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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
13/01/2014 |
Data da última atualização: |
13/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MEDEIROS, E. J. L. de; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; MEDEIROS, A. N. de; BOMFIM, M. A. D.; BATISTA, A. S. M.; FÉLEX, S. S. dos S.; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
Ertha Janine Lacerda de Medeiros, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Rita de Cássia Ramos do Egypto Queiroga, Departament of Nutrition, Center for Health Sciences, Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Ariosvaldo Nunes de Medeiros, UFPB - Areia, PB, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Ana Sancha Malveira Batista, State University of Vale Acarau (UVA) - Sobral, CE, Brazil; Suênia Samara dos Santos Félex, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil; Marta Suely Madruga, Graduate program - Federal University of Paraiba (UFPB) - João Pessoa, PB, Brazil. |
Título: |
Sensory profile and physicochemical parameters of cheese from dairy goats fed vegetable oils in the semiarid region of Brazil. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 113, n. 1, p. 211-218, June, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The supplementation of vegetable oils in the diets of dairy goats may enhance to improve nutritional and sensory qualities of goat milk and cheese. Cheese was made from milk of crossbred Saanen × French Alpine goats fed diets containing 4% vegetable oils (faveleira oil, sesame oil or castor oil), and physicochemical parameters, texture profile, colour and fatty acids of the goat cheeses were analysed. The sensory attributes of the goat cheese were analysed using quantitative descriptive analyses. The cheeses exhibited similar physicochemical and sensory attributes (P ? 0.05) regardless of the animals? diets. For cheeses made from the milk of goats fed sesame oil, the hardness was lower, and the cheeses were softer than the control (P < 0.05). Faveleira oil and sesame oil positively affected the fatty acid profile of the cheese. In general, the addition of different oils to the diets of dairy goats did not promote changes in the sensory quality of the cheese produced and can be used as a dietary supplement. |
Palavras-Chave: |
Avaliação sensorial; Chemicophysical properties; Colourimetry; Semiárido; Sensory testing. |
Thesagro: |
Análise organoléptica; Cabra leiteira; Caprino; Colorimetria; Leite de cabra; Óleo vegetal; Propriedade físico-química; Queijo; Textura. |
Thesaurus Nal: |
dairy goats; Goat cheese; Semiarid zones; Texture; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
13/11/2023 |
Data da última atualização: |
13/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
PEREIRA, A. da S.; SILVA, G. O. da; CARVALHO, A. D. F. de; CASTRO, C. M.; EMYGDIO, B. M.; AZEVEDO, F. Q.; BORTOLETTO, A. C.; HIRANO, E.; GOMES, C. B.; LOURENÇO JUNIOR, V.; EICHOLZ, E. D.; RAGASSI, C. F.; CORADIN, J. H.; DUTRA, L. F.; LOPES, C. A.; REISSER JUNIOR, C.; PINHEIRO, N. L.; PINHEIRO, J. B.; LIMA, M. F.; FERRI, N. M. L.; KROLOW, A. C. R.; MALDONADE, I. R.; JORGE, R. O.; PILON, L.; UENO, B.; FELDBERG, N. P.; VIZZOTTO, M. |
Afiliação: |
ARIONE DA SILVA PEREIRA, CPACT; GIOVANI OLEGARIO DA SILVA, CNPH; AGNALDO DONIZETE FERREIRA DE CARVALHO, CNPH; CAROLINE MARQUES CASTRO, CPACT; BEATRIZ MARTI EMYGDIO, CPACT; FERNANDA QUINTANILHA AZEVEDO, CPACT; ANTONIO CESAR BORTOLETTO, CPACT; ELCIO HIRANO, CPACT; CESAR BAUER GOMES, CPACT; VALDIR LOURENCO JUNIOR, CNPH; EBERSON DIEDRICH EICHOLZ, CPACT; CARLOS FRANCISCO RAGASSI, CNPH; JULIANA HEY CORADIN, CPACT; LEONARDO FERREIRA DUTRA, CPACT; CARLOS ALBERTO LOPES, CNPH; CARLOS REISSER JUNIOR, CPACT; NATERCIA LOBATO PINHEIRO LIMA, CPACT; JADIR BORGES PINHEIRO, CNPH; MIRTES FREITAS LIMA, CNPH; NUBIA MARILIN LETTNIN FERRI, CPACT; ANA CRISTINA RICHTER KROLOW, CPACT; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ROGERIO OLIVEIRA JORGE, CPACT; LUCIMEIRE PILON, CNPH; BERNARDO UENO, CPACT; NELSON PIRES FELDBERG, CPACT; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT. |
Título: |
'BRS F50' (Cecilia): A multi-purpose potato cultivar with resistance to foliar disease. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura Brasileira, v. 41, 2023. e2667. |
DOI: |
http://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-2023-e2667 |
Idioma: |
Inglês |
Thesagro: |
Batata; Pinta Preta; Produção Orgânica; Requeima; Solanum Tuberosum; Variedade Resistente. |
Thesaurus NAL: |
Breeding; New variety; Organic production; Potatoes. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158264/1/BRS-F50-Cecilia-A-multi-purpose-potato-cultivar-Giovani-Olegario-da-Silva.pdf
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Marc: |
LEADER 01538naa a2200553 a 4500 001 2158264 005 2023-11-13 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-2023-e2667$2DOI 100 1 $aPEREIRA, A. da S. 245 $a'BRS F50' (Cecilia)$bA multi-purpose potato cultivar with resistance to foliar disease.$h[electronic resource] 260 $c2023 650 $aBreeding 650 $aNew variety 650 $aOrganic production 650 $aPotatoes 650 $aBatata 650 $aPinta Preta 650 $aProdução Orgânica 650 $aRequeima 650 $aSolanum Tuberosum 650 $aVariedade Resistente 700 1 $aSILVA, G. O. da 700 1 $aCARVALHO, A. D. F. de 700 1 $aCASTRO, C. M. 700 1 $aEMYGDIO, B. M. 700 1 $aAZEVEDO, F. Q. 700 1 $aBORTOLETTO, A. C. 700 1 $aHIRANO, E. 700 1 $aGOMES, C. B. 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, V. 700 1 $aEICHOLZ, E. D. 700 1 $aRAGASSI, C. F. 700 1 $aCORADIN, J. H. 700 1 $aDUTRA, L. F. 700 1 $aLOPES, C. A. 700 1 $aREISSER JUNIOR, C. 700 1 $aPINHEIRO, N. L. 700 1 $aPINHEIRO, J. B. 700 1 $aLIMA, M. F. 700 1 $aFERRI, N. M. L. 700 1 $aKROLOW, A. C. R. 700 1 $aMALDONADE, I. R. 700 1 $aJORGE, R. O. 700 1 $aPILON, L. 700 1 $aUENO, B. 700 1 $aFELDBERG, N. P. 700 1 $aVIZZOTTO, M. 773 $tHorticultura Brasileira$gv. 41, 2023. e2667.
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