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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/10/2010 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, E. J. L. de; SOUSA, W. H. de; CUNHA, M. das G. G.; PEREIRA FILHO, J. M.; QUEIROGA, R. de C. R. do E. |
Título: |
Chemical composition and fat profile of meat from crossbred goats reared under feedlot systems. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 3, p. 547-552, mar., 2009. |
DOI: |
10.1590/S1516-35982009000300021 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study aimed to evaluate the chemical quality and fat profile of meat from crossbred goats (native and exotic) reared under feedlot systems. Thirty-two entire male goats were divided in equal number into four racial groups: eight pure Boer breed, eight ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred, eight ½ Boer + ½ SPRD crossbred and eight ½ Anglo Nubian + ½ SPRD crossbred. All goats were reared under feedlot system and slaughtered at the average age and live weight of 223 days and 29 kg, respectively. The chemical composition including moisture, protein, ash, fat, cholesterol, phospholipids and fatty acids was determined. The breed types had no significant effect on moisture, protein, ash, fat, cholesterol and phospholipids contents. However, the percentages of oleic and stearic acids and the MUFA/SFA ratio showed significant differences between the four breed groups, with percentages ranging from 0.72 for ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred to 0.95 for ½ Boer + ½ SPRD crossbred. The oleic acid (C18:1) was found in the highest percentage in the fatty acid profile in goat meat, particularly for ½ Boer + ½ SPRD and ½ Anglo + ½ SPRD genotypes. The crossing of exotic Boer and Anglo Nubian breeds with the natives SPRD resulted in a goat meat of high quality, even at a ratio of 50%, since the goat meat showed low cholesterol percentage and high protein and unsaturated fatty acids contents.
[Composição química e perfil lipídico da carne caprina de grupos genéticos terminados em confinamento].
Resumo: Objetivou-se com este estudo avaliar a composição química e o perfil lipídico da carne de caprinos terminados em confinamento. Utilizaram-se 32 animais machos não-castrados de quatro tipos raciais 8 Boer puros, 8 ¾ Boer + ¼ SPRD (Sem Padrão Racial Definido), 8 ½ Boer + ½ SPRD e 8 ½ Anglo Nubiano + ½ SPRD criados em regime de confinamento e abatidos com peso médio de 29,0 kg e idade média de 223 dias, para avaliação da composição centesimal e dos componentes lipídicos (colesterol, fosfolipídios e ácidos graxos). O genótipo dos animais não teve efeito sobre a composição centesimal e os níveis de colesterol e fosfolipídios da carne, mas influenciaram os percentuais dos ácidos graxos oléico e esteárico e a relação AGMI:AGS, que variou de 0,72 (grupo genético ¾ Boer + ¼ SPRD) a 0,95 (grupo ½ Boer + ½ SPRD). O ácido oléico (C18:1) foi o que mais contribuiu na composição dos ácidos graxos na carne caprina, especialmente nos grupos ½ Boer + ½ SPRD e ½ Anglo + ½ SPRD. O cruzamento genético das raças Boer e Anglo Nubiana com nativos SPRD, mesmo na proporção de 50%, resultou em carne de boas qualidades nutricionais, como baixo teor de colesterol, elevado teor protéico e elevado índice de ácidos graxos insaturados. MenosAbstract: This study aimed to evaluate the chemical quality and fat profile of meat from crossbred goats (native and exotic) reared under feedlot systems. Thirty-two entire male goats were divided in equal number into four racial groups: eight pure Boer breed, eight ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred, eight ½ Boer + ½ SPRD crossbred and eight ½ Anglo Nubian + ½ SPRD crossbred. All goats were reared under feedlot system and slaughtered at the average age and live weight of 223 days and 29 kg, respectively. The chemical composition including moisture, protein, ash, fat, cholesterol, phospholipids and fatty acids was determined. The breed types had no significant effect on moisture, protein, ash, fat, cholesterol and phospholipids contents. However, the percentages of oleic and stearic acids and the MUFA/SFA ratio showed significant differences between the four breed groups, with percentages ranging from 0.72 for ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred to 0.95 for ½ Boer + ½ SPRD crossbred. The oleic acid (C18:1) was found in the highest percentage in the fatty acid profile in goat meat, particularly for ½ Boer + ½ SPRD and ½ Anglo + ½ SPRD genotypes. The crossing of exotic Boer and Anglo Nubian breeds with the natives SPRD resulted in a goat meat of high quality, even at a ratio of 50%, since the goat meat showed low cholesterol percentage and high protein and unsaturated fatty acids contents.
