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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  01/12/2022
Data da última atualização:  01/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERTOLO, M. R. V.; DIAS, L. D.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALVES, F.; MARANGON, C. A.; MARTINS, V. C. A.; FERREIRA, M. D.; BAGNATO, V. S.; PLEPIS, A. M. G.; BOGUSZ JUNIOR, S.
Afiliação:  MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Central composite design optimization of active and physical properties of food packaging films based on chitosan/gelatin/pomegranate peel extract.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Packaging and Shelf Life, v. 34, a100986, 2022.
Páginas:  1 - 11
ISSN:  2214-2894
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100986
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chitosan and gelatin-based materials containing pomegranate peel extract were prepared for potential application as food packaging materials. An optimized composition of 0.8% chitosan, 0.2% gelatin and 1 mg g-1 of extract was chosen with the aid of a central composite design, presenting low viscosity (8.36 ± 0.20 Pa s) and solubility (26.00 ± 5.50%), as well as an expressive inhibition halo against Botrytis cinerea (6.17 ± 0.36 mm). The interaction between the polymeric matrix and the extract was confirmed by spectroscopic and morphological analysis. Rheologically, the optimized formulation was more resistant to deformation and shear (activation energy increased by almost 5 kJ mol-1) than the formulation without the extract. The use of pomegranate peel extract changed the film color, reduced its solubility (by more than 5%), increased mechanical resistance (tensile strength increased by 15 mPa), and improved light barrier properties by 30%. The extract also imparted antioxidant activity to the film, which was able to inhibit 20% of DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical at 38 mg mL-1. The optimized composition also showed inhibitory bacterial properties (31.2 and 125 µg mL-1) against S. aureus and S. enteritidis, respectively. Thus, the optimized film exhibited interesting characteristics for food packaging applications, many of them brought by the use of pomegranate peel extract, which highlights the valuable contribution of this agro-industrial waste to the propertie... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Multivariate optimization; Packaging film; Pomegranate peel extract.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18150 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1772022/182
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  15/12/2008
Data da última atualização:  12/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  MATTAR, M.; ALENCAR, M. M. de; CARDOSO, F. F.; ESPASANDIN, A. C.; FERRAUDO, A. S.; SILVA, L. O. C. da.
Afiliação:  Maira Mattar, Pós graduação UFSCar; Maurício Mello de Alencar, CPPSE; Fernando Flores Cardoso, CPPSUL; Ana Carolina Espasandin, UDELAR/uruguai; Antonio Sergio Ferraudo, UNESP/Jaboticabal; Luiz Otávio Campos da Silva, CNPGC.
Título:  Interação genótipo-ambiente para peso ao sobreano em alguns estados brasileiros e em clusters de municípios do estado de São Paulo em bovinos da raça Canchim.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SBMA, 2008.
Páginas:  p.1-4.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Idioma:  Português
Conteúdo:  Foram analisados dados de rebanhos Canchim pertencentes a alguns estados do Brasil (IGA1) e clusters de municípios paulistas (IGA2) para a investigação da presença de interação genótipo-ambiente (IGA) para a característica peso ao sobreano (PS). Duas investigações distintas foram realizadas para os diferentes ambientes (IGA1 e IGA2) por meio da comparação de dois modelos sugeridos em cada ambiente, um com o efeito aleatório de touro-ambiente e o outro sem este efeito. Para o estudo no ambiente IGA1 foi constatada a presença da IGA, indicando alteração significativa no desempenho de PS dos animais conforme a região em que foram avaliados. No estudo no ambiente IGA2 não foi encontrada diferença significativa entre os desempenhos de PS nos clusters paulistas, sugerindo não haver IGA entre os municípios analisados. No entanto, no estudo de IGA2 houve variação entre os modelos das estimativas das variâncias genéticas, de ambiente e fenotípicas, o que não permitiu descartar a possibilidade da presença da IGA.
Palavras-Chave:  Interação genótipo-ambiente; Peso ao sobreano.
Thesagro:  Gado de Corte.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE-2009/18128/1/PROCIMMA2008.00175.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE18128 - 1UPCAA - DDPROCI-2008.00175MAT2008.00175
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