extractives, moisture, ash and acid insoluble residue (AIR) contents of 104 banana residues (B) and102 coffee (C) residues from Brazil. PLS models were built for banana (B), coffee (C) and pooled samples (B + C). The precision of NIR methodology was better (p < 0.05) than the reference method for almost all the parameters, being worse for moisture. With the exception of ash (B and C) and ASL (C) content, which was predicted poorly (R2 < 0.80), the models for all the analytes exhibited R2 > 0.80. The range error ratios varied from 4.5 to 16.0. Based on the results of external validation, the statistical tests and figures of merit, NIR spectroscopy proved to be useful for chemical prediction of banana and coffee residues and can be used as a faster and more economical alternative to the standard methodologies.
Thesagro:  Banana; Café.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Near-infrared spectroscopy.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF29462 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  25/04/2003
Data da última atualização:  25/04/2003
Autoria:  FERREIRA, M.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; FONSECA, F. J.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  Instituto de Física de São Carlos, São Carlos, SP.; Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP; USP-Escola Politécnica da Universidade de São Paulo, São Paulo, SP.
Título:  High-performance taste sensor made from Langmuir-Blodgett films of conducting polymers and a ruthernium complex.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Analytical Chemistry, Washington, v. 75, p. 953-955, 2003.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A sensor arrary made up of nanostructured Langmuir-Blodgett *LB) films is used as an electronic tongue capable of identifying sucrose, quinine, NaC1, and HC1 at the parts-per-billion (ppb) level, being in some cases 3 orders of magnitude below the human thresshold. The sensing units comprise LB films from conducting polymers and a ruthenium complex transferred onto gold Interdigitated electrodes. Impedance spectroscopy is used as the principle of detection, and the importance of using nanostructured films is confirmed by comparing results from LB films with those obtained from cast films.
Palavras-Chave:  Artificial taste sensors; Conducting polymers; Films; Langmuir-Blodgett; Ruthenium complex.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA7441 - 1UPCSP - --PROCI-03.000042003.00004
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