[Composição química e perfil lipídico da carne caprina de grupos genéticos terminados em confinamento].
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Palavras-Chave: |
Brasil; Caprino de corte; Paraíba; Perfil lipídico; Raça Anglo-Nubiana; Raça Boer. |
Thesagro: |
Carne; Composição química; Confinamento; Genótipo; Qualidade; Terminação. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03788naa a2200337 a 4500 001 1864181 005 2016-07-01 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/S1516-35982009000300021$2DOI 100 1 $aMADRUGA, M. S. 245 $aChemical composition and fat profile of meat from crossbred goats reared under feedlot systems. 260 $c2009 520 $aAbstract: This study aimed to evaluate the chemical quality and fat profile of meat from crossbred goats (native and exotic) reared under feedlot systems. Thirty-two entire male goats were divided in equal number into four racial groups: eight pure Boer breed, eight ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred, eight ½ Boer + ½ SPRD crossbred and eight ½ Anglo Nubian + ½ SPRD crossbred. All goats were reared under feedlot system and slaughtered at the average age and live weight of 223 days and 29 kg, respectively. The chemical composition including moisture, protein, ash, fat, cholesterol, phospholipids and fatty acids was determined. The breed types had no significant effect on moisture, protein, ash, fat, cholesterol and phospholipids contents. However, the percentages of oleic and stearic acids and the MUFA/SFA ratio showed significant differences between the four breed groups, with percentages ranging from 0.72 for ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred to 0.95 for ½ Boer + ½ SPRD crossbred. The oleic acid (C18:1) was found in the highest percentage in the fatty acid profile in goat meat, particularly for ½ Boer + ½ SPRD and ½ Anglo + ½ SPRD genotypes. The crossing of exotic Boer and Anglo Nubian breeds with the natives SPRD resulted in a goat meat of high quality, even at a ratio of 50%, since the goat meat showed low cholesterol percentage and high protein and unsaturated fatty acids contents. [Composição química e perfil lipídico da carne caprina de grupos genéticos terminados em confinamento]. Resumo: Objetivou-se com este estudo avaliar a composição química e o perfil lipídico da carne de caprinos terminados em confinamento. Utilizaram-se 32 animais machos não-castrados de quatro tipos raciais 8 Boer puros, 8 ¾ Boer + ¼ SPRD (Sem Padrão Racial Definido), 8 ½ Boer + ½ SPRD e 8 ½ Anglo Nubiano + ½ SPRD criados em regime de confinamento e abatidos com peso médio de 29,0 kg e idade média de 223 dias, para avaliação da composição centesimal e dos componentes lipídicos (colesterol, fosfolipídios e ácidos graxos). O genótipo dos animais não teve efeito sobre a composição centesimal e os níveis de colesterol e fosfolipídios da carne, mas influenciaram os percentuais dos ácidos graxos oléico e esteárico e a relação AGMI:AGS, que variou de 0,72 (grupo genético ¾ Boer + ¼ SPRD) a 0,95 (grupo ½ Boer + ½ SPRD). O ácido oléico (C18:1) foi o que mais contribuiu na composição dos ácidos graxos na carne caprina, especialmente nos grupos ½ Boer + ½ SPRD e ½ Anglo + ½ SPRD. O cruzamento genético das raças Boer e Anglo Nubiana com nativos SPRD, mesmo na proporção de 50%, resultou em carne de boas qualidades nutricionais, como baixo teor de colesterol, elevado teor protéico e elevado índice de ácidos graxos insaturados. 650 $aCarne 650 $aComposição química 650 $aConfinamento 650 $aGenótipo 650 $aQualidade 650 $aTerminação 653 $aBrasil 653 $aCaprino de corte 653 $aParaíba 653 $aPerfil lipídico 653 $aRaça Anglo-Nubiana 653 $aRaça Boer 700 1 $aMEDEIROS, E. J. L. de 700 1 $aSOUSA, W. H. de 700 1 $aCUNHA, M. das G. G. 700 1 $aPEREIRA FILHO, J. M. 700 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. do E. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 38, n. 3, p. 547-552, mar., 2009.
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