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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  22/12/2017
Data da última atualização:  26/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, H. C. G.; MACIEL, E. da S.; QUARESMA, F. R. P.; FREITAS, A. A.
Afiliação:  HELLEN CHRISTINA DE ALMEIDA KATO, CNPASA; E. DA SILVA MACIEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; F. R. P. QUARESMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; ALEXANDRE AIRES DE FREITAS, CNPASA.
Título:  Acceptance of dishes based on mechanically separated meat of tambaqui (Colossoma macropomum) in a public school, Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Food Science and Nutrition Technology, v. 2, n. 1, p. 1-8, 2017.
ISSN:  2574-2701
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In Brazil, due to economic and social factors, public policies are needed to grant access to quality nutrition in school. This provision should respect the local food culture; however, in the North, the region with the highest production of inland fisheries, fish consumption among students is still very low. The aim of the present study is to characterize Tambaqui (Colossoma macropomum) MSM, suggest planned school dishes based on this MSM and assesses their acceptability among students at the elementary and high school levels in northern Brazil. The study was carried out over one month and was a quantitative (hedonic scale and leftover/intake index) and qualitative research about preference. The participants were 120 elementary- and high-school students chosen randomly after they were authorized by their parents or legal guardians. Fish-based dishes were inserted in the diet of schoolchildren and their acceptability was evaluated. The children were also inquired about their fish consumption routines. The statistical analyses used were frequency tables and chi-squared independence test associated with Fisher?s exact test. Two dishes were well accepted by the students; however, the results showed that fish acceptance among younger students are higher than among adolescents. So, policies that promote fish intake and a healthy lifestyle must be stimulated since the early grades.
Palavras-Chave:  Escola pública.
Thesagro:  Peixe de água doce; Programa de nutrição; Tambaqui.
Thesaurus Nal:  Fish; Food and nutrition programs; Health services; Public schools.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169691/1/CNPASA-2017-fsnt.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA614 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP762017.076
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agropecuária Oeste. Para informações adicionais entre em contato com cpao.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  08/08/2007
Data da última atualização:  08/01/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  ROCHA, G. S. da; CARNEIRO, J. E. de S.; CARNEIRO, P. C. S.; MELO, C. L. P.; PEREIRA, A. C.; CINTRA, J. E. V.
Afiliação:  Gilmar Silvério da Rocha, Universidade Federal de Viçosa; José Eustáquio de Souza Carneiro, Universidade Federal de Viçosa; Pedro Crescêncio Souza Carneiro, Universidade Federal de Viçosa; Carlos Lásaro Pereira de Melo, Embrapa Agropecuária Oeste; Alisson Campos Pereira, Universidade Federal de Viçosa; José Eduardo Vilela Cintra, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Avaliação preliminar de famílias de feijão do grupo carioca quanto a produtividade.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. Melhoramento de plantas e agronegócio: anais. São Lourenço: Sociedade Brasileira de Melhoramento de Plantas, 2007.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Feijão; Produção.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAO29358 - 1UPCPL - --CD 305/0707.00305
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