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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
07/06/2018 |
Data da última atualização: |
16/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, A. L. R.; HIDALGO-CHÁVEZ, D. W.; PONTES, S. M.; GOMES, F. dos S.; CABRAL, L. M. C.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
André L. R. Souza, UFRJ; Davy W. Hidalgo-Chávez, UFRRJ; SERGIO MACEDO PONTES, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Microencapsulation by spray drying of a lycopene-rich tomato concentrate: Characterization and stability. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
LWT Food Science and Technology, v. 91, p. 286-292, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effect of different encapsulating agents (maltodextrin, whey protein isolate and the modified starch Capsul®) on the physicochemical properties and lycopene stability of a tomato concentrate microencapsulated by spray drying. Different formulations were produced according to an experimental mixture simplex-lattice design, where the independent variables were the concentrations of each encapsulating agent. Physical properties (moisture content, solubility and hygroscopicity), lycopene concentration and the antioxidant capacity of particles immediately after drying, as well as lycopene stability during storage, were analyzed as responses. Particles presented initial lycopene content between 333 and 494 ?g/g. The powders produced with maltodextrin and modified starch presented the highest concentrations of this carotenoid and greater antioxidant capacity. These two responses showed high degree of correlation with each other. Maltodextrin and modified starch also led to lower lycopene degradation rates during storage and, therefore, these encapsulating agents were considered the most suitable for the tomato concentrate encapsulation. |
Palavras-Chave: |
Estabilidade; Licopeno; Stability. |
Thesagro: |
Antioxidante; Secagem; Tecnologia de Alimento; Tomate. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidants; Lycopene; Spray drying. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
23/03/1999 |
Data da última atualização: |
31/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
GIRAO, E. S.; CARVALHO, J. H. de; LOPES, A. S.; MEDEIROS, L. P.; GIRAO, R. N. |
Título: |
Avaliação da eficiência de plantas medicinais como anti-helmínticas para caprinos. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1., 1998. Fortaleza-CE. Resumos... Fortaleza:SNPA, 1998. v. 2, p. 159. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Em levantamento feito entre criadores de caprinos, no Estado do Piauí, foram citadas 15 espécies utilizadas no controle da verminose. |
Palavras-Chave: |
Plantas medicinais. |
Thesagro: |
Anti-Helmíntico; Caprino. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/191769/1/Cong-p159.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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