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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
25/09/2009 |
Data da última atualização: |
01/12/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIANA, M. C. M.; QUEIROZ, C. G. de S.; LEMOS FILHO, J. P. de; ANDRADE, C. de L. T. de; PURCINO, H. M. A. |
Afiliação: |
CAMILO DE LELIS TEIXEIRA DE ANDRADE, CNPMS. |
Título: |
Produção de biomassa e índice de área foliar em gramíneas forrageiras em sistemas irrigado e de sequeiro, durante a estação seca. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 10.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2005, Recife. Anais... Recife: SBFV, 2005. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Gramínea forrageira. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/69761/1/Producao-biomassa-3.pdf
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Marc: |
LEADER 00708nam a2200169 a 4500 001 1485223 005 2015-12-01 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIANA, M. C. M. 245 $aProdução de biomassa e índice de área foliar em gramíneas forrageiras em sistemas irrigado e de sequeiro, durante a estação seca.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 10.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2005, Recife. Anais... Recife: SBFV$c2005 300 $c1 CD-ROM. 650 $aGramínea forrageira 700 1 $aQUEIROZ, C. G. de S. 700 1 $aLEMOS FILHO, J. P. de 700 1 $aANDRADE, C. de L. T. de 700 1 $aPURCINO, H. M. A.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/09/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, K. dos S. C.; SOUZA, L. B. e; GODOY, R. L. de O.; FRANÇA, T. C. C.; LIMA, A. L. dos S. |
Afiliação: |
KEILA DOS SANTOS COPLE LIMA, IME; LUCIANA BOHER E SOUZA, IME; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; TANOS CELMAR COSTA FRANÇA, IME; ANTÔNIO LUÍS DOS SANTOS LIMA, IME. |
Título: |
Effect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Radiation Physics and Chemistry, v. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.radphyschem.2011.04.011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Leguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Feijão de corda; Irradiação; Raio gama. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01800naa a2200229 a 4500 001 1901623 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.radphyschem.2011.04.011$2DOI 100 1 $aLIMA, K. dos S. C. 245 $aEffect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). 260 $c2011 520 $aLeguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. 650 $aFeijão de corda 650 $aIrradiação 650 $aRaio gama 653 $aFeijão caupi 700 1 $aSOUZA, L. B. e 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aFRANÇA, T. C. C. 700 1 $aLIMA, A. L. dos S. 773 $tRadiation Physics and Chemistry$gv. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